Ostanimo u kontaktu

DRŽAVNA SMOTRA PROJEKATA

Učenici OŠ Stjepana Radića predstavljajući projekt ‘Mediji, budite nam prijatelji’ osvojili Prosudbeno povjerenstvo

Objavljeno prije

Ove godine je po 21. put održana Državna smotra projekata iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja 20. svibnja 2019. godine u Zagrebu. Smotru su u Muzeju suvremene umjetnosti organizirali Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s ciljem razvoja demokracije i aktivnog građanskog društva, a sudjelovali su naši učenici 5. razreda Antun Vugdelija, Borna Brečić, Josip Volarević, Frane Vugdelije i Josip Ćerlek predstavljajući projekt Mediji, budite nam prijatelji. Njihova mentorica je bila  Nikolina Vugdelija, prof.

Nakon otvorenja Smotre mnogobrojne učenike i njihove mentore pozdravile su Nevenka Lončarić Jelačić, prof. viša savjetnica za nacionalne programe, mr.sc. Tomislav Ogrinšak, viši savjetnik AZOO, mr.sc. Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, dr.sc. Nansi Ivanišević, izaslanica Predsjednice RH u Međunarodnoj organizaciji frankofonije, Mara Plaza Leutar, MZOO i Ružica Šimunović, voditeljica Službe za građane Hrvatskoga sabora. Nakon prigodnog kulturno-umjetničkog programa učenika Gimnazije Tituš Brezovački iz Zagreba započelo je predstavljanje i obrana projekata.

Na Smotri je sudjelovalo oko 400 sudionika iz osnovnih škola i srednjih škola koji su predstavili 79 projekata. Među 31 najuspješnijim projektom u Republici Hrvatskoj i jedini predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije u kategoriji učenika predmetne nastave bio je projekt učenika naše škole MEDIJI, BUDITE NAM PRIJATELJI.

Učenici Antun Vugdelija, Borna Brečić, Josip Volarević, Frane Vugdelije i Josip Ćerlek nakon višemjesečnoga rada na projektu sa svojom mentoricom Nikolinom Vugdelijom izvrsno su prezentirali svoj projekt Povjerenstvu, koje su činili gospođe Ružica Šimunović, Mirela Berlančić i Zdenka Milković. Projekt su predstavili obučeni u majice s tiskom u stilu projekta, koje im je poklonila Udruga „Prijatelj“.

Tijekom izlaganja Povjerenstvu su objasnili zbog čega je medijska nepismenost postala jedan od najvećih problema današnjice i zašto je važno da mladi samostalno mogu razlikovati pozitivne i negativne strane medija. Naime, današnja se djeca već od najranije dobi susreću s medijima i više vremena provode uz medije nego što ga provode u školi. Zbog toga se s razlogom kaže kako djecu sve više odgajaju mediji, a ne roditelji ili učitelji. U našoj zajednici, kao ni u cijeloj Hrvatskoj, ne postoji dovoljna svijest o potrebi pojačanoga uključivanja medijskoga odgoja i medijske kulture u redovitu nastavu. I vlast se treba uključiti u rješavanje ovoga problema jer je dužna spriječiti svaku vrstu nasilja i osnažiti dječja prava, a uz udruge civilnoga društva moraju se jače uključiti i obrazovne ustanove. Projektom poput ovoga podiže se razina svijesti o potrebi uvođenja medijskoga odgoja u cjeloživotno učenje. Za vrijeme rada na ovome projektu učenici su razvijali svoje istraživačke vještine, stjecali iskustvo javnoga nastupa i građanski odgovornoga ponašanja. Upoznali su funkcioniranja više vrsta medija. Također su saznali kako medije ispravno koristiti za svoju dobrobit te na taj način podići svijest o medijskim procesima. Roditelji kao sekundarni korisnici ovoga projekta, sudjelovanjem u projektu naučili su zaštititi djecu od negativnih sadržaja koji se na medijima nalaze te im pomoći da budu sigurniji i odgovorniji korisnici (novih) medija.

Članovi Povjerenstva bili su oduševljeni projektom pa su za naše učenike imali samo riječi hvale. Posebno su pohvalili njihovo izlaganje, plakate i prezentacijsku mapu. Najprije se je obratila gospođa Mirela Berlančić, koja je i lani sačinjavala dio Povjerenstva našim učenicima, rekavši  kako ih pamti još od prošle godine, te da je svima pričala o njima. Istaknula je kako su u istoj razini nastavili i ove godine. S pohvalama je nastavila i gospođa Ružica Šimunović: „Vi kao učenici petih razreda ste prezentirali ovaj projekt više nego dobro. Za vašu dob je jako ambiciozna tema koju ste odabrali, ali pohvaljujem vaš izbor jer je to pravo vrijeme za osvješćivanje o ovom problemu. Sve pohvale vama i vašoj voditeljici.“ Gospođa Zdenka Milković je izjavila kako je oduševljena sistematičnosti u prezentaciji projekta kao i vođenju računa o svakom detalju bilo na plakatu ili prezentacijskoj mapi.

Puni dojmova nakon predstavljanja projekta i pohvale članova Povjerenstva, učenici su uživali u u ljepotama i znamenitostima Zagreba. U Metković su se vratili s puno lijepih uspomena te sa željom da ovakvo što ponove i sljedeće godine.

Izvor i foto: Nikolina Vugdelija, prof. – OŠ Stjepana Radića

U ŽUPANIJI FUNKCIONIRA SUSTAV ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI

Dubrovačko-neretvanska županija reagirala na grube neistine o projektu Sigurne kuće

Objavljeno prije

Zbog izjave da Dubrovačko-neretvanska županija nije prijavila projekt Sigurne kuće na Socijalni fond, koju je u emisiji ”Jedan na jedan” Dubrovačke televizije 21. siječnja izrekla gradska vijećnica Grada Dubrovnika iz redova SDP-a gđa Tatjana Šimac Bonačić, a koja izjava sugerira da ova županija nije učinila ništa na rješavanju problema žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji, želimo naglasiti da je to bezočna neistina te još jednom ponoviti za javnost činjenice:

Dubrovačko-neretvanska županija prijavila je 17. studenog 2020. prethodno pripremljeni projekt Sigurne kuće za područje Dubrovačko-neretvanske županije koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt uključuje uspostavu sustava podrške i rekonstrukciju objekta sigurne kuće, jačanje kapaciteta stručnjaka i osoba koje rade sa žrtvama nasilja kao i podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja i njegovim negativnim posljedicama. Vrijednost prijavljenog projekta je 11.700.000,00 kuna i trenutno je u posljednjoj fazi provjere, te se uskoro očekuje Odluka o financiranju.

Za vrijeme dok se investicija u to trajno rješenje u potpunosti ne završi Županija je uz pomoć Ministarstva i Caritasa Dubrovačke biskupije organizirala privremenu Sigurnu kuću koja je na raspolaganju za žrtve obiteljskog nasilja. Ona se, nažalost, koristi od strane jedne žrtve nasilja i u vrijeme izricanja ove grube neistine od strane gđe Šimac Bonačić.

Problemu obiteljskog nasilja, kojem Vlada RH i ova županija pristupaju krajnje odgovorno, trebali bi odgovorno pristupati svi akteri na javnoj sceni.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije