Ostanimo u kontaktu

EMOCIONALNI RAZVOJ DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

UOSI Prijatelj obilježio Dan osoba s invaliditetom, psihologinja Bonačić održala edukativno predavanje

Objavljeno prije

Dan osoba s ionvaliditetom, UOSI Prijatelj

U petak je u prostorijama UOSI Prijatelj povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održano predavanje na temu Emocionalni razvoj djece s poteškoćama u rastu i razvoju. Gost predavač, psihologinja Maja Bonačić, koja je nakon psiholoških procjena djece članova Udruge Prijatelj  održala predavanje. Nakon pozdrava predsjednika udruge, Ante Puljevića, koji se obratio svim članovima i svim osobama s invaliditetom, prisutne je prigodnim govorom pozdravila i gradonačelnica Katarina Ujdur.

Edukativnim predavanjem psihologinja Bonačić je skrenula pažnju na prepreke s kojima se susreću djeca s poteškoćama u razvoju te na koji način pomoći.

Do 5. godine života se uvelike može utjecati na tijek dječjeg razvoja dodatnom stimulacijom i individualnim radom s djetetom, u slučaju da se uoči neki oblik odstupanja. Nakon 5. godine intervencija ima značajno manji utjecaj, a nakon 7. godine još manji. Naravno, svaka intervencija je uvijek dobrodošla, ali je ona najefikasnija prije 5. rođendana. Ponekad su u pitanju neki manji problemi, koji se ne djelovanjem mogu razviti u probleme koji kasnije djetetu ometaju funkcioniranje. Bonačić je navela da najbolji učinak s djecom koja imaju poteškoće, a i kod one bez poteškoća, ima razvijanje igre.

Igra je djetetov prirodni instrument kroz koji uči, izražava svoje emocije, ali i probleme te frustracije. Djetetova igra terapeutu može ukazati da li postoje neki pozadinski problemi, ali isto tako pomaže djetetu da se izrazi na jedan potpuno novi i nesvjestan način.

– Maja je prije nekoliko dana postala i naša suradnica, jer program koji nam je odobren iz Ministarstva zdravlja “Podrška ranoj intervenciji u dolini Neretve” uključuje i aktivnosti psiholoških procjena, seminare i predavanja. Inače ove procjene negdje se čekaju i po nekoliko mjeseci, a cijena jedne procjene iznosi od 400 do 600 kn. Također ovim programom nastavljamo i dalje  s individualnim i grupnim terapijama za djecu i mlade a to su logopedske, radne, neurofeedback i pedagoške terapije,- istaknuli su iz Udruge ‘Prijatelj’.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije