Ostanimo u kontaktu

NOVE MJERE

Ugostitelji ogorčeni: na piru umjesto ‘starog svata‘ Covid-redari, nema plesnog podija, dozvoljen samo prvi ples mladenaca, a nakon ponoći fajrunt

Objavljeno prije

Za poslovanje u ugostiteljstvu uz nove epidemiološke mjere, kako bi posao ostao financijski isplativ, ugostitelji bi trebali uvesti cijene dvostruke veće od postojećih inače mogu staviti ključ u bravu – žali se Marin Medak predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja komentirajući nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite za kafiće, restorane i druge ugostiteljske objekte. Neke od njih, kao što je skraćivanje radnog vremana do ponoći, vrijede već od srijede 14. listopada.

Ugostitelji su ogorčeni, tvrde kako uvođenje strožih mjera neće moći preživjeti.

U cehu ugostitelja razumiju da su mjere epidemiološki ispravne i usmjerene sprečavanju širenja zaraze, no ključno je pitanje mogu li natjerati članove da ih provode.

– Ako ljudi nastave raditi po tim mjerama, u jednom trenutku će shvatiti da je to financijski nemoguće, sve da si fizički pun čitavo vrijeme, i to 100 posto, svaki dan, da ne možeš opstati i biti u plusu – upozorava Marin Medak.

Marin Medak / Foto: Ranko Šuvar/Cropix

Prema epidemiološkim mjerama gosti bi trebali nositi maske pri ulazu u ugostiteljski objekt kao i dolasku do samog stola, pri odlasku na WC i pri odlasku iz objekta. Bez maske se može biti samo dok se sjedi za stolom i jede, odnosno konzumira piće. Razmak gostiju za istim stolom mora biti 1,5 metar, a uz to po osobi se mora osigurati prostor od četiri kvadrata. Isti razmak propisan je i za goste koji sjede za šankom koji će se također morati nalaziti na razdaljini od 1,5 metra.

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji se bave organizacijom nekih većih događaja kao što su svadbe, krizme i drugo, moraju angažirati i plaćati Covid-redara ako imaju više od 50 osoba na slavlju. Taj redar mora kontrolirati pridržavaju li se gosti propisanih mjera.

Klubovi i ostali objekti moći će biti otvoreni do 24 sata, kao i oni u kojim se održavaju svadbe, duže ne.

Broj okupljenih na svadbama nije ograničen, ali se mora prijaviti stožeru najkasnije pet dana do početka svadbe, te se mora voditi evidencija svih gostiju.

– Rečeno je i da će se ukinuti i plesni podij, odnosno na plesnom podiju će moći biti samo mladenci i kumovi kod prvog plesa. Sumnjam da će to biti realno provedivo. Također će se i na svadbama morati pridržavati pravila o četiri metra kvadratna po osobi, i sve će morati biti gotovo do 24 sata. To znači da bi fešta trebala početi u podne… Hrana će se morati služiti samo na stolove i ne smije biti zajedničkog buffeta ili švedskih stolova – objašnjava Medak i ponavlja kako ugostitelji ne mogu opstati ako će poštovati te sve mjere. Neće biti druge, napominje, nego tražiti obeštećenje od države, a pri tom će se pozvati na članak 49. Ustava gdje stoji: ‘Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu’.

Osim što im je zbog protuepidemijskih mjera posao u padu, ugostitelje posebno smeta to što se odgovornost za provođenje mjera prebacila na njih. Dovedeni su u situaciju da se moraju prepirati s onim gostima koji se neće htjeti pridržavati mjera. Kazne za nepridržavanje mjera za pravne osobe se kreću od 20 do 70 tisuća kuna.

Ugostitelji se žale i da mnogo njih zbog arhitektonskih specifičnosti interijera neće moći održavati propisani razmak između stolova. Iznose i računicu, a za primjer uzimaju lokal veličine 100 metara četvornih u koji treba uložiti oko 150.000 eura. Dio prostora otpada na sanitarni čvor, kuhinju, šank te ostane 60-tak kvadrata uslužnog prostora. Na tom prostoru može se po novim mjerama uslužiti samo 15 ili 20 gostiju.

– Da si teoretski cijelo vrijeme pun, ti si u debelom minusu – žali se Medak i zaključuje kako će se mnogi ugostitelji odlučiti za zatvaranje jer su im šanse za opstanak minimalne.

– Mali će se objekti zatvarati, a veliki će dijeliti otkaze. Neki će se pak odlučiti za neku vrste hibernacije uz minimalne troškove kako bi uspjeli preživjeti zimu. Ako nas država ne obešteti, mnogi će se okrenuti sivoj ekonomiji – ističe Medak za Slobodnu Dalmaciju.

POSLJEDNJI SINGL S ALBUMA 'ILUZIJA'

Friško slomljena srca NoA je napisao pjesmu ”Pusti me da sanjam”, a sad je snimljen i spot u kojem se pojavljuje atraktivna Metkovka

Objavljeno prije

Naš Neretvanin Elvis Sršen NoA ‘izbacio’ je spot za posljednji singl s albuma ‘Iluzija‘, kako i sam kaže, za specifičnu priču ‘Pusti me da sanjam‘.

– Pjesma „Pusti me da sanjam“ nastala je toliko davno da se i ne sjećam kad točno, možda čak još davne 1999. godine. Iako sam tekst i melodiju ispalio praktički u dahu, pjesma je od prve demo snimke do danas doživjela  nekoliko aranžmanskih transformacija. Sjećam se da sam stopirao odnekud nazad doma, bez kune u džepu, friško slomljena srca i pjesma je samo iscurila iz mene. S aranžmanom sam se borio malo duže jer sam želio da zazvuči savršeno. Uslijedilo je sto životnih promjena, različitih puteva, novih bendova i projekata i pjesma je ostala u ladici.

Nakon nekog vremena pokrenuo sam svoju autorsku priču i uz pomoć dugogodišnjeg prijatelja i vrhunskog bubnjara i glazbenika Jana Ivelića, oformio band FUNKBLASTERS s kojim sam između ostalih pjesama snimio napokon i finalnu verziju “Pusti me da sanjam”. Namjerno sam je ostavio kao zadnji singl s albuma jer smatram da ne zaslužuje tretman “prvih mačića”. Ovako će, nadam se, lakše doći do slušatelja, ali i imati veću medijsku pozornost, tvrdi NoA te dodaje da na pjesmi osim njega sviraju još bubnjar Jan Ivelić, basist Ante Jurinović, gitarist Al Duke i Petra Pecotić na pratećim vokalima.

Spot je režirao Josip Boban, a snimljen je u napuštenom dječjem odmaralištu-lječilištu u Krvavici pokraj Makarske, a u njemu se pojavljuje i atraktivna Metkovka.

– Izgleda da ne mogu bez prirodnih ljepota svog kraja tako da je ovo sad već četvrta  glumica iz Metkovića. Ovaj put je to mlada i atraktivna, ali i nadasve talentirana magistrica komunikologije Paula Volarević koja dolazi iz glazbene obitelji. Kćer je klavijaturista Zlatka Volarevića Dilajle koji je svirao sa Crvenom Jabukom i Đavolima. U spotu su još i sadašnji članovi banda Ivica Bilić Ika, Kristijan Kordiš i Antea Žure, – rekao je NoA.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije