Ostanimo u kontaktu

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Udruga mladih Kolektiv iz Metkovića traži adekvatan prostor

Objavljeno prije

Udruga mladih Kolektiv iz Metkovića je u potrazi je za adekvatnim prostorom. Tim povodom oglasili su se priopćenjem koje ovom prilikom prenosimo u cijelosti:

Živimo u bolesnom gradu!

Vjerojatno svi koji će čitati ovaj članak čuli su nekad za udrugu mladih Kolektiv, dobar dio vas je prisustvovao nekom događaju organiziranom od Kolektiva, a neki od vas su organizirali događaje preko Kolektiva ili podržavali rad Kolektiva na neki način. Ne uveličavamo ulogu Kolektiva u Metkoviću ali činjenica je da od osnivanja 2003. dakle prije 16 godina, da su ga različite generacije od osnivanja ponovno obnavljale pa su tako djelovanja Kolektiva podijeljena poslije 2003. na 2006. pa 2009., 2012. i na kraju 2017. otkad djeluje do danas 2019.

Prošlo je tu mnogo ljudi, organizirano puno događaja, stvoreno suradnji,prijateljstava, no ono što su sve te generacije željele bio je prostor gdje će se družiti, razvijati ideje, stvarati nove projekte, organizirati događaje,koncerte, neformalno se educirati, razvijati programe, zabavljati se, ugostiti druge.

Prostor je uvijek bio predmet razgovora,prvo traženja nekretnina u vlasništvu Metkovića, zatim RH, na kraju privatnih prostora sa povoljnim najmom.

Nekretnina u vlasništvu grada Metkovića za udrugu mladih nema kako nam kažu u gradskoj upravi, zatim nekretnina u vlasništvu RH ima ali kako nam kažu u gradskoj upravi to je teško dobiti(?), a privatnih prostora sa najmom koji su oni spremni plaćati nema. I tako su se sve generacije vrtile u krug u koji je ušla i ova generacija.

Ne želimo se pomiriti sa tim odgovorima koji su zapravo izgovori. Prostor je preduvjet razvoja,a mi se želimo razvijati. Znamo što želimo i što nam treba, a to je upravo prostor. Tražimo više od onih koji odlučuju jer vrijedimo više od ovoga što nam nude. No da nismo mi to izmislili te da je veliki problem to što mladi nemaju prostor prepoznala je i EU te je u svojim smjernicama za razdoblje od 2019. Do 2021. Pod točkom 9. PROSTOR I SUDJELOVANJE ZA SVE- Osnažiti demokratsko sudjelovanje i autonomiju mladih te osigurati prostore za mlade u svim domenama društva. Osigurati infrastrukturu i fizičke prostore koje vode mladi, takozvane prostore za mlade, koji su autonomni, otvoreni, sigurni, pristupačni svima, i koji nude profesionalnu potporu razvoju mladih i prilike za njihovo sudjelovanje.

Uloga udruga u demokratskom društvu je velika, zapravo odlučujuća u stvaranju budućnosti grada ili države. O tome postoje dokumentacije,članci,znanstvena, sociološka istraživanja, knjige debele i tanke.

Čitajući upravo o toj temi tj. urbanizmu,planiranju razvoja civilnog sektora i prostornim rješenjima u drugim gradovima lijepe naše kako bi stvorili sliku gdje smo i u kakvoj smo situaciji mi mladi,ovdje u Metkoviću i Dolini, naprama drugim gradovima u našem okruženju najbolje bi mogli opisati sa pojmom bolesni grad, dakle živimo u bolesnom gradu. Pojam bolesni grad odavno postoji a on opisuje gradove u kojima nema javnog života, koji su samo spavaonice, te oni u kojima je previše izražena individualnost građana, dakle gdje nema solidarnosti.

Zato je ovaj članak pokušaj da pokrenemo priču oko tog problema te da nađemo najbolje rješenje za sve.

Nastavit će se …

Ivan Gluščević,
Udruga mladih Kolektiv Metković

U galeriji pogledajte kako izgleda Klub kulture u Križevcima i kako bi Kolektivci željeli da to izgleda i u Metkoviću:

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije