Ostanimo u kontaktu

SVEČANO OBILJEŽAVANJE

Udruga veterana 4. gardijske brigade na 28. obljetnici akcije ‘Zelena tabla – Male Bare’

Objavljeno prije

Jutros je u Pločama održana svečanost obilježavanja 28. obljetnice akcije “Zelena tabla” – Male Bare.

Svečanost je započela kod Središnjeg križa na groblju Laniština gdje su izaslanstva grada Ploča, Hrvatske ratne mornarice, MUP-a i Vatrogasaca, udruge obitelji poginulih branitelja i braniteljskih udruga među kojima izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade DNŽ položila vijence i zapalila svijeće.

Vijenci su položeni i kod spomenika jedinom poginulom u akciji, pripadniku 4. gardijske brigade pok. Anti Vrdoljaku na ulazu u nekadašnje skladište JNA u Malim barama te kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Pločama nakon čega je održana svečana sjednica i prigodni program u Domu kulture. Tom prigodom nazočnima su se obratili gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, izaslanik Ministra obrane komodor Milan Blažević i tadašnji ministar obrane Luka Bebić. Pučki pjevači Rogotin otpjevali su nekoliko prigodnih pjesama i pjevač Dražen Žanko  sa svojom poznatom pjesmom Od stoljeća sedmog.

Na kraju programa nazočnima su se obratili sami sudionici akcije Velija Barbir, Živko Žderić i Miljenko Jelić. Pukovnik u mirovini Miljenko Jelić koji je tada vodio padobransko-diverzantsku desetinu 4. gardijske brigade iz Sinja i bio jedan od voditelja akcije prisjetio se tadašnjih događanja kada je u tri kamiona poveo svoje diverzante i dva voda A satnije ZNG Metković iz vojarne u Metkoviću. Pri ulasku vozilom u u ratnu luku JRM pored njega je ranjen vozač Ilija Volarević kojeg je od pogibelji spasila pancirka koju mu je dao jedan od padobranaca. Akcija je trebala biti izvedena dan ranije 13. rujna kada se ova skupina kamionima zaputila iz Metkovića u Ploče. U Opuzenu su zaustavljeni te je nakon višesatnog čekanja stigla zapovijed o odgodi akcije koja je provedena sutradan. Stanko Musulin prisjetio se trenutka kada je sa nekoliko suboraca uklonio prepreku veliki metalni jež s bodljikavom žicom ispred ulaza u skladišta u Malim Barama nakon čega se pristupilu utovaru naoružanja u pristigle kamione.

Današnja svečanost nastavlja se svetom misom za poginule i umrle hrvatske branitelje u 16.30 sati u  crkvi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama.

Da se prisjetimo:

Postrojbe ZNG (djelatni i pričuvni sastav) Metkovića i Ploča, 4. gardijske iz Splita, MUP-a i drugih manjih postrojbi zauzela su skladište JNA u kojem je bilo pohranjeno naoružanje Teritorijalne obrane Metkovića, Ploča, Vrgorca i Makarske ukupno oko 5000 cijevi a koje je prethodno JNA izuzela iz skladišta TO navedenih gradova. Ostatak A satnije ZNG iz Metkovića imao je zadaću da u Metkoviću zauzme položaje uz državnu granicu i spriječi prodor JNA iz vojarne u Čapljini. Nakon što su postrojbe ZNG-a zauzele skladišta i počele s izvlačenjem naoružanja stigli su zrakoplovi JNA iz Mostara i raketirali skladišta kojom prilikom je teško ranjen vozač kamiona Ante Vrdoljak, pripadnik 4. gbr koji je čekao na utovar i koji je preminuo na putu za bolnicu. Izvučeno naoružanje poslano je na bojišta do tada slabo naoružanim postrojbama HV i poslužilo u obrani Republike Hrvatske. U samoj akciji u sukobu sa JRM u ratnoj luci ranjena su tri pripadnika A satnije Ilija Volarević, Ivica Marušić i Ivo Čotić.

Foto: Gabrijela Markota

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa na groblju Boninovo, a potom i kod Spomenika pobjedi na Vjetrenom mlinu u Stupi danas je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja odana danas počast svim stradalim i poginulim braniteljima te svim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Župan Nikola Dobroslavić je u svom obraćanju kod Spomenika pobjedi i ovog puta podsjetio na teške, ali ponosne dane u kojima je oslobođen hrvatski teritorij od agresora i stvorene pretpostavke za stvaranje moderne hrvatske države.

„Veličanstvenom vojno-redarstvenom operacijom Oluja točno prije 25 godina oslobođen je Knin, omogućena je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, bihaćka enklava je spašena od genocida.

5. kolovoza je dan kada se prisjećamo svih naših poginulih i stradalih branitelja, civilnih žrtava rata i njihove žrtve koja nam je omogućila slobodu, koja nam je omogućila izgradnju suverene, neovisne i moderne države. Sa zahvalnošću i pijetetom danas odajemo počast, ponosni što živimo u Republici Hrvatskoj, zemlji koja je uvažena članica Europske unije i NATO-a, zemlji koja je mala, ali je važan čimbenik u međunarodnim odnosima“, rekao je među ostalim župan Dobroslavić.

Danas je također održan i tradicionalni domjenak za sve udruge proizišle iz Domovinskog rata.

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja sutra će u dubrovačkoj Katedrali u 20,00 sati biti održana i Misa za Domovinu.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije