Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

NOĆ MUZEJA 2015.

Unatoč lošem vremenu odlična posjećenost Noći muzeja u Naroni

Objavljeno prije

Noć muzeja 2015, AM Narona

Program Noći muzeja Arheološkog muzeja Narona 3D Narona inspiriran je općom temom Noći muzeja 2015. u Hrvatskoj, a to je Nikola Tesla: Genijalni um.

Razgovarali smo s ravnateljem muzeja Narona Tonijem Glučinom o tome što su posjetitelji mogli vidjeti: “Pokušali smo dočarati posjetiocima što muzej radi u posljednje dvije godine. Radi se o trogodišnjem programu koje financira Ministarstvo kulture po kojem se digitaliziraju, skeniraju i obrađaju svi kipovi u svrhu prezentacije, dokumentacije i moguće restauracije. Djeci se pokušalo približiti različitim igrama, od Memoryja u kojem se koriste predmeti stalne postave muzeja, do interaktivnih igara, u kojima smo uzeli pet bračnih parova naronitanskog muzeja koje kada spojite dobivaju se informacije o tim parovima.”

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Od 22,00 – 24,00 sata posjetitelji su mogli uživati u glazbi  DJ Kozme (Pandorina glazbena kutija, Metković), suvremene glazbe sa osjećajem za staro, a osim toga mogli su se kupiti suveniri, publikacije i DVD-ovi, od čega se posebno ističu novi suveniri 3D modeli kipova koji su ugravirani u staklo.

Što se još moglo vidjeti prezentirano u Noći muzeja, ravnatelj Glučina nadodaje: “Dakle, pored stalnog postava muzeja posjetitelji su mogli vidjeti i prezentaciju procesa nastajanja, od snimanja, skeniranja, do kompjutorske obrade, sve do konačnog donošenja tekstura i za što se to može primijeniti kasnije, bilo da je riječ o dokumentaciji, suvenirima ili restauraciji. Ti manji komadi se kasnije mogu kompjuterski slagati pa će možda neki od ovih kipova dobiti dio koji im nedostaje. Projekti bi trebali završiti krajem ove godine i trebala bi se dobiti jedna info točka u kojoj će se prikazati kipovi i svi njihovi socijalni odnosi, obiteljski.”

Djelatnici Arheološkog muzeja Narona su zadovoljni odazivom za koji kažu da je dobar unatoč vremenskim neprilikama. Za sve koji večeras nisu bili u mogućnosti posjetiti muzej, napominju da će dio prezentacije ostati neko vrijeme, no nažalost, interaktivne igre pored kojih su djeca čekala u redovima, radi unajmljene opreme se neće moći zadržati.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije