Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Učenici OŠ Stjepana Radića promatrali ptice na ušću Neretve

Objavljeno prije

Ornitološko društvo Brkata sjenica

Prije desetak dana bili smo domaćini četvrtom razredu osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića sa učiteljicom Anom Barbir i nekoliko roditelja od školske djece, a u odnosu na prošlo druženje u našem kampu ovaj put posjetili smo ušće Neretve da bismo promatrali ptice, javlja Bariša Ilić, predsjednik ornitološkog društva ‘Brkata sjenica’, te dodaje:

– Na prošlom druženju u kampu Brkate sjenice upoznali smo tršćake i kanale ‘jendeke’ stanište ptica tršćaka, lovili i prstenovali ptice ulovljene u tršćacima uputili djecu u tajne prstenovanja, praćenja ptica u razmnožavanju, selidbi itd.
Na ušću Neretve djecu smo upoznali sa drugom vrstom staništa potpuno različitog od tršćaka, a to je morska i riječna obala, lagune, pješčani sprudovi i plićaci jezera Parila, upoznali ih sa pticama koje obitavaju, gnijezde, hrane se i zimuju na ovim staništima.
Djecu smo upoznali sa važnošću ušća za mnoge vrste ptica koje prelijeću ovo području koje je jedno od najvažnijih područja za hranjenje i odmor u ovom dijelu mediterana pri selidbi u toplije krajeve,a jedno je od važnih staništa za zimovanje više vrsta ptica kojih u zimskim mjesecima zna biti i do 5 ili 6 tisuća u dnevnom obilasku.
Promatrali smo više vrsta ptica objasnili koje su to najugroženije vrste ptica, zašto su staništa jako važna za ptice za hranjenje,skrivanje od predatora, gniježđene i odmorište, zašto i kako štititi ptice, koliko ptice žive, zašto sele i još mnogo stvari vezanih uz ptice i njihova staništa.
Nakon odgovora na upite znatiželjnih mališana rastali smo se uz napomenu da su bili jako zainteresirani za saznati što više o pticama pa smo dogovorili vidimo se ponovo i u starijim razredima, rekao je Ilić.

Foto: Fb Brkata sjenica

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije