Ostanimo u kontaktu

ZNANOST I UMJETNOST

Napokon formirana Platforma za umjetnost, znanost i edukaciju Udruge PowerProgressiveArt

Objavljeno prije

Udruga PowerProgressiveArt

Platforma za umjetnost, znanost i edukaciju Udruge PowerProgressiveArt formirana je u Metkoviću. Prva Platforma za umjetnost, znanost i edukaciju Udruge PowerProgressiveArt trajala je od 13. 11. do 15. 11. 2015. i održavala se u tri eminentna prostora delte Neretve. Ova platforma sagledava paradigmu moralne važnosti očuvanja kulturne i prirodne baštine kao javnog dobra gdje je iznimno važno obrazovati građanstvo o njezi i baratanju kulturnom i prirodnom baštinom u privatnom vlasništvu te u suradnji s muzejima i kulturnim te državnim institucijama. Platformu su u 12 h u  Gradskom kulturnom središtu Metković otvorili Katarina Ujdur (Grad Metković), Milan Kapović (GKS) i Marija Sršen (PowerProgressiveArt). Program obilježavanja pete godine djelovanja umjetničko-edukacijske platforme NARONA JUNIOR započeo je prezentacijom kvizova, igara i projekata osnovnih i srednjih škola vođenom smjernicama mota Europske godine 2015: “Naš svijet, naše dostojanstvo, naša budućnost” s težištem na svjetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Građanske inicijative, udruge i muzeji su se predstavili svojim proizvodima, projektima, radionicama i uslugama.

U 18i30 h Ana Gizdić je otvorila izložbu RITUS CELEBRANDI umjetničkih radova prvi put predstavljenu u Dioklecijanovim substrukcijama u Splitu u okviru Međunarodnog kulturnog projekta inspiriranog antikom. Ova izložba slavi stvaranje jedinstvene platforme, prvenstveno umjetničke i znanstvene suradnje te suradnje na svim razinama građanske demokracije i njenih sinergičnih entiteta.

Na izložbi RITUS CELEBRANDI u Metkoviću su izlagali: Marin Marinić, Georgette Yvette Ponte, Nikola Vudrag, Petar Čujo, Livia Maričić, Ivona Biočić Mandić, Vlatko Šagud, Marina Djira, Nina Lekić, Marija Sršen, Dražen Brkić, Antonija Gudelj te Gloria Oreb. Večer je začinio koncert “Los Diablos” u interpretaciji Zlatka Volarevića.

U subotu 14. 11. program Platforme je nastavljen u Prirodoslovnom muzeju Metković  okruglim stolovima na teme „Javno i privatno vlasništvo i autorska prava“ te „Kako kulturna baština postaje povijest“, za kojima su govorili uvaženi gosti: dr. sc Nansi Ivanišević, odvjetnica Margita Plažanin, mag. hist. art Goran Vuković, Prof. dr. sc. Neven Šerić, dr. sc. Željko Miletić, Ana Gizdić (PowerProgressiveArt), Ivana Baće ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković, Branko Franceschi ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu i Narcisa Bolšec Ferri ravnateljica Muzeja grada Splita.

Drugom okruglom stolu je prethodilo predavanje „Slike iz Sirije“ dr. sc. Željka Miletića sa Filozofskog fakulteta  Sveučilišta u Zadru.

U 20 h je također u Prirodoslovnom muzeju otvorena izloža NATURA HEREDITAS stalnog postava prvo Ornitološke zbirke sada Prirodoslovnog muzeja Metković. PowerProgressiveArt je radovepoklonila Ornitološkoj zbirci 2011. godine nakon prve Kiparske radionice Narona2011.

U nedjelju 15. 11. u 10 h u Arheološkom muzeju Narona svečano je otvorena samostalna izložba Ane Gizdić – ADDENDUM AD RELIQUIAS FAMILIAE CESAREAE.

Izložbe su otvorene do 22. 11. 2015.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije