Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

UDRUGA 'OTAC ANTE GABRIĆ'

Udruga s učenicima OŠ Stjepana Radića obillježila ‘Međunarodni dan kulturne baštine’

Objavljeno prije

UOAG, Međunarodni dan kulturne baštine (8)

U prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić danas je druženjem s učenicima 4.c razreda OŠ Stjepana Radića, obilježen Međunarodni dan kulturne baštine.

Datum obilježavanja Dana kultune baštine je 23. rujna, ali jedna od voditeljica dnevnih aktivnosti i projekata u udruzi Anđelina Jerković  rekla je da su današnji datum izabrali kako bi se moglo organizirati druženje s osnovnoškolcima.

– Na današnjem druženju upoznat ćemo se s materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom s posebnim naglaskom na našu neretvansku kulturnu baštinu i našu neretvansku narodnu nošnju – rekla je Jerković.

Svrha današnjeg druženja bila je razvijanje ljubavi prema materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini i upotpunjavnje znanja o životu predaka. Učenici su se pod vodstvom učiteljice Marijane Kljusurić pripremili za druženje te su tako na pitanja o baštini organizatorice aktivnosti u udruzi, Paule Miličević spremno odgovarala. I mladi i stariji prisjetili su se  lijepih druženja kroz projekte izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih Prozor u prošlost, vrata u budućnost i Kako su živjeli naši stari, igralo se tikava i brojale su se brojalice.

Korisnicu udruge su na kraju druženja zamjenici ravnateljice OŠ Stjepana Radića, pedagoginji Nikolini Vugdeliji uručili zahvalnicu i sadak koji je pod stručnim nadzorom Julije Kaleb izrađen na radionicama tijekom provedbe projekata izvaninstitucionalnog odgoja.

– Izrada sadka započela je kroz školsku godinu 2016/2017. kroz projekt Prozor u prošlost, vrata u budućnost, a kako je to dugotrajan proces koji zahtjeva puno preciznosti i ustrajnosti, završili smo ga  u školskoj godini 2017./2018. u sklopu projekta Kako su živjeli naši stari. (…) Gospođa Julija Kaleb je osoba koja možda i jedina u dolini Neretve izrađuje cjelokupnu neretvansku narodnu nošnju i najbolje poznaje taj tradicijski vez i način njegovog nanošenja – rekla je Anđelina Jerković.

Neretvanski sadak upotpunit će školsku etnografsku zbirku, a druženje je bilo na radost i starih i mladih.

Tekst/foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije