Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

NEMA VIŠE UČITELJA I PRIJATELJA

Umro je Vinko Medak (1939.-2021.)

Objavljeno prije

Umro je Vinko Medak  pok. Ivana-Ivića. Prema vlastitoj želji tiho je sahranjen u krugu obitelji, uže rodbine i prijatelja na groblju sv. Jure u Desnama.

Bio je nastavnik povijesti i geografije, izvrstan učitelj i ravnatelj Osnovne škole Kula Norinska. Načitan, veseo i prijateljski raspoložen prema svima.

Gotovi svi članovi njegove obitelji su prosvjetni radnici. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća zajedno smo u njegovom „Austinu“ putovali u školu u Nova Sela. Osim što je učenicima pružao širok spektar znanstvenih spoznaja i poučavao ih životu, bio je tih godina i jedan od aktivnih sudionika Hrvatskog proljeća, zajedno s pokojnim književnikom Vladimirom Pavlovićem. Bio je jedan od aktivnijih osnivača ONK Metković 1975. U nogometnom smislu bio je vratar, pa je bio i jedan od prvih trenera u tek osnovanom klubu.

Surađivao je u Neretvanskom zborniku , i u nizu drugih kulturno-sportskih i društvenih događaja u Metkoviću i u Kuli Norinskoj.

Za njim tuguju supruga Slavka, sin Darko, kćeri i Ivana i Aleksandra, unuci, brat Nikola ,zetovi , rodbina i prijatelji.

Vječna ti slava i hvala, počivaj u miru dragi prijatelju !

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije