Ostanimo u kontaktu

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Učenici OŠ Stjepana Radića promatrali ptice na ušću Neretve

Objavljeno prije

Ornitološko društvo Brkata sjenica

Prije desetak dana bili smo domaćini četvrtom razredu osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića sa učiteljicom Anom Barbir i nekoliko roditelja od školske djece, a u odnosu na prošlo druženje u našem kampu ovaj put posjetili smo ušće Neretve da bismo promatrali ptice, javlja Bariša Ilić, predsjednik ornitološkog društva ‘Brkata sjenica’, te dodaje:

– Na prošlom druženju u kampu Brkate sjenice upoznali smo tršćake i kanale ‘jendeke’ stanište ptica tršćaka, lovili i prstenovali ptice ulovljene u tršćacima uputili djecu u tajne prstenovanja, praćenja ptica u razmnožavanju, selidbi itd.
Na ušću Neretve djecu smo upoznali sa drugom vrstom staništa potpuno različitog od tršćaka, a to je morska i riječna obala, lagune, pješčani sprudovi i plićaci jezera Parila, upoznali ih sa pticama koje obitavaju, gnijezde, hrane se i zimuju na ovim staništima.
Djecu smo upoznali sa važnošću ušća za mnoge vrste ptica koje prelijeću ovo području koje je jedno od najvažnijih područja za hranjenje i odmor u ovom dijelu mediterana pri selidbi u toplije krajeve,a jedno je od važnih staništa za zimovanje više vrsta ptica kojih u zimskim mjesecima zna biti i do 5 ili 6 tisuća u dnevnom obilasku.
Promatrali smo više vrsta ptica objasnili koje su to najugroženije vrste ptica, zašto su staništa jako važna za ptice za hranjenje,skrivanje od predatora, gniježđene i odmorište, zašto i kako štititi ptice, koliko ptice žive, zašto sele i još mnogo stvari vezanih uz ptice i njihova staništa.
Nakon odgovora na upite znatiželjnih mališana rastali smo se uz napomenu da su bili jako zainteresirani za saznati što više o pticama pa smo dogovorili vidimo se ponovo i u starijim razredima, rekao je Ilić.

Foto: Fb Brkata sjenica

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije