Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

IN MEMORIAM

Umro pjesnik Florijan Bebić pok. Marka (1939.-2021.)

Objavljeno prije

U obavijesti o smrti objavljenoj 25. svibnja 2021. godine stoji da je 24. svibnja preminuo Florijan Bebić (1939.-2021.), pok . Marka, te da će ispraćaj biti na mjesnom groblju Nova Sela, 27. svibnja 2021. Ožalošćeni su supruga Ana, sestra Branka, zet Niko, te ostala rodbina, prijatelji i poznanici.

Čim pročitah obavijest o smrti, krenuše mi sjećanja na susrete s našim Florijanom kojega sam uz međusobne komplimente i razmjenu životnih doskočica, posljednji put susreo koncem prošle godine. Da sam znao da će nam to biti posljednji susret, sigurno bi dulje razgovarali.

Prije dvadesetak godina pozvao me  u svoj dom da mi pokaže neka svoja umjetnička djela, pod svijetlom i bez svijetla. Kako nisam neka ,baš umjetnička duša, strpljivo sam čekao pojašnjenja. I dobio sam ih. Tada sam spoznao da se radi o čovjeku s dušom umjetnika, bez obzira na ocjene likovnih kritičara. Tada mi je pokazao i bilježnicu sa svojim pjesmama koje kani jednog dana objelodaniti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dana 25. listopada 2014. godine bijaše promocija Šeste po redu njegove zbirke pjesama i prve zbirke u kojoj objavljuje pjesme auto refleksivne naravi „Male priče koje me najbolje liče“.

Predstavljač, pokojni profesor Mate Mustapić, zbirku je opisao „Kao svojevrstan obračun autora sa samim sobom, na jedan duhovit način čiji je krajnji ishod poziv čitatelju na optimizam , unatoč svemu“, a neke od 208 pjesama čitali su prof. Mustapić i Tonći Jerković.

Dana 9. svibnja 2019. godine, predstavljena je druga  knjiga (zbirka) „Male priče koje me najbolje liče“, u organizaciji ogranka MH Metković, o čemu je govorio prof. Božidar Lovrić, a tekstove su čitali Tonći Jerković i autor.

Iz predgovora zbirke iz 2014. godine kojega potpisuje pok. profesor Mate Mustapić citiramo:

„Florijan Bebić stvara svoj pjesnički svijet ne oslanjajući se na uzore, ne pozivajući se na tradiciju i mimo svih relevantnih poetika. Višestruko upućen sam ne sebe , na osobno iskustvo svijeta, na vlastiti sustav vrijednosti, na samo njemu svojstven osjećaj za lirske kvalitete, Bebić je posve neobična , osebujna i autohtona stvaralačka pojava“.

Na početku knjige stoje stihovi:

Ponosno javljam
da mi se najveća zahvalnost
za sve napisano
u prvom redu želi zahvaliti
mom najslađem i uvijek nasmijanom
umnom i duhovnom neredu
kod kojih na sreću
i nikada i ništa nije u redu…

te:

kojih na sreću nije stid
što potječu
iz moga sitnog često šašavog života.

Florijan Bebić rođen je Novim Selima, 1939. godine. Dugo je radio i živio u Austriji. Osim spomenutih objavio je sljedeća djela:

  • Moje izmišljotine, Beč, 1981.godine
  • Dosta je bilo zla, Beč 1982.godine
  • Serenada glupostima, Beč, 1985.
  • Mrsko mi je biti sretan, Beč 1987.
  • Sarkofag, Beč, 1994.godine.

Našoj pjesničkoj duši i narodnom  čovjeku Florijanu Bebiću neka je laka hrvatska zemlja!

GRADSKI PARK

Započeli Dani Neretvanske kneževine

Objavljeno prije

U organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića u Gradskome parku u četvrtak je započela manifestacija Dani Neretvanske kneževine, koja traje do subote, 13. kolovoza.

U današnjem dijelu programa na rasporedu je bila srednjovjekovna predstava, kuhala se srednjovjekovna hrana, a najmlađi su se okušali u streličarstvu. Osim druženja s vitezovima, publika je s njima odmjerila snage i u vuči konopa, a za kraj je održana i bitka vitezova. U programu su sudjelovali Vitezovi hercega Stjepana Kosače (Stolac, BiH) te Gradska straža Šibenik.

Manifestacija se nastavlja i sutra. Metkovsko amatersko kazalište će na Neretvi i prostoru Velike rive izvesti uprizorenje „O Metkoviću prvi put“ – Dekonstrukcija: Prema tužbi carinika Stanka Sladinovića, zabilježeno u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422., Državni  arhiv u Dubrovniku. Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a sudjeluju još članovi KUD-a Metković te UL Veterani IV. gardijske brigade DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, U Gradskome parku postavljena je i izložba ‘CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića”. Kroz ovu izložbu postavljenu u Gradskom parku možete saznati nešto o prošlosti Metkovića, fotografirati se kao jedan od vladara i ponijeti fotosuvenir.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije