Ostanimo u kontaktu

POZIV NA DRUŽENJE

Udruga mladih Kolektiv poziva mlade da im se pridruže

Objavljeno prije

Udruga mladih Kolektiv, udruga je koja ima misiju da umreži sve mlade koji žele razvijati svoje sposobnosti, stjecati nova znanja, družiti se, zabavljati i stvarati zajednicu po mjeri mladih.

Udruga mladih registrirana je prije 15. godina te djeluje kontinuirano sa povremenim prekidima dok ovaj saziv već 2 godine marljivo radi. Operativni dio Kolektiva čini mali broj članova što dokazuje da se jako puno toga može napraviti kad se hoće pa čak i u ovoj našoj dolini. Građani doline Neretve prepoznali su naša nastojanja te smo tokom realizacije projekata raznih tematika, od street art fest-a, radionice filma, fotografije, mozaika do organiziranja projekcija i humanitarnih akcija dobili podršku. Ipak, kako rastemo kao organizacija tako nam rastu i potrebe za novim ljudima koji su spremni dio svog slobodnog vremena odvojiti za svoj osobni razvoj i razvoj zajednice u cjelini preko Udruge.

Zato pozivamo sve mlade i one koji se tako osjećaju da nam se pridruže u petak, 15. veljače, u 20.00h u Volonterskom centru Dobra. Tu će imati priliku upoznati se sa dosadašnjim radom Kolektiva i budućim planovima.

Isto tako možete nam se javiti na 091 949 5494 (Ivan), poslati upit na kolektiv.metkovic1@gmail.com ili u inbox facebook profila Udruga mladih Kolektiv ili preko instagrama kolektiv_insta ili se učlaniti preko stranice kolektiv.hr u rubrici članstvo. Radujemo se vašem dolasku !!!

Udruga mladih Kolektiv

VJERSKI ŽIVOT

Što slavimo svetkovinom Tijelova?

Objavljeno prije

U Hrvatskoj je blagdan Tijelova 2001. godine proglašen državnim praznikom i neradnim danom, a za Katoličku crkvu svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Danas slavimo blagdan Tijelova, blagdan koji se slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa. U Hrvatskoj je blagdan Tijelova 2001. godine proglašen državnim praznikom i neradnim danom, a za Katoličku crkvu svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo kao posebni blagdan posvećen slavljenju Presvetog oltarskog sakramenta (euharistije nastale na Veliki četvrtak) nastao je u 13. stoljeću, a na cijelo se zapadno kršćanstvo proširio tek u 14. stoljeću. Duguje se viziji jedne augustinske redovnice, sv. Julijane iz samostana kod Liegea u današnjoj Belgiji. Ona je imala viđenje punog mjeseca na kojemu je opazila jednu mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak jednog blagdana kojim bi se na poseban način trebao častiti Presveti oltarski sakrament. Na njezinu je molbu mjesni biskup Robert de Thorote za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan euharistije. S. Julijana je našla sljedbenike koji su žarko promicali ideju toga blagdana i željeli ga proširiti na cijelu Crkvu. U tome su i uspjeli.

Ukratko, papa Urban IV. godine 1264. objavljuje bulu kojom želi blagdan euharistije proširiti na cijelu Crkvu. Brza smrt spriječila ga je da to doista i učini. Tek u 14. stoljeću, 1317. godine, nakon objavljivanja bule pape Urbana IV – naslov joj je “Transiturus de hoc mundo – Odlazeći s ovoga svijeta” – papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Zapadnu Crkvu. Teološki razlozi uspostave Tijelova mnogo su dublji. Početkom II. tisućljeća počela je opadati učestalost pričešćivanja. Umjesto toga, kao svojevrsni nadomjestak pričešćivanju, pojavili su se različiti oblici euharistijskih pobožnosti izvan mise. Posebnu je važnost u to doba dobivalo pokazivanje svete hostije. Podizanje je postalo jedan od ključnih dijelova euharistijskog slavlja. Najvažnije je bilo vidjeti podignutu hostiju. Još možda važniji teološki razlog je poznato osporavanje stvarne Kristove prisutnosti u posvećenim prilikama kruha i vina nakon čega je vjernička javnost zahtijevala i zdušno prihvatila jedan takav blagdan kojim se potvrđivala vjera u stvarnu Kristovu prisutnost u posvećenim euharistijskim prilikama.

Izvor: vecernji.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije