Ostanimo u kontaktu

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Uspješan oporavak dvije ptice, škanjca Buteo buteo i šljuke Scolopax rusticola

Objavljeno prije

Prije desetak dana prijatelj ornitološkog društva Brkata sjenica Jole Marušić pronašao je i uhvatio iznemoglu pticu grabljivicu u Prudu. Preuzeli smo pticu Joli zahvalili na trudu i rekli mu da se radi o škanjcu Buteo buteo, javlja nam čelnik tog društva, Bariša Ilić te dodaje…

– Pregledali smo pticu nakon dolaska kući i ustanovili da ptica nije ozlijeđena vidljivih ozljeda nema možda je imala nalijetanje na automobil ili na drugu prepreku najčešće su to staklene površine elektro vodovi i slično. Pticu smo zbrinuli i nakon što smo je dobro nahranili i ptica došla u kondiciju nakon desetak dana pustili smo je u prirodu gdje i pripada.

Također prije nekoliko dana naši su sugrađani našli šumsku šljuku (po naški benu) Scolopax rusticola koja je udarila u staklenu površinu na njihovoj trgovini preko puta luke (hvala Kati i dečkima iz trgovine) donijeli je nama. Pregledali smo pticu i vidjeli da nije ozlijeđena već samo u šoku vjerojatno nije udarila pod pravim kutom imala je sreću. Pticu smo nahranili i nakon par dana pustili u prirodu da može nastaviti svoj put seleći u smjeru sjeverne Europe.

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA SLAVI XIV. ROĐENDAN

Otvorena izložba Muzeja grada Kaštela ‘Helenistička reljefna keramika iz Sikula’

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković

Arheološki muzej Narona u Vidu danas, na Međunarodni dan muzeja, slavi 14. obljetnicu od otvorenja. Tim povodom, u Muzeju je otvorena gostujuća izložba Muzeja grada Kaštela ‘Helenistička reljefna keramika iz Sikula’.

Izložbu, koja je po svojoj koncepciji studijska izložba iz fundusa muzeja, otvorili su ravnatelj Arheološkoga muzeja Narona Toni Glučina te autorica Ivanka Kamenjarin.

Arheološki lokalitet Sikuli istražuje se od 1991. godine i najpoznatiji je upravo po helenističkoj reljefnoj keramici koja se pronalazi i na kopnu i u moru. To je vrsta keramike koja se počela proizvoditi krajem 3. st pr. Kr. u Ateni i odatle se širila dalje. Ima dva oblika – krater u koji se miješalo vino i čaše, zdjelice iz kojih se pilo vino. Spada u stolno posuđe i služilo je isključivo za pijenje vina. Stjenke su bogato ukrašene reljefnim motivima vezanim uz vino i boga Dioniza. Tako se mogu pronaći različiti vegetabilni motivi, životinje (većinom morske) te čak i ljudske figure. Sikuli imaju bogatu zbirku ovih posuda, bilo cjelovitih bilo ulomaka, među najvećom na Jadranu (preko 200 komada).

„Izložba se sastoji od keramičkih predmeta koji su pronađeni prilikom istraživanja te su dijelom slučajni nalazi iz mora. To je posebna helenistička vrsta keramike, reljefna, koja je rađena u kalupima. Proizvodila se, pretpostavlja se na Visu, ali i u Albaniji te u Grčkoj odakle je i potekla krajem 3. stoljeća. Naši predmeti potječu s kraja 2. stoljeća i kroz 1. stoljeće pr. Kr.“, kazala je autorica izložbe Ivanka Kamenjarin.

Osim otvorenja izložbe, Arheološki muzej Narona je 14. obljetnicu rada obilježio i besplatnim ulazom za sve posjetitelje, stručnim vodstvom te popustom na muzejska izdanja te odabrane suvenire.

„Prošlo je vrlo brzo 14 godina. I ove godine smo nekako pokušali s programom, unatoč epidemiološkim ograničenjima. Ovo je prva izložba ove godine i nadamo se da će se svidjeti publici jer je materijal koji se izlaže vrlo zanimljiv. Ovo je bila zaista drugačija godina, u odnosu na protekle. Osjetili smo pad broja posjetitelja i jedva čekamo da to sve bude iza nas i da proradimo ‘punim plućima’, kao i dosada“, kazao je ravnatelj Glučina.

Izložba ‘Helenistička reljefna keramika iz Sikula’ bit će otvorena do 18. kolovoza.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije