Ostanimo u kontaktu

IN MEMORIAM

Umro pjesnik Florijan Bebić pok. Marka (1939.-2021.)

Objavljeno prije

U obavijesti o smrti objavljenoj 25. svibnja 2021. godine stoji da je 24. svibnja preminuo Florijan Bebić (1939.-2021.), pok . Marka, te da će ispraćaj biti na mjesnom groblju Nova Sela, 27. svibnja 2021. Ožalošćeni su supruga Ana, sestra Branka, zet Niko, te ostala rodbina, prijatelji i poznanici.

Čim pročitah obavijest o smrti, krenuše mi sjećanja na susrete s našim Florijanom kojega sam uz međusobne komplimente i razmjenu životnih doskočica, posljednji put susreo koncem prošle godine. Da sam znao da će nam to biti posljednji susret, sigurno bi dulje razgovarali.

Prije dvadesetak godina pozvao me  u svoj dom da mi pokaže neka svoja umjetnička djela, pod svijetlom i bez svijetla. Kako nisam neka ,baš umjetnička duša, strpljivo sam čekao pojašnjenja. I dobio sam ih. Tada sam spoznao da se radi o čovjeku s dušom umjetnika, bez obzira na ocjene likovnih kritičara. Tada mi je pokazao i bilježnicu sa svojim pjesmama koje kani jednog dana objelodaniti.

Dana 25. listopada 2014. godine bijaše promocija Šeste po redu njegove zbirke pjesama i prve zbirke u kojoj objavljuje pjesme auto refleksivne naravi „Male priče koje me najbolje liče“.

Predstavljač, pokojni profesor Mate Mustapić, zbirku je opisao „Kao svojevrstan obračun autora sa samim sobom, na jedan duhovit način čiji je krajnji ishod poziv čitatelju na optimizam , unatoč svemu“, a neke od 208 pjesama čitali su prof. Mustapić i Tonći Jerković.

Dana 9. svibnja 2019. godine, predstavljena je druga  knjiga (zbirka) „Male priče koje me najbolje liče“, u organizaciji ogranka MH Metković, o čemu je govorio prof. Božidar Lovrić, a tekstove su čitali Tonći Jerković i autor.

Iz predgovora zbirke iz 2014. godine kojega potpisuje pok. profesor Mate Mustapić citiramo:

„Florijan Bebić stvara svoj pjesnički svijet ne oslanjajući se na uzore, ne pozivajući se na tradiciju i mimo svih relevantnih poetika. Višestruko upućen sam ne sebe , na osobno iskustvo svijeta, na vlastiti sustav vrijednosti, na samo njemu svojstven osjećaj za lirske kvalitete, Bebić je posve neobična , osebujna i autohtona stvaralačka pojava“.

Na početku knjige stoje stihovi:

Ponosno javljam
da mi se najveća zahvalnost
za sve napisano
u prvom redu želi zahvaliti
mom najslađem i uvijek nasmijanom
umnom i duhovnom neredu
kod kojih na sreću
i nikada i ništa nije u redu…

te:

kojih na sreću nije stid
što potječu
iz moga sitnog često šašavog života.

Florijan Bebić rođen je Novim Selima, 1939. godine. Dugo je radio i živio u Austriji. Osim spomenutih objavio je sljedeća djela:

  • Moje izmišljotine, Beč, 1981.godine
  • Dosta je bilo zla, Beč 1982.godine
  • Serenada glupostima, Beč, 1985.
  • Mrsko mi je biti sretan, Beč 1987.
  • Sarkofag, Beč, 1994.godine.

Našoj pjesničkoj duši i narodnom  čovjeku Florijanu Bebiću neka je laka hrvatska zemlja!

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

U posljednja 24 sata obrađeno je 112 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 81 174 uzoraka.

Izliječene su četiri osobe: tri iz Metkovića te jedna iz Opuzena.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su dvije osobe pozitivne na koronavirus.

U samoizolaciji su 204 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 825 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije