Ostanimo u kontaktu

SPRETNI I U FINANCIRANJU PROJEKATA

Udruga Leptirići među prvima koji priskaču u pomoć

Objavljeno prije

Već 11 godina na području cijele doline Neretve djeluje Udruga cerebralne i dječje paralize Leptirići koju su osnovali roditelji djece s teškoćama s ciljem razvoja dopunskih i alternativnih zdravstvenih i socijalnih usluga za svoje članove, piše u posljednjem broju Glas Koncila.

U članstvu je 75 djece s teškoćama, 34 osobe s invaliditetom i njihove obitelji, kao i ljudi dobre volje. Kontinuirano socijalne usluge u zajednici – usluge rane intervencije, individualne psihosocijalne podrške i poludnevnoga boravka za više od stotinu djece s teškoćama i osoba s invaliditetom kroz razne terapije pruža 22 zaposlenika. Također se pružaju usluge specijaliziranoga prijevoza, asistencije u nastavi i osobne asistencije.

Projektni tim uspješno povlači sredstva iz natječaja lokalne i regionalne samouprave, resornih ministarstava i Europskoga socijalnoga fonda. U provedbi svojih aktivnosti udruga surađuje s tri grada u dolini Neretve i četiri općine, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize.

Ove godine osigurana su sredstava i provedba projekata: »Životna potreba OSI 2«, »Podrška rastu i razvoju Leptirića«, »Povećanje kvalitete života Leptirića«, »Siguran let u bolju budućnost«, »Europa je naš dom«, »Edukacijom protiv nasilja«, »Poletimo zajedno u bolji svijet« i »Prijevoz za Leptiriće«.

Najveći je izazov financiranje plaća terapeuta jer one ovise o dostupnim natječajima i prihvaćanju projekata. Djeca s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji i osobe s invaliditetom žive drugačijim životom i suočavaju se s teškim izazovima pa im mnogo znače i organizacije raznih druženja i hodočašća. Udruzi u tome nesebično pomaže Župa doline Neretve i dobri ljudi.

Udruga »Leptirići« jedina je udruga u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i jedna od rijetkih u Hrvatskoj koje su sudjelovale na svih osam Međunarodnih hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorje koje se održava od 2012. godine.

Udruga nije teret državi, ona radi posao koji država ne može, pomaže svima kojima je pomoć potrebna. Roditi se kao dijete s teškoćama u razvoju ili biti njegov roditelj nije stvar izbora, ali pomoći ili pak ignorirati jest. Dovoljna je jedna nesreća ili virus i svatko u trenu može postati osoba s invaliditetom, a udruga će među prvima priskočiti u pomoć, piše Glas Koncila.

Piše: Jadranka Pavić/Glas Koncila

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije