Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ZLATNA NARANČA

Uručene nagrade i priznanja za najbolje primjere ruralnog turizma u županiji

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić danas je u Velikoj vijećnici uručio nagrade i priznanja ovogodišnjim dobitnicima nagrade „Zlatna naranča“, projekta koji je Županija s Regionalnom agencijom DUNEA pokrenula kako bi se ukazalo na važnost razvoja ruralnog turizma u cilju poboljšanja kvalitete cjelokupne turističke ponude.

Čestitajući nagrađenima župan Nikola Dobroslavić je izjavio: „Izuzetno mi je drago da i ove godine, peti puta zaredom, dodjeljujemo ovu nagradu, koja jako puno znači. Čestitam dobitnicima nagrada, odnosno triju nagrada i dva priznanja, koji idu na područje cijele županije – i u Pupnat i u Vela Luku, Prizdrinu, Klek i Orašac, a to je također dokaz da ruralni turizam ide krupnim koracima naprijed na području cijele naše županije.“ Župan je istaknuo kako je ruralna ponuda u ukupnoj ponudi turizma cijele naše županije jako važna: „Dobro je ovo što radimo, a posebno je važno i dobro ono što rade naši ljudi na terenu i na ruralnom području i na ovaj način pokazuju kako se može napraviti iskorak i postići nova kvaliteta jer to naši turisti i trebaju. Još jednom čestitke svima, nastavimo tako dalje“, kazao je župan, uz optimističnu poruku kako se nada da će ova turistička sezona biti uspješna jer turizam moramo čuvati i unaprjeđivati, ali je i dodao kako uspjeh ove turističke sezone ovisi prije svega o tome koliko ćemo biti odgovorni.

Nagradu za najbolji primjer ruralnog turizma ove je godine osvojila Konoba Mate iz Pupnata te je vlasnicima, obitelji Farac, župan Dobroslavić danas uručio statuu zlatne naranče i povelju, a pripada im i iznos od pet tisuća kuna. Konoba je otvorena 2000. godine i danas o njoj brine već druga generacija, koja gastronomski bogatu tradiciju i običaje interpretira kroz ponudu lokalnih, tradicionalnih jela i slastica, no na drugačiji i inovativan način, uzimajući tehnologije pripreme iz moderne gastronomije, ali zadržavajući naslijeđe koje s pažnjom njeguju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dobitnik druge nagrade na ovogodišnjem natječaju, za što im je danas uručena Srebrna povelja i tri tisuće kuna, je Bonaca Klek iz Kleka, koju vodi šesteročlana obitelj Deak. U sklopu ponude turističkog smještaja obitelj Deak ima 31 bungalov/apartman u turističkom naselju Klek idealno za obiteljski tip turizma te luksuznu Vilu Stolovi, sa svim popratnim sadržajima. Obitelj Deak u Opuzenu ima i suvremenu vinariju te imaju i dvije linije vlastitih proizvoda, pa je tako ‘Ćaća moj’ brend za vrhunska, a ‘Dida moj’ za kvalitetna vina, a obitelj se bavi i maslinarstvom.

Seosko domaćinstvo Savonari iz Orašca dobitnik je treće nagrade te im je danas uručena brončana povelja i dvije tisuće kuna. Objekt je smješten u dvorcu koji plijeni pozornost očuvanom izvornom arhitekturom, uz mali samostan iz 17. stoljeća, a čitavi obnovljeni ladanjski kompleks pripada obitelji Rakigija koja turistima već 40 godina, osim smještaja u pomno uređenim sobama, nude i tradicionalnu kuhinju i proizvode iz vrta koji se prostire oko dvorca na oko pet tisuća četvornih metara.

Uz ove nagrade, dodjeljuju se i posebne nagrade u kategoriji Atrakcije u ponudi ruralnog turizma; ove godine su one pripale OPG Seosko domaćinstvo Miletić iz Vela Luke (posebna nagrada u kategoriji atrakcije u ruralnom turizmu, priznanje i tri tisuće kuna) te Vinariji Križ iz Prizdrine (u kategoriji Tradicijski proizvodi, priznanje i tri tisuće kuna).

Seosko domaćinstvo Miletić iz Vela Luke bavi se generacijama maslinarstvom i proizvodnjom ulja, a nakon obnavljanja nekoliko zapuštenih i porušenih kamenih pojata u starom obiteljskom masliniku, na lokaciji Stani nedaleko od Vele Luke, započeli su i s usluživanjem jela i pića u Konobi Gulin. Svojim gostima, osim aroma korčulanskog maslinovog ulja koje nosi oznaku izvornosti na razini EU, kao i domaće hrane, nude uživanje i u trima stvarima koje je zaštitio UNESCO: nepreglednim suhozidnim terasama, stoljetnim maslinicima te u izvornoj klapskoj pjesmi.

Vinarija Križ iz Prizdrine nastoji oživjeti proizvodnju Pelješkog varenika, uvjerena u ekonomski i kulturalni potencijal ovog proizvoda za lokalnu zajednicu. Ulažu vrijeme i sredstva u povećanje proizvodnje, uvodeći sitne inovacije kako bi jamčili visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerni tradicionalnom receptu.

U ime svih nagrađenih zahvalila je Ana Farac, koja je istaknula kako je ova nagrada dokaz kako snaga obitelji može postići velike rezultate. Dodala je kako ova nagrada cijeloj obitelji znači jako puno, jer to je posao koji rade iz ljubavi i u kojem cijela obitelj sudjeluje, pa im ova nagrada nije samo priznanje za dosadašnji rad već i poticaj da nastave i razvijati novu i poboljšavati postojeću uslugu.

Inače, prijave za nagradu „Zlatna naranča“ otvorene su još prošle, 2020. godine te je pristiglo rekordnih 35 prijava no pandemija koronavirusa zaustavila je obilazak poslovnih subjekata te je ocjenjivačka komisija u dva kruga ocijenila i obišla finaliste u 2021. godini, a potom i izabrala najbolje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pri dodjeli je također istaknuto kako se pri ocjenjivanju itekako vodilo računa o kvaliteti proizvoda i usluge, odnosno da je ponuda koja se nudi stil života i da se radi o domaćim proizvodima prezentiranim na jedinstven i autohton način.

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije