Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

SVEČANO OBILJEŽAVANJE

Udruga veterana 4. gardijske brigade na 28. obljetnici akcije ‘Zelena tabla – Male Bare’

Objavljeno prije

Jutros je u Pločama održana svečanost obilježavanja 28. obljetnice akcije “Zelena tabla” – Male Bare.

Svečanost je započela kod Središnjeg križa na groblju Laniština gdje su izaslanstva grada Ploča, Hrvatske ratne mornarice, MUP-a i Vatrogasaca, udruge obitelji poginulih branitelja i braniteljskih udruga među kojima izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade DNŽ položila vijence i zapalila svijeće.

Vijenci su položeni i kod spomenika jedinom poginulom u akciji, pripadniku 4. gardijske brigade pok. Anti Vrdoljaku na ulazu u nekadašnje skladište JNA u Malim barama te kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Pločama nakon čega je održana svečana sjednica i prigodni program u Domu kulture. Tom prigodom nazočnima su se obratili gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, izaslanik Ministra obrane komodor Milan Blažević i tadašnji ministar obrane Luka Bebić. Pučki pjevači Rogotin otpjevali su nekoliko prigodnih pjesama i pjevač Dražen Žanko  sa svojom poznatom pjesmom Od stoljeća sedmog.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na kraju programa nazočnima su se obratili sami sudionici akcije Velija Barbir, Živko Žderić i Miljenko Jelić. Pukovnik u mirovini Miljenko Jelić koji je tada vodio padobransko-diverzantsku desetinu 4. gardijske brigade iz Sinja i bio jedan od voditelja akcije prisjetio se tadašnjih događanja kada je u tri kamiona poveo svoje diverzante i dva voda A satnije ZNG Metković iz vojarne u Metkoviću. Pri ulasku vozilom u u ratnu luku JRM pored njega je ranjen vozač Ilija Volarević kojeg je od pogibelji spasila pancirka koju mu je dao jedan od padobranaca. Akcija je trebala biti izvedena dan ranije 13. rujna kada se ova skupina kamionima zaputila iz Metkovića u Ploče. U Opuzenu su zaustavljeni te je nakon višesatnog čekanja stigla zapovijed o odgodi akcije koja je provedena sutradan. Stanko Musulin prisjetio se trenutka kada je sa nekoliko suboraca uklonio prepreku veliki metalni jež s bodljikavom žicom ispred ulaza u skladišta u Malim Barama nakon čega se pristupilu utovaru naoružanja u pristigle kamione.

Današnja svečanost nastavlja se svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje u 16.30 sati u  crkvi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama.

Da se prisjetimo:

Postrojbe ZNG (djelatni i pričuvni sastav) Metkovića i Ploča, 4. gardijske iz Splita, MUP-a i drugih manjih postrojbi zauzela su skladište JNA u kojem je bilo pohranjeno naoružanje Teritorijalne obrane Metkovića, Ploča, Vrgorca i Makarske ukupno oko 5000 cijevi a koje je prethodno JNA izuzela iz skladišta TO navedenih gradova. Ostatak A satnije ZNG iz Metkovića imao je zadaću da u Metkoviću zauzme položaje uz državnu granicu i spriječi prodor JNA iz vojarne u Čapljini. Nakon što su postrojbe ZNG-a zauzele skladišta i počele s izvlačenjem naoružanja stigli su zrakoplovi JNA iz Mostara i raketirali skladišta kojom prilikom je teško ranjen vozač kamiona Ante Vrdoljak, pripadnik 4. gbr koji je čekao na utovar i koji je preminuo na putu za bolnicu. Izvučeno naoružanje poslano je na bojišta do tada slabo naoružanim postrojbama HV i poslužilo u obrani Republike Hrvatske. U samoj akciji u sukobu sa JRM u ratnoj luci ranjena su tri pripadnika A satnije Ilija Volarević, Ivica Marušić i Ivo Čotić.

Foto: Gabrijela Markota

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

550 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 130 osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 550 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o 200 osoba iz Dubrovnika, 130 iz Metkovića, 43 iz Ploča, 40 iz Župe dubrovačke, 31 iz Orebića, 25 iz Konavala, 23 iz Opuzena, 13 iz Korčule i Vele Luke, sedam iz Kule Norinske, šest iz Dubrovačkog primorja, četiri iz Blata, tri iz Slivnog, Trpnja i Zažablja, dvije s Lastova i iz Stona te jednoj iz Pojezerja i Smokvice.

Preminule su tri osobe; jedna muška osoba iz Župe dubrovačke (rođ. 1948.g.) i dvije ženske osobe iz Dubrovnika (rođ. 1949.g. i 1934.g.).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izliječeno je 325 osoba: 143 iz Dubrovnika, 49 iz Metkovića, 39 iz Župe Dubrovačke, 19 iz Konavala, 17 iz Ploča, 13 iz Korčule, osam iz Opuzena, pet iz Vele Luke, Blata, Orebića i s Mljeta, četiri iz Smokvice, tri iz Stona i Slivnog, dvije iz Dubrovačkog primorja, Kule Norinske i s Lastova te jedna iz Zažablja.

U posljednja 24 sata obrađeno je 1100 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 208 731 uzorak

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 59 osoba pozitivnih na koronavirus, sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, šest je na respiratoru, a jedan pacijent je na kisiku.

U samoizolaciji su 2524 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 1006 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije