Ostanimo u kontaktu

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Uspješan oporavak dvije ptice, škanjca Buteo buteo i šljuke Scolopax rusticola

Objavljeno prije

Prije desetak dana prijatelj ornitološkog društva Brkata sjenica Jole Marušić pronašao je i uhvatio iznemoglu pticu grabljivicu u Prudu. Preuzeli smo pticu Joli zahvalili na trudu i rekli mu da se radi o škanjcu Buteo buteo, javlja nam čelnik tog društva, Bariša Ilić te dodaje…

– Pregledali smo pticu nakon dolaska kući i ustanovili da ptica nije ozlijeđena vidljivih ozljeda nema možda je imala nalijetanje na automobil ili na drugu prepreku najčešće su to staklene površine elektro vodovi i slično. Pticu smo zbrinuli i nakon što smo je dobro nahranili i ptica došla u kondiciju nakon desetak dana pustili smo je u prirodu gdje i pripada.

Također prije nekoliko dana naši su sugrađani našli šumsku šljuku (po naški benu) Scolopax rusticola koja je udarila u staklenu površinu na njihovoj trgovini preko puta luke (hvala Kati i dečkima iz trgovine) donijeli je nama. Pregledali smo pticu i vidjeli da nije ozlijeđena već samo u šoku vjerojatno nije udarila pod pravim kutom imala je sreću. Pticu smo nahranili i nakon par dana pustili u prirodu da može nastaviti svoj put seleći u smjeru sjeverne Europe.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije