Ostanimo u kontaktu

23. NATJECANJE MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Učenici OŠ Stjepana Radića osvojili treće mjesto na međužupanijskom natjecanju

Objavljeno prije

Protekloga vikenda u OŠ Stjepana Ivičevića u Makarskoj održano je Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. U kategoriji podmlatka u kojoj je sudjelovalo 14 ekipa iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije učenici OŠ Stjepana Radića osvojili su  treće mjesto i dobili pehar za ostvareni uspjeh te su uspješno predstavili Školu i GDCK Metković.

U ekipi podmlatka sudjelovali su učenici Marta NovakovićPetra Vladimir i Marija Žderić iz 7. d razreda, Duje Crnčević Deak iz 7. e razreda i Lana Parmać i Roko Zeljić iz 8. d razreda. Mentorica učenicima je nastavnica biologije Vesna Pavlović, a kao vanjski suradnici u pripremi ekipe sudjelovale su djelatnice GDCK Metković Nela Orlović i Miranda Hajny.

Cilj natjecanja je uključivanje mladih u rad Crvenog križa te da se djeca uče humanosti, nesebičnosti i pomaganju jedni drugima. Na natjecanju se provjerava znanje o Pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te provjerava znanje i vještine iz prve pomoći.

Izvor: OŠ Stjepana Radića, Metković

U ŽUPANIJI FUNKCIONIRA SUSTAV ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI

Dubrovačko-neretvanska županija reagirala na grube neistine o projektu Sigurne kuće

Objavljeno prije

Zbog izjave da Dubrovačko-neretvanska županija nije prijavila projekt Sigurne kuće na Socijalni fond, koju je u emisiji ”Jedan na jedan” Dubrovačke televizije 21. siječnja izrekla gradska vijećnica Grada Dubrovnika iz redova SDP-a gđa Tatjana Šimac Bonačić, a koja izjava sugerira da ova županija nije učinila ništa na rješavanju problema žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji, želimo naglasiti da je to bezočna neistina te još jednom ponoviti za javnost činjenice:

Dubrovačko-neretvanska županija prijavila je 17. studenog 2020. prethodno pripremljeni projekt Sigurne kuće za područje Dubrovačko-neretvanske županije koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt uključuje uspostavu sustava podrške i rekonstrukciju objekta sigurne kuće, jačanje kapaciteta stručnjaka i osoba koje rade sa žrtvama nasilja kao i podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja i njegovim negativnim posljedicama. Vrijednost prijavljenog projekta je 11.700.000,00 kuna i trenutno je u posljednjoj fazi provjere, te se uskoro očekuje Odluka o financiranju.

Za vrijeme dok se investicija u to trajno rješenje u potpunosti ne završi Županija je uz pomoć Ministarstva i Caritasa Dubrovačke biskupije organizirala privremenu Sigurnu kuću koja je na raspolaganju za žrtve obiteljskog nasilja. Ona se, nažalost, koristi od strane jedne žrtve nasilja i u vrijeme izricanja ove grube neistine od strane gđe Šimac Bonačić.

Problemu obiteljskog nasilja, kojem Vlada RH i ova županija pristupaju krajnje odgovorno, trebali bi odgovorno pristupati svi akteri na javnoj sceni.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije