Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

UČIMO GOSPODARITI OTPADOM

Učenici OŠ Kula Norinska uče odgovorno postupati otpadom

U sklopu projekta „Učimo gospodariti otpadom“ danas je održana druga radionica o odgovornom gospodarenju otpadom od planiranih šest u Osnovnoj školi Kula Norinska.

Objavljeno prije

U sklopu projekta „Učimo gospodariti otpadom“ danas je održana druga radionica o odgovornom gospodarenju otpadom od planiranih šest u Osnovnoj školi Kula Norinska.
Predavanja su održali Tea Kuzmić-Rosančić, Lina Matijević i Stefan Markovski iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“, a učenici su u prvom dijelu ponovili što se radilo na prošloj radionici na kojoj su saznali razliku između otpada i smeća, koje su kategorije otpada na moru i kopnu i posljedice neodgovornog gospodarenja otpadom.

„Djeca već otprije dobro poznaju tematiku otpada, što iz škole, što iz medija, tako da smo se više fokusirali na to kako riješiti problem koji oni primjećuju. Djeca su zainteresirana što me pozitivno iznenadilo. Mislim da su sami počeli promišljati o tome kako riješiti problem u svojoj zajednici. Iznenadili su me time i što su napravili pravilnik za ponašanje sa otpadom u njihovoj školi i okolišu. Aktivni su, imaju dobre ideje tako da mislim da će ih vjerojatno i slijediti“, rekla je Kuzmić-Rosančić.

U drugom dijelu radionice učenici su izrađivali pitanja za anketu o odgovornom postupanju s otpadom koju će provoditi među učenicima i profesorima svoje škole i drugim građanima svoje općine.

„Pitat ću ih to što je otpad i imaju li namjeru razvrstavati ga i nadam se da će ih ta anketa potaknuti na razvrstavanje. Mislim da bismo svi trebali početi razvrstavati otpad. Možda bismo mogli stvoriti svoje kompostište i koristiti platnene vrećice. Moji svi prijatelji su zainteresirani za otpad i nadam se da će u budućnosti to i odrasli činiti“, rekla je učenica osmog razreda Petra Ćelić.

Učenici su također dobili i platnene vrećice te prigodan promotivno-informativni materijal izobrazno-informativnog programa „Učimo gospodariti otpadom“.

Provode ga Grad Metković i Općina Kula Norinska, s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom i s posebnim naglaskom na sprječavanje njegova nastanka te na pravilno odvajanje otpada u kućanstvima. Vrijednost projekta je 454 tisuće kuna, od čega je 386 tisuća sufinancirano iz Europskog kohezijskog fonda.

ODRŽAVANJE POLJSKIH PUTEVA

Gradonačelnik Milan: ‘Krenuli smo s uređenjem poljskih puteva za naše poljoprivrednike’

Objavljeno prije

I ove, kao i u protekle tri godine krenuli smo s uređenjem poljskih puteva, objavio je gradonačelnik Dalibor Milan te istaknuo:

– Tijekom ovog mjeseca uredit ćemo sve poljske puteve u nadležnosti Grada Metkovića, dok Hrvatske vode također sređuju poljske puteve u svojoj nadležnosti. Jedan dio poljskih puteva ćemo ove godine i asfaltirati, a s čime ćemo nastaviti i sljedećih godina.

Sljedećih dana bit će još dobrih vijesti za metkovske poljoprivrednike, – najavio je Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije