Ostanimo u kontaktu

HVALEVRIJEDNA AKCIJA MINI MARKETA

Udruga mladih Kolektiv donirala čepove za udrugu oboljelih od leukemije i limfoma

Objavljeno prije

Danas je udruga mladih Kolektiv donirala čepove za udrugu oboljelih od leukemije i limfoma u sklopu hvalevrijedne akcije Mini marketa. Dodali su da ih raduje što mogu pomoći mladima ali zgroženi što se lijekovi potrebni za život moraju na ovaj način osigurati.

Pozivaju sugrađane da učine isto te za mjesec dana sudjeluju u ekološkoj akciji skupljanja i razvrstavanja otpada uz obe obale Neretve u Metkoviću koju organizira udruga mladih Kolektiv.

Akcija će se odviti u sklopu Zelene čistke, a za više informacija pratite lokalne medije ili facebook stranicu Udruga mladih Kolektiv.

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Američkoj Crvenouhoj kornjači odgovara stanište uz rijeku Norin

Objavljeno prije

Šetajući i obilazeći masline, uz rijeku Norin, voditelj Ornitološkog društva Brkata sjenica Bariša Ilić naišao je na zanimljiv prizor.

Ispred njega se nalazila prilično velika Crvenouha kornjača, gotovo 30 cm dužine. Kopala je rupu za položiti jaja.

– Kad sam malo bolje pogledao, vidio sam da se radi o crvenouhoj kornjači, invazivnoj vrsti u Hrvatskoj. Kontaktirajući struku, dobio sam potvrdan odgovor. Radi se zaista o invazivnoj crvenouhoj kornjači koja je, vjerojatno dok je bila manja, krasila nečiji akvarij u kući, a kad je odrasla, puštena je na slobodu. To ne bismo smjeli činiti. Puštanjem u prirodu možemo narušiti prirodnu ravnotežu jer invazivne vrste najčešće ugrožavaju autohtone životinje oduzimajući im prostor za život i hranjenje, – rekao je Ilić.

Ovdje je riječ o američkoj crvenouhoj kornjači Trachemys scripta elegans koja je poluvodena kornjača i najčešće je možemo pronaći kao akvarijsku kornjaču. U dogovoru sa Zoološkim vrtom grada Zagreba bit će poslana i udomljena u zoološkom vrtu u prihvatilištu, ističu iz ornitološkog društva.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije