Ostanimo u kontaktu

RADIONICA U PRIRODOSLOVNOM MUZEJU METKOVIĆ

Upoznajte se s kruženjem vode u prirodi

Objavljeno prije

ekosustav

Stigla nam je jesen i prve  kiše, a njihove tajne otkrijmo na radionici u Prirodoslovnom muzeju Metković 30. rujna, subota u 10,30 sati.

Otkrijmo gdje u prirodi ima vode, njena svojstva, kako kruži i što je onečišćuje!

Ciklus kruženja vode u prirodi postoji milijardama godina i o njemu ovisi sav život na Zemlji.  Nazivamo ga još i hidrološki proces. Sva voda na našoj planeti  u stalnom je pokretu i uvijek u drugačijem stanju: od tekućeg do vodene pare i leda i natrag.

Napravit ćemo i nekoliko zanimljivih eksperimenata i svoj  oblak.

Donesite škarice!

Bez ciklusa kruženja vode život na Zemlji ne bi bio takav kakvog ga znamo.  Iako hidrološki proces nema početnu točku, najbolje je krenuti od oceana. Sunce, koje upravlja kruženjem vode u prirodi, zagrijava vodu u oceanima. Jedan  dio te vode isparava i kao vodena para odlazi u visinu. Voda se s kopna oslobađa i iz biljaka i životinja, te također u vidu vodene pare odlazi u zrak. Mali dio vodene pare potječe iz leda i snijega, koji se sublimacijom, ili direktnim prelaskom iz krutog u plinovito stanje, također pretvaraju  u vodenu paru. Uzlazne zračne struje podižu paru u atmosferu, gdje zbog niskih temperatura, od  vodene pare nastaju kapljice vode  (kondenzacija), čijim grupiranjem  nastaju oblaci. Kada je u oblaku  puno kapljica vode, on postaje težak i na tlo pada kiša, snijeg ili neka druga oborina.  Voda iz kiše ponovo odlazi u oceane, mora, rijeke i jezera, ili prodire duboku u Zemlju, stvarajući podzemne vode, zatim se ponovo vraćamo Suncu, koje zagrijava vodene površine…

Prirodoslovni muzej Metković

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije