Ostanimo u kontaktu

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj predavanjem u GKS-u obilježio dan osoba sa invaliditetom

Objavljeno prije

Dan osoba s invaliditetom u UOSI Prijatelj

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Gradskom kulturnom središtu Udruga osoba s invaliditetom Prijatelj organizirala je druženje i program s članovima i građanima. Sve nazočne na početku je pozdravila članica UOSI Prijatelj-a, Marina Mustapić te ispred Grada Metkovića dogradonačelnica Katarina Ujdur čestitala svim osobama s invaliditetom njihov dan. Nakon uvodnog dijela započeli su s programom u kojem su sudjelovali gosti predavači;

Maja Bonačić – psihologinja, i sama roditelj djeteta koje je naišlo na probleme u razvoju. Maja  je govorila o inkluziji i što je zapravo ona danas, i kako ju moramo provoditi bili mi roditelji, prijatelji ili samo okolina osobe s invaliditetom.

– Iz vlastitog iskustva uvidjela kakve sve pravne nelogičnosti i diskriminacije doživljava majka djeteta s posebnim potrebama, pogotovo ako je uz to nezaposlena. Znam koliko je to mene uzrujalo, a moje dijete je ‘samo’ kasnlo u motoričkom razvoju (dystoni sindrom), nikakve teže poteškoće nema, kako je tek onda mamama čija djeca imaju puno ozbiljnijih problema?, – postavlja pitanje Maja Bonačić.

Nakon Maje, svoje osobno iskustvo podijelio je s građanima najtrofejniji hrvatski sportaš, Mihovil Španja, koji se osvrnuo na svoje prihvaćanje sebe i okoline nakon što je oblio od dječje paralize.  Mihovil je istaknuo da se  dobar primjer razvijenosti i napretka svakog društva  ogleda se u tome koliko se to društvo brine o svojim najranjivijim skupinama u koje spadaju i osobe s invaliditetom.

– Ono što je moja poruka svima osobama s invaliditetom je da se ne srame svog invaliditeta i onoga što jesu. To je jednostavno dio njih. Ovo je posebno namijenjeno roditeljima koji se jednostavno ne mogu pomiriti s time da je njihovo dijete fizički drukčije od ostale djece i umjesto da sve svoje snage usmjere na njihove vrline i talente oni se uvijek vraćaju na invaliditet. Da bi te zajednica potpuno prihvatila ti njoj moraš nešto dati i pokazati koliko vrijediš. Ja sam to dokazao kroz sport nebrojeno puta i znam da se može, istaknuo je Španja.

Željka Kraljević, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb, upoznala nas je s novim zakonima i regulativama za osobe s invaliditetom te njihova prava koje mogu ostvariti preko Centra, te s novim podatcima zastupljenosti osoba s invaliditetom na području djelovanja Centra.

Nakon gostiju predavača, prikazan je film Socijalne Zadruge Prijateljica gdje su prikazani rad i djelovanje Zadruge.

– Cilj Zadruge je osigurati osobama iz ranjivih skupina društva ravnopravnu poziciju na tržištu rada, jer upravo oni zbog smanjenih sposobnosti nemaju mogućnosti biti ravnopravni s ostalima, – istaknuli si iz Udruge osoba s invaliditetom „Prijatelj“.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije