Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SVJETSKI DAN RADNE TERAPIJE

Udruga Prijatelj već 10-tak godina provodi terapije namijenjene za djecu i mlade osobe s poteškoćama u rastu i razvoju

Objavljeno prije

Na današnji dan (27. listopada) obilježava se  ”Svjetski dan radne terapije”. Osobe sa slabijim fizičkim i psihološkim mogućnostima uživaju bolju kvalitetu života zahvaljujući suradnji s radnim terapeutima.

Radna terapija je zdravstvena djelatnost čiji je cilj omogućiti pojedincima i skupinama postizanje optimalnog funkcioniranja u aktivnostima dnevnog života koje uključuju samozbrinjavanje ( higijena, oblačenje, hranjenje…), produktivnost ( čišćenje, priprema hrane, kupovina…) i slobodno vrijeme (sport, hobi, čitanje…). Radna terapija je namijenjena osobama čije su sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti umanjene razvojem, ozljedom ili bolešću, starenjem, psihološki, socijalno, kulturno ili kombinacijom navedenog. Stoga nije teško zaključiti da bi brojne osobe s invaliditetom bez svojih radnih terapeuta teško funkcionirale u svakodnevnom životu.

U sklopu projekta “ Predškolica-temelj zdravog odrastanja“, financiranog od strane Ministarstva zdravstva, Udruga osoba s invaliditetom ”Prijatelj” je uz svoje dvije radne terapeutkinje Danijelu Raič i Anu Jurčević predstavila radnu terapiju u Osnovnoj školi Stjepana Radića. Kroz različite zanimljive aktivnosti približile su radnu terapiju djeci, pokazale kako zapravo djeca, a i odrasli funkcioniraju sa teškoćama. Uz vaganje djece i školskih torba su pokazale kako i na koji način dijete treba nositi školsku torbu. Radne terapeutkinje su dale smjernice kako treba prilagoditi torbu karakteristikama i potrebama djeteta. Za osnovnu školu je ovo iznimno važno s obzirom na to da je dokazan utjecaj preteške školske torbe na nepravilnu posturu tijela djeteta, a to kasnije može uzrokovati ozbiljna fizička oštećenja kralježnice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Također su naglasile važnost uključivanja djece u svakodnevne aktivnosti koje daju smisao te osjećaj uspjeha, uči životnim vještinama, potiče samostalnosti, sprječava neprimjereno ponašanje koje je često jer djeca traže našu pažnju. Uvijek postoji način na koji nam dijete može pomoći, samo trebamo biti malo kreativni, prilagoditi aktivnost djetetu i suradnja može početi. Udruga se zahvaljuje učenicima prvih razreda i njihovim učiteljicama na suradnji.

Udruga “PRIJATELJ“ već 10-tak godina provodi terapije namijenjene za djecu i mlade osobe s  poteškoćama u rastu i razvoju. Kroz projekte koji su odobreni od strane:

  • Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – provode: vježbe svakodnevnih vještina, psihološku podršku, logopedske terapije te odgoj i edukacijsku rehabilitaciju.
  • Ministarstva zdravstva – provode: radnu terapiju, Neurofeedback terapiju, Montessori program te savjetovanje i podrška ranoj intervenciji.

U Udruzi “Prijatelj“ sve spomenute terapije u projektima su besplatne, te ih provodi stručni tim kojeg čine: dva logopeda, psiholog, socijalni radnik, pedagog te dva radna terapeuta. Usluge koristi 80-tak korisnika s područja doline Neretve.

OVOGODIŠNJI UROD 40 TISUĆA TONA

Sastanak ministrice Vučković i župana Dobroslavića s gradonačelnicima iz doline Neretve i članovima Povjerenstva za mandarine

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Nikola Dobroslavić održali su u Opuzenu sastanak s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom, gradonačelnikom Opuzena Ivanom Matagom i članovima Povjerenstva za mandarine.

Na sastanku je riječi bilo o ovogodišnjim procjenama uroda, koje iznose 40 tisuća tona, i Akcijskom planu suzbijanja sredozemne voćne muhe, a u sklopu sastanka lokalnim proizvođačima održana je prezentacija o prednostima udruživanja u proizvođačke organizacije, kao najbrži put do isplativijeg poslovanja.

‘Proizvođači mandarina, kao i svi hrvatski poljoprivrednici, djeluju u uvjetima dugotrajnih i višestrukih poremećaja, stoga će Ministarstvo poljoprivrede i ovom sektoru nastaviti pružati pomoć i po potrebi dodatno reagirati’, istaknula je ministrica Vučković.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Po završetku sastanka, ministrica i župan Dobroslavić obišli su nasade mandarina lokalnih proizvođača.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije