Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

NE TREBAMO SE BOJATI ZA BUDUĆNOST

Učenici u Metkoviću mogu biti primjer mnogima

Objavljeno prije

Dan kruha 2017 OŠ Stjepana Radića (43)

Osim uspjeha u svakodnvenim odgojno-obrazovnim aktivnostima u svojim osnovnim i srednjim školama, učenici iz Metkovića ističu se i u brojnim natjecanjima u znanju i vještinama na razinama grada, županije, regije i države, te u sportskim aktivnostima, primjerice, u rukometu, atletici i malom nogometu, sudjeluju u brojnim lokalnim i međunarodnim projektima i aktivno sudjeluju u projektima za očuvanje tradicijskih lokalnih, odnosno, zavičajnih vrijednosti, u zaštiti okoliša i drugim aktivnostima u zajedništvu s svojim nastavnicima i roditeljima.

Međutim, razlog ovom osvrtu je informacija iz OŠ Stjepana Radića u kojoj kažu da su učenici povodom Dana kruha na školskom igralištu od prodaje raznih proizvoda za liječenje svoje učenice Manuele uspjeli prikupiti 32 tisuće kuna, iako sam iznos nije toliko ni bitan.

Bitna je spoznaja da učenici svih škola u Metkoviću uz sve svoje aktivnosti i odrastanje posjeduju goleme količine empatijskog poriva, što znači želja i odlučnosti da uvijek pomažu potrebitima. S obzirom na humanitarne aktivnosti ne samo tijekom ove školske godine, slobodni smo naglasiti da oni spadaju u sam vrh hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava u tim aktivnostima, u odnosu na njihov broj i na broj stanovnika u gradu Metkoviću. U humanitarnim djelima ne ističu se samo povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, već to čine tijekom cijele školske godine na razne načine i, što je zanimljivo, put od ideje do realizacije traje vrlo kratko. Naši učenici  sudjeluju i u brojnim akcijama Caritasa i Crvenog križa, pomažu siromašnijim vršnjacima u nabavi udžbenika i školskog pribora, solidarno nekima pokrivaju troškove izleta ili ekskurzije, same škole omogućuju socijalno ugroženima dobivanje besplatnih obroka i tako redom.

Udruge u Gradu Metkoviću koje i same okupljaju osobe s invaliditetom i drugim teškoćama nastoje tim osobama život učiniti podnošljivijim. Puno je učinjeno na planu lakšeg kretanja osoba s invaliditetom gradskim ulicama i za lakši pristup ustanovama ili trgovačkim objektima. Te su udruge realizirale brojne potrebe za asistentima u nastavi i drugdje.

Naši učenici prikupljaju sredstva i za pomoć učenicima u nekim zemljama Afrike i Azije, primjerice, obnovili su školu za 300 učenika u indijskom gradu Kulpi gdje je djelovao otac Ante Gabrić. Sportske škole u Metkoviću oslobađaju članarine polaznike iz obitelji s više djece a isto čine i u Dječjem vrtiću.

Naši učenici i njihovi roditelji i nastavnici neumorno pomažu svojim vršnjacima i ne samo njima. Oni u tomu ne žele zastajati ni u vremenima ekonomskih kriza i recesije, slabijeg uroda voća i povrća pa ni zbog vlastitih teškoća s kojima se suočavaju. Grad koji ima takve mlade generacije ne treba strahovati za svoju budućnost.

Pero Jakić

WATERCARE

Zajednička konferencija Interreg Italy-Croatia CBC Programa na temu održivog morskog eko-sistema

Objavljeno prije

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na zajedničkoj konferenciji projekata iz Italija-Hrvatska CBC Programa ispred projekta WATERCARE, a konferenciji su nazočili i predstavnici projekata ADSWIM, ASTERIS I ECOMAP.

Tema konferencije, koja je održana online, bila je ′′Razgovor o praksama i metodama održivog morskog eko-sistema”. Panelisti ovog događaja bili su hrvatski i talijanski stručnjaci u tom području koji su govorili o svojim metodama, uzorkovanju, problemima, strategijama i inovativnim rješenjima za različitu problematiku u vezi s upravljanjem vodama. Konferencija je organizirana kao razmjena iskustava između projekata iz Programa prekogranične suradnje Italije i Hrvatske Interreg, a čija je niša očuvanje i stvaranje održivog morskog ekosustava i inovativnih rješenja za upravljanje vodama.

Predstavnici WATERCARE-a objasnili su sudionicima i ostalim panelistima metode uzorkovanja koje se koriste u sklopu projekta te cilj, a to je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je i razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje. Osim navedenih ciljeva WATERCARE će i izraditi smjernice koje će pomoći u procesima odlučivanja u upravljanju vodama za kupanje.

Predstavnici projekta ADSWIM govorili su o problematici otpadnih voda, njihovoj obradi, pročišćavanju i poboljšanju kvalitete. Predstavnici ASTERIS-a objasnili su prodor slane vode, određivanju potreba i prepreka kod upravljanja rizikom i uspostavljanje praktičnih alata za održivo gospodarenje kroz identifikaciju graničnih uvjeta na lokalnoj razini na Jadranu, a predstavnici ECOMAP-a upoznali su sudionike o glavnim ciljevima njihovog projekta fokusiranih na ekološki održivo upravljanje marinama i turističkim lukama.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci. Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije