Ostanimo u kontaktu

ČUVANJEM BAŠTINE - STVARAMO NAŠU BUDUĆNOST!

Učenici Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen sudjelovali u projektu ‘U školi otvorene kohezije’

Objavljeno prije

Učenici Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen sudjeluju u projektu „U školi otvorene kohezije“ kojeg koordinira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a provodi se u deset škola u Republici Hrvatskoj po uzoru na talijanski model. Projektom je predviđeno da naši učenici postanu aktivni i odgovorni građani koji će pratiti kako se troši javni novac. Naši učenici izabrali su jedan od projekata koji se provodi u našem zavičaju, od početka do provedbe samog projekta s naglaskom na način korištenje novca iz EU fondova.

Učenici su odabrali projekt „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“ koji su pratili od realizacije do završetka. Problemi na koje se projekt odnosi: nedovoljno valorizirana prirodna baština doline Neretve; nedostatak inovativnih i kvalitetnih turističkih sadržaja; nedostatak turističkih proizvoda i sadržaja atrakcija prirodne baštine; nedostatak edukativnih sadržaja i obrazovnih kapaciteta na temu zaštićenih dijelova prirode, neučinkovito upravljanje lokalitetima prirodne baštine i neadekvatno korišten prirodni kapital doline Neretve. Glavni cilj je održivo korištenje prirodne baštine doline Neretve kroz uređenje postojeće i stvaranje nove turističko-edukativne ponude, edukaciju predstavnika obiteljskih gospodarstava i ostalih poduzetnika, djelatnika u turizmu..

Prateći ovaj projekt učenici su imali prilike susresti i intervjuirati neke od koordinatora samog projekta: Lara Šiljeg ispred Grada Metkovića i Ana Tutavac  i Nikolina Đangradović ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Antonija Odak  iz Razvojne agencije DUNEA i predstavnica mreže Europe Direct koji su nam bili velika pomoć i podrška u otkrivanju samih informacija o projektu. Posebno želimo pohvaliti platformu „Kutak za učenje“ koja nam je često bila inspiracija i dobar izvor informacija.

Prateći ovaj projekt shvatili smo koliko smo zapravo „bogati“ , s jedne strane, a s druge strane koliko malo znamo o svom zavičaju i koliko ga ne smijemo zapostaviti, nego čuvati za buduće generacije što je i bio cilj ovog projekta.

Pogledajte prigodni video, koji je ujedno i naš završni rad a kojim ukratko predstavljamo svoj višemjesečni rad.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pet iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o osam osoba muškog spola i osam osoba ženskog spola: pet iz Metkovića, tri iz Dubrovnika i Ploča te jednoj iz Župe dubrovačke, Opuzena, Korčule, Orebića i Vele Luke.

Izliječeno je 37 osoba: 11 iz Dubrovnika i Metkovića, pet iz Župe dubrovačke, dvije iz Korčule i Ploča, jedna iz Opuzena, Slivnog, Kule Norinske i Zažablja te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 685 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 102 011 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus.

U samoizolaciji su 692 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su četiri kršenja mjere samoizolacije (svi na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 913 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije