Ostanimo u kontaktu

NE TREBAMO SE BOJATI ZA BUDUĆNOST

Učenici u Metkoviću mogu biti primjer mnogima

Objavljeno prije

Dan kruha 2017 OŠ Stjepana Radića (43)

Osim uspjeha u svakodnvenim odgojno-obrazovnim aktivnostima u svojim osnovnim i srednjim školama, učenici iz Metkovića ističu se i u brojnim natjecanjima u znanju i vještinama na razinama grada, županije, regije i države, te u sportskim aktivnostima, primjerice, u rukometu, atletici i malom nogometu, sudjeluju u brojnim lokalnim i međunarodnim projektima i aktivno sudjeluju u projektima za očuvanje tradicijskih lokalnih, odnosno, zavičajnih vrijednosti, u zaštiti okoliša i drugim aktivnostima u zajedništvu s svojim nastavnicima i roditeljima.

Međutim, razlog ovom osvrtu je informacija iz OŠ Stjepana Radića u kojoj kažu da su učenici povodom Dana kruha na školskom igralištu od prodaje raznih proizvoda za liječenje svoje učenice Manuele uspjeli prikupiti 32 tisuće kuna, iako sam iznos nije toliko ni bitan.

Bitna je spoznaja da učenici svih škola u Metkoviću uz sve svoje aktivnosti i odrastanje posjeduju goleme količine empatijskog poriva, što znači želja i odlučnosti da uvijek pomažu potrebitima. S obzirom na humanitarne aktivnosti ne samo tijekom ove školske godine, slobodni smo naglasiti da oni spadaju u sam vrh hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava u tim aktivnostima, u odnosu na njihov broj i na broj stanovnika u gradu Metkoviću. U humanitarnim djelima ne ističu se samo povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, već to čine tijekom cijele školske godine na razne načine i, što je zanimljivo, put od ideje do realizacije traje vrlo kratko. Naši učenici  sudjeluju i u brojnim akcijama Caritasa i Crvenog križa, pomažu siromašnijim vršnjacima u nabavi udžbenika i školskog pribora, solidarno nekima pokrivaju troškove izleta ili ekskurzije, same škole omogućuju socijalno ugroženima dobivanje besplatnih obroka i tako redom.

Udruge u Gradu Metkoviću koje i same okupljaju osobe s invaliditetom i drugim teškoćama nastoje tim osobama život učiniti podnošljivijim. Puno je učinjeno na planu lakšeg kretanja osoba s invaliditetom gradskim ulicama i za lakši pristup ustanovama ili trgovačkim objektima. Te su udruge realizirale brojne potrebe za asistentima u nastavi i drugdje.

Naši učenici prikupljaju sredstva i za pomoć učenicima u nekim zemljama Afrike i Azije, primjerice, obnovili su školu za 300 učenika u indijskom gradu Kulpi gdje je djelovao otac Ante Gabrić. Sportske škole u Metkoviću oslobađaju članarine polaznike iz obitelji s više djece a isto čine i u Dječjem vrtiću.

Naši učenici i njihovi roditelji i nastavnici neumorno pomažu svojim vršnjacima i ne samo njima. Oni u tomu ne žele zastajati ni u vremenima ekonomskih kriza i recesije, slabijeg uroda voća i povrća pa ni zbog vlastitih teškoća s kojima se suočavaju. Grad koji ima takve mlade generacije ne treba strahovati za svoju budućnost.

Pero Jakić

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena u protekla 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena jedna muška i dvije ženske osobe, a za jednu osobu je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 52 osobe: 17 iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, pet iz Konavala, dvije iz Opuzena, jedna iz Slivnog i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivna na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 35 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23 495 uzoraka.

U samoizolaciji su 652 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije