Ostanimo u kontaktu

NOVE MJERE

Ugostitelji ogorčeni: na piru umjesto ‘starog svata‘ Covid-redari, nema plesnog podija, dozvoljen samo prvi ples mladenaca, a nakon ponoći fajrunt

Objavljeno prije

Za poslovanje u ugostiteljstvu uz nove epidemiološke mjere, kako bi posao ostao financijski isplativ, ugostitelji bi trebali uvesti cijene dvostruke veće od postojećih inače mogu staviti ključ u bravu – žali se Marin Medak predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja komentirajući nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite za kafiće, restorane i druge ugostiteljske objekte. Neke od njih, kao što je skraćivanje radnog vremana do ponoći, vrijede već od srijede 14. listopada.

Ugostitelji su ogorčeni, tvrde kako uvođenje strožih mjera neće moći preživjeti.

U cehu ugostitelja razumiju da su mjere epidemiološki ispravne i usmjerene sprečavanju širenja zaraze, no ključno je pitanje mogu li natjerati članove da ih provode.

– Ako ljudi nastave raditi po tim mjerama, u jednom trenutku će shvatiti da je to financijski nemoguće, sve da si fizički pun čitavo vrijeme, i to 100 posto, svaki dan, da ne možeš opstati i biti u plusu – upozorava Marin Medak.

Marin Medak / Foto: Ranko Šuvar/Cropix

Prema epidemiološkim mjerama gosti bi trebali nositi maske pri ulazu u ugostiteljski objekt kao i dolasku do samog stola, pri odlasku na WC i pri odlasku iz objekta. Bez maske se može biti samo dok se sjedi za stolom i jede, odnosno konzumira piće. Razmak gostiju za istim stolom mora biti 1,5 metar, a uz to po osobi se mora osigurati prostor od četiri kvadrata. Isti razmak propisan je i za goste koji sjede za šankom koji će se također morati nalaziti na razdaljini od 1,5 metra.

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji se bave organizacijom nekih većih događaja kao što su svadbe, krizme i drugo, moraju angažirati i plaćati Covid-redara ako imaju više od 50 osoba na slavlju. Taj redar mora kontrolirati pridržavaju li se gosti propisanih mjera.

Klubovi i ostali objekti moći će biti otvoreni do 24 sata, kao i oni u kojim se održavaju svadbe, duže ne.

Broj okupljenih na svadbama nije ograničen, ali se mora prijaviti stožeru najkasnije pet dana do početka svadbe, te se mora voditi evidencija svih gostiju.

– Rečeno je i da će se ukinuti i plesni podij, odnosno na plesnom podiju će moći biti samo mladenci i kumovi kod prvog plesa. Sumnjam da će to biti realno provedivo. Također će se i na svadbama morati pridržavati pravila o četiri metra kvadratna po osobi, i sve će morati biti gotovo do 24 sata. To znači da bi fešta trebala početi u podne… Hrana će se morati služiti samo na stolove i ne smije biti zajedničkog buffeta ili švedskih stolova – objašnjava Medak i ponavlja kako ugostitelji ne mogu opstati ako će poštovati te sve mjere. Neće biti druge, napominje, nego tražiti obeštećenje od države, a pri tom će se pozvati na članak 49. Ustava gdje stoji: ‘Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu’.

Osim što im je zbog protuepidemijskih mjera posao u padu, ugostitelje posebno smeta to što se odgovornost za provođenje mjera prebacila na njih. Dovedeni su u situaciju da se moraju prepirati s onim gostima koji se neće htjeti pridržavati mjera. Kazne za nepridržavanje mjera za pravne osobe se kreću od 20 do 70 tisuća kuna.

Ugostitelji se žale i da mnogo njih zbog arhitektonskih specifičnosti interijera neće moći održavati propisani razmak između stolova. Iznose i računicu, a za primjer uzimaju lokal veličine 100 metara četvornih u koji treba uložiti oko 150.000 eura. Dio prostora otpada na sanitarni čvor, kuhinju, šank te ostane 60-tak kvadrata uslužnog prostora. Na tom prostoru može se po novim mjerama uslužiti samo 15 ili 20 gostiju.

– Da si teoretski cijelo vrijeme pun, ti si u debelom minusu – žali se Medak i zaključuje kako će se mnogi ugostitelji odlučiti za zatvaranje jer su im šanse za opstanak minimalne.

– Mali će se objekti zatvarati, a veliki će dijeliti otkaze. Neki će se pak odlučiti za neku vrste hibernacije uz minimalne troškove kako bi uspjeli preživjeti zimu. Ako nas država ne obešteti, mnogi će se okrenuti sivoj ekonomiji – ističe Medak za Slobodnu Dalmaciju.

KAKO DO EU FONDOVA

Poziv poljoprivrednicima na tečajeve za osposobljavanje u poljoprivredi

Objavljeno prije

Sve više mjera koje se tiču EU fondova, a na koje se mogu javljati poljoprivredni proizvođači, zahtijeva određenu izobrazbu i usavršavanje u poljoprivredi. I zato se poljoprivrednike poziva, ako se žele javiti na jedan od natječaja, u narednim danima imaju prigodu izjasniti se iz kojeg područja poljoprivrede ih zanima edukacija i proći neku od edukacija iz povrćarstva, voćarstva, vinogradarstva, stočarstva, ili neku iz područja prerade poljoprivrednih proizvoda, a da ih sve to ne košta. Poziv prenosimo u cijelosti:

Poštovani poljoprivredni proizvođači,

U organizaciji Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, u okviru Mjere 1 “Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja”, Programa ruralnog razvoja, u planu je održati tečajeve za osposobljavanje u poljoprivredi. Tečajevi su ujedno i uvjet poljoprivrednicima za prijavu/realizaciju  kod mjera iz Programa ruralnog razvoja .

Kako bi se mogli javiti zainteresirani proizvođači povrća na trenutno objavljeni natječaj za tip operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru – plasteniku, trebaju imati završen tečaj iz povrćarstva. Radi toga, među prvima je u planu tečaj iz povrćarstva, a iza njega bi se organizirali tečajevi iz drugih područja poljoprivredne proizvodnje.

Stoga pozivamo zainteresirane poljoprivrednike da iskažu interes za pohađanje izobrazbe na e-mail zoran.kajic@mps.hr ili na mobitel 091/488-2786, slanjem poruke da bi htjeli pohađati tečaj, uz što treba navesti svoje ime i prezime, matični broj OPG-a u kojem su članovi, broj mobitela i za koji tečaj su zainteresirani.  Sa pojedinim tečajem krećemo kad se prijavi najmanje 5 polaznika.

Zainteresirani se također mogu javiti ostalim djelatnicima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (bivša Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba) u županiji. 

Da bi pohađala tečaj strukovnog osposobljavanja, zainteresirana osoba mora imati registrirano poljoprivredno gospodarstvo, odnosno biti član ili zaposlenik registriranog poljoprivrednog gospodarstva. Pojedini tečaj svaka zainteresirana osoba može pohađati samo jednom.

Sudionicima izobrazbe koji  završe program osposobljavanja izdaje se potvrda o završenom programu osposobljavanja, a pohađanje tečaja za polaznike je besplatno.

Planirani tečajevi:

Povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, prerada i dorada voća, seoski turizam, prerada ljekovitog i aromatičnog bilja, prerada mlijeka.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije