Ostanimo u kontaktu

SPRETNI I U FINANCIRANJU PROJEKATA

Udruga Leptirići među prvima koji priskaču u pomoć

Objavljeno prije

Već 11 godina na području cijele doline Neretve djeluje Udruga cerebralne i dječje paralize Leptirići koju su osnovali roditelji djece s teškoćama s ciljem razvoja dopunskih i alternativnih zdravstvenih i socijalnih usluga za svoje članove, piše u posljednjem broju Glas Koncila.

U članstvu je 75 djece s teškoćama, 34 osobe s invaliditetom i njihove obitelji, kao i ljudi dobre volje. Kontinuirano socijalne usluge u zajednici – usluge rane intervencije, individualne psihosocijalne podrške i poludnevnoga boravka za više od stotinu djece s teškoćama i osoba s invaliditetom kroz razne terapije pruža 22 zaposlenika. Također se pružaju usluge specijaliziranoga prijevoza, asistencije u nastavi i osobne asistencije.

Projektni tim uspješno povlači sredstva iz natječaja lokalne i regionalne samouprave, resornih ministarstava i Europskoga socijalnoga fonda. U provedbi svojih aktivnosti udruga surađuje s tri grada u dolini Neretve i četiri općine, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ove godine osigurana su sredstava i provedba projekata: »Životna potreba OSI 2«, »Podrška rastu i razvoju Leptirića«, »Povećanje kvalitete života Leptirića«, »Siguran let u bolju budućnost«, »Europa je naš dom«, »Edukacijom protiv nasilja«, »Poletimo zajedno u bolji svijet« i »Prijevoz za Leptiriće«.

Najveći je izazov financiranje plaća terapeuta jer one ovise o dostupnim natječajima i prihvaćanju projekata. Djeca s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji i osobe s invaliditetom žive drugačijim životom i suočavaju se s teškim izazovima pa im mnogo znače i organizacije raznih druženja i hodočašća. Udruzi u tome nesebično pomaže Župa doline Neretve i dobri ljudi.

Udruga »Leptirići« jedina je udruga u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i jedna od rijetkih u Hrvatskoj koje su sudjelovale na svih osam Međunarodnih hodočašća za osobe s invaliditetom u Međugorje koje se održava od 2012. godine.

Udruga nije teret državi, ona radi posao koji država ne može, pomaže svima kojima je pomoć potrebna. Roditi se kao dijete s teškoćama u razvoju ili biti njegov roditelj nije stvar izbora, ali pomoći ili pak ignorirati jest. Dovoljna je jedna nesreća ili virus i svatko u trenu može postati osoba s invaliditetom, a udruga će među prvima priskočiti u pomoć, piše Glas Koncila.

Piše: Jadranka Pavić/Glas Koncila

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

58 novih slučaja zaraze koronavirusom, devet osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 58 novih slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 28 osoba muškog spola i 30 osoba ženskog spola: 32 iz Dubrovnika, deset iz Ploča, devet iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Stona te jednoj iz Konavala i Korčule.

Preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1952.g.).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izliječeno je 38 osoba: 18 iz Ploča, 13 iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, jedna iz Lumbarde, Metkovića i Orebića.

U posljednja 24 sata obrađeno je 636 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 146 597 uzoraka.
U OB Dubrovnik hospitalizirane su 23 osobe pozitivne na koronavirus, a pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 770 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 963 slučaja kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije