Ostanimo u kontaktu

ZA SVAKU OSUDU

Uništeno veliko filmsko platno na Ljetnoj sceni GKS-a

Objavljeno prije

Vandalski čin s velikom materijalnom štetom zbio se u noći s ponedjeljka na utorak na prostorima Ljetne scene GKS-a, koja je i ove godine služila za filmske projekcije. Naime, zasad, nepoznati počinitelj(i), provalili su u kabinu s kinoprojektorom, kako bi se domogli napitaka koji se tamo pohrane nakon filmskih projekcija. No, to im nije bilo dosta pa su na više mjesta zarezali veliko filmsko platno te tako za ovo ljeto (možda i za ubuduće, s obzirom na jako visoku cijenu takvih platna) onemogućili daljnje filmske projekcije na Ljetnoj sceni.

Prisjetimo se samo kako je lijepo bilo vidjeti ispunjeno veliko gledalište na nedavnoj projekciji Kralja lavova, a očekivao se i velik posjet na filmovima Brzi i žestoki: Hobbs i Shaw, General, Bilo jednom… u Hollywoodu i Angry birds, koliko ih je za prikazivanje ostalo do kraja ljetnoga programa. Dakle, nije riječ samo o materijalnoj šteti nego i o izgubljenoj dobiti Ustanove koju samo prebacivanje projektora na Ljetnu scenu i vraćanje u zatvorenu dvoranu stoji 15-ak tisuća kuna. Nastojeći privući građane na filmske projekcije i vratiti naviku odlaska u Ljetno kino, cijene ulaznica snižene su na samo 20 kn, od čega Ustanovi ostane tek manji dio. Stoga je važno tijekom ljeta imati gledane filmove i tako, barem dijelom, pokriti troškove.

Inače, ne radi se o prvome ‘incidentu’ toga tipa. Do sada je provaljeno u hladnjak i ukradeni su napitci (pa su se potom počeli spremati u kabinu), obijena su vrata blagajne itd.

Što reći? Možda: ‘Hvala, dragi vandali, što niste načinili još veću štetu i što ste sugrađanima prištedjeli odlazak u nekada kultno ljetno kino, kojemu Ustanova za kulturu i sport pokušava vratiti barem dio nekadašnjega sjaja i važnosti za kulturni život i Metkovića i doline Neretve.

Izvor: metkovic.hr

'BOGA OD BOGA, SVJETLO OD SVJETLA'

U Galeriji GKS-a otvorena izložba slika Ivana Listeša

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković

U Galeriji Gradskoga kulturnoga središta otvorena je izložba slika „Boga od Boga, svjetlo od svjetla“ autora Ivana Listeša.

Izložbu su, uz autora, otvorili ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč i fra Ante Bilokapić, a među publikom su bili i gradonačelnik Dalibor Milan te zamjenica župana Žana Marević. U glazbenome dijelu nastupili su pučki pjevači Župe svetoga Nikole biskupa.

Listeš se metkovskoj publici predstavio još u kolovozu s izložbom slika ”Propusnica”, a opus njegova novoga ostvarenja čini 15 ulja na platnu koja su sakralne tematike, odnosno, orijentirana su na korizmeno vrijeme te situaciju s koronavirusom.

– U ovoj izložbi izdvojio bih nekoliko slika koje su specifičnoga značenja. Jedna je ‘Sveti Jure’, naš čuveni svetac koji juriša da ubije i eliminira zlo u svijetu, a druga i ujedno glavna slika izložbe je Raspelo Isusa. Zanimljiva je i priča oko nastanka te slike. Naime, rađena je jako dugo, ali je završena baš onu večer kada je gorila katedrala Notre – Dame u Parizu. Tako da se u tom ‘Raspelu’ mogu vidjeti i tragovi te nevolje koja je zadesila svijet, ali posebice i katolički svijet. Naime, živimo u vremenu u kojem katoličke vrijednosti polako gube intenzitet koji bi trebale imati. Počevši od samoga požara, pa do vremena kojemu smo sami trenutno svjedoci. Pro tome bih htio istaknuti jednu izreku: ‘Teško i ajme svitu kada ljudi Boguju’. Naime, mi se upravo nalazimo u situaciji kada smo pogođeni pandemijom koronavirusa, a u kojoj često možemo vidjeti kako se čovjek malo poigra onoga drugoga, tj. Boga, – istaknuo je Listeš.

Ivan Listeš rođen je 1985. godine u Splitu, gdje je završio slikarski odjel Škole likovnih umjetnosti, a slikarstvo je diplomirao 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) u Splitu. Izlagao je na 23 samostalne i brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Njemačka, Mexico, USA…), a djela mu se nalaze u raznim javnim i privatnim zbirkama te ustanovama. Sudjelovao je u brojnim likovnim simpozijima i kolonijama.

Izložbu slika „Boga od Boga, svjetlo od svjetla“ omogućili su Grad Metković i Ustanova za kulturu i sport Metković, a u Galeriji GKS-a je možete pogledati do 21. travnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije