Ostanimo u kontaktu

UDRUGA 'OTAC ANTE GABRIĆ'

Udruga s učenicima OŠ Stjepana Radića obillježila ‘Međunarodni dan kulturne baštine’

Objavljeno prije

UOAG, Međunarodni dan kulturne baštine (8)

U prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić danas je druženjem s učenicima 4.c razreda OŠ Stjepana Radića, obilježen Međunarodni dan kulturne baštine.

Datum obilježavanja Dana kultune baštine je 23. rujna, ali jedna od voditeljica dnevnih aktivnosti i projekata u udruzi Anđelina Jerković  rekla je da su današnji datum izabrali kako bi se moglo organizirati druženje s osnovnoškolcima.

– Na današnjem druženju upoznat ćemo se s materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom s posebnim naglaskom na našu neretvansku kulturnu baštinu i našu neretvansku narodnu nošnju – rekla je Jerković.

Svrha današnjeg druženja bila je razvijanje ljubavi prema materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini i upotpunjavnje znanja o životu predaka. Učenici su se pod vodstvom učiteljice Marijane Kljusurić pripremili za druženje te su tako na pitanja o baštini organizatorice aktivnosti u udruzi, Paule Miličević spremno odgovarala. I mladi i stariji prisjetili su se  lijepih druženja kroz projekte izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih Prozor u prošlost, vrata u budućnost i Kako su živjeli naši stari, igralo se tikava i brojale su se brojalice.

Korisnicu udruge su na kraju druženja zamjenici ravnateljice OŠ Stjepana Radića, pedagoginji Nikolini Vugdeliji uručili zahvalnicu i sadak koji je pod stručnim nadzorom Julije Kaleb izrađen na radionicama tijekom provedbe projekata izvaninstitucionalnog odgoja.

– Izrada sadka započela je kroz školsku godinu 2016/2017. kroz projekt Prozor u prošlost, vrata u budućnost, a kako je to dugotrajan proces koji zahtjeva puno preciznosti i ustrajnosti, završili smo ga  u školskoj godini 2017./2018. u sklopu projekta Kako su živjeli naši stari. (…) Gospođa Julija Kaleb je osoba koja možda i jedina u dolini Neretve izrađuje cjelokupnu neretvansku narodnu nošnju i najbolje poznaje taj tradicijski vez i način njegovog nanošenja – rekla je Anđelina Jerković.

Neretvanski sadak upotpunit će školsku etnografsku zbirku, a druženje je bilo na radost i starih i mladih.

Tekst/foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije