Ostanimo u kontaktu

TERENSKA NASTAVA

Učenici Srednje škole Metković posjetili tvrtke Rimac automobili i Končar

Objavljeno prije

SŠ Metković, terenska nastava

U petak, 09. prosinca, učenici Srednje škole Metković, zanimanja računalni tehničar za strojarstvo i elektrotehničar, pod vodstvom prof. Darije Jurković, prof. Josipa Cvitanovića, prof. Marije Veraje, ped. Ane Vidović i prof. Zorana Grgića, posjetili su proizvodne pogone tvrtki Rimac automobili, Končar – Energetski transformatori, Končar – Distributivni i specijalni transformatori te Končar – Mjerni transformatori.

U tvrtki Rimac automobili u Svetoj Nedjelji, učenicima je opisana kratka povijest same tvrtke, a potom su provedeni kroz proizvodne pogone tvrtke Rimac Automobili gdje se proizvode vrhunski sportski automobili na struju, bicikli, ali i komponente koje se koriste u automobilskoj i drugoj industriji. Moramo naglasiti da su učenici s oduševljenjem pratili izlaganje vodiča te su na kraju pitali  voditeljicu na koji način bi se mogli čak i zaposliti u ovoj tvornici u budućnosti.

Učenici su se zatim zaputili prema pogonima triju ”sestrinskih” tvrtki Končar koje proizvode različite vrste transformatora i koje posluje u nekom obliku simbioze. Učenicima su prvo na prezentacijama predstavljene vrste proizvoda, razlike između transformatora te sami procesi proizvodnje, a zatim su provedeni kroz proizvodne pogone sve tri navedene Končar tvrtke.

U pogonima tvornica učenici su uživo mogli vidjeti kompletan proces izrade transformatora, od rezanja limova jezgri, slaganja istih, namatanja namota te do montaže i konačnog ispitivanja u ispitnom laboratoriju. Mnoštvo različitih transformatora, od malih distributivnih jedinica do većih energetskih jedinica, moglo se vidjeti u različitim stadijima izrade. Učenici su sa zainteresiranošću pratili naputke i pojašnjenja svojih domaćina te su izbliza mogli vidjeti kako nastaje transformator. Impresionirala ih je “šuma” različitih proizvoda (transformatora) u različitim stadijima dogotovljenosti, od kojih se na gotovo svima nešto radilo s ciljem dobivanja gotovog proizvoda. Pri samom kraju obilaska, u pogonu tvrtke Distributivnih i specijalnih transformatora učenici su mogli vidjeti zanimljiv energetski transformator u procesu završnih ispitivanja u ispitnom laboratoriju, starom svega 3 godine.

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije