Ostanimo u kontaktu

ORNITOLOŠKA UDRUGA 'BRKATA SJENICA'

Učenici trećeg razreda OŠ Stjepana Radića učili o prstenovanju ptica

Objavljeno prije

Ornitološka udruga Brkata sjenica

Foto: fb stranica Brkata Sjenica

Prošli vikend bilo je vrlo živo u kampu Brkate sjenice. U gostima su im bili učenici trećeg razreda osnovne škole Stjepana Radića sa učiteljicom Anom Barbir. Druženje je trajalo dva školska sata, a kroz to vrijeme djeca su se educirala o zaštiti prirode i ptica i na koji način možemo kao pojedinci pomoći u očuvanju prirode i ptičjeg svijeta.

Također, djeci je prezentirano prstenovanje ptica, od lova ptica u ornitološke mreže do spremanje ptica u ornitološke vrećice, da se ptice ne ozlijeđuju. Nakon toga je u bazi slijedila obrada, od utvrđivanja vrste ptice, starosti i spola, ako je moguće, mjerenja dužine krila, a i prije samog puštanja u prirodu mjerenja težine ptice. Uz pojašnjenje načina prstenovanja djeca su upućena u razloge zbog kojih se prstenuju ptice (Hrvatska prstenuje ptice od 1911.) i podataka do kojih se dolazi prstenovanjem od selidbenih puteva, brojnosti i zdravlje populacija određenih staništa, koliko pticama treba za prelet određenih udaljenosti, počeci i završetci selidbe, promjene koje se događaju itd.

Djeca su vrlo pažljivo slušala i postavljala pitanja o svemu što ih je zanimalo, a uz djecu i roditelji koji su došli sa djecom imali su pitanja pa se iz Udruge nadaju da su i roditelji bili zadovoljni što su prisustvovali edukaciji, – javljaju iz ornitološke udruge Brkata sjenica.

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije