Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Učenici OŠ Stjepana Radića promatrali ptice na ušću Neretve

Objavljeno prije

Ornitološko društvo Brkata sjenica

Prije desetak dana bili smo domaćini četvrtom razredu osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića sa učiteljicom Anom Barbir i nekoliko roditelja od školske djece, a u odnosu na prošlo druženje u našem kampu ovaj put posjetili smo ušće Neretve da bismo promatrali ptice, javlja Bariša Ilić, predsjednik ornitološkog društva ‘Brkata sjenica’, te dodaje:

– Na prošlom druženju u kampu Brkate sjenice upoznali smo tršćake i kanale ‘jendeke’ stanište ptica tršćaka, lovili i prstenovali ptice ulovljene u tršćacima uputili djecu u tajne prstenovanja, praćenja ptica u razmnožavanju, selidbi itd.
Na ušću Neretve djecu smo upoznali sa drugom vrstom staništa potpuno različitog od tršćaka, a to je morska i riječna obala, lagune, pješčani sprudovi i plićaci jezera Parila, upoznali ih sa pticama koje obitavaju, gnijezde, hrane se i zimuju na ovim staništima.
Djecu smo upoznali sa važnošću ušća za mnoge vrste ptica koje prelijeću ovo području koje je jedno od najvažnijih područja za hranjenje i odmor u ovom dijelu mediterana pri selidbi u toplije krajeve,a jedno je od važnih staništa za zimovanje više vrsta ptica kojih u zimskim mjesecima zna biti i do 5 ili 6 tisuća u dnevnom obilasku.
Promatrali smo više vrsta ptica objasnili koje su to najugroženije vrste ptica, zašto su staništa jako važna za ptice za hranjenje,skrivanje od predatora, gniježđene i odmorište, zašto i kako štititi ptice, koliko ptice žive, zašto sele i još mnogo stvari vezanih uz ptice i njihova staništa.
Nakon odgovora na upite znatiželjnih mališana rastali smo se uz napomenu da su bili jako zainteresirani za saznati što više o pticama pa smo dogovorili vidimo se ponovo i u starijim razredima, rekao je Ilić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Foto: Fb Brkata sjenica

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije