Ostanimo u kontaktu

UČIMO GOSPODARITI OTPADOM

Učenici OŠ don Mihovila Pavlinovića i Gimnazije Metković učili odgovorno postupati otpadom

Objavljeno prije

Kroz projekt „Učimo gospodariti otpadom!“ Grad Metković educira djecu predškoslkog i škoslkog uzrasta i mlade jer je izuzetno prenijeti ključne poruke vezano uz održivo gospodarenje otpadom a to su:

1. Odgovorno ponašanje u cilju smanjenja količina otpada
2. Otpad kao vrijedna sirovina
3. Odgovornim ponašanjem i održivim gospodarenjem otpadom ostvaruju se niži troškovi u cirkularnoj ekonomiji
4. Svojim aktivnostima i odgovornim postupanjem građani doprinose budućim generacijama

1. veljače 2019.
Radionice u OŠ Mihovila Pavlinovića

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je na zanimljiv način učenicima OŠ Mihovila Pavlinovića približila važnost odgovornog postupanja s otpadom radionicama od kojih je tijekom veljače (01.02.2019.) gdje su se učenici upoznali s edukatorima i važnosti djelovanja civilnog društva u donošenju pozitivnih promjena i poboljšanju kvalitete života građana te projektom i programom izobrazbe o održivom gospodarenju otpadom općenito. Djeca su aktivno sudjelovala na radionici koju je vodila gđa Tea Kuzmičić,edukatorica Udruge koja je upoznala djecu s programom edukacije o odvajanju otpada putem participativne metode (igranje igre o odvajanju otpada kako bi provjerili koliko dobro poznaju vrste otpada (plastika, plastika, opasni otpad iz domaćinstva, biootpad, metal,staklo).

13. veljače 2019. 
Radionica u OŠ Mihovila Pavlinovića

Održana je prva radionica iz ciklusa radionica edukacijskog programa „Kompostiranje“ koju je edukatorica udruge Miranda Šimac prezentirala 14-oro učenika od 2.-4. razreda OŠ Mihovila Pavlinovića.

U uvodnom dijelu radionice svi učenici su upoznati s Udrugom Sunce, edukacijskim programom i projektom „Učimo gospodariti otpadom!“
Zatim su se kroz igru učenici upoznali međusobno i s edukatorima Sunca. Učenici su prezentirali edukatorima trenutno stanje u školi vezano za odvojeno prikupljanje otpada i kompostiranje te smo zajedno pogledali gdje se spremnici nalaze.

Na kraju su se izmijenila mišljenja i stavovi o kompostiranju u školi i održanoj radionici.

Radionica Gimnazija Metković

Nakon održane uvodne radionice na kojoj su učenici osim upoznavanja s Udugom Sunce i njenim edukatorima, edukacijskim programom i projektom „Učimo gospodariti otpadom!“, usvojili i nadogradili znanje o kompostiranju. Upoznati su s problemom zbrinjavanja otpada općenito i s biootpadom kao podvrstom otpada kojega se kompostiranjem može pretvoriti u vrijedan novi proizvod – humus. Stoga smo se bacili na posao čim je izašlo sunce i na jučerašnjoj radionici uredili dio dvorišta, odijelili dio za kompostište te uz biootpad koji su učenici sakupili napravili kompostnu hrpu o kojoj učenici moraju brinuti do slijedeće radionice.

Projekt „Učimo gospodariti otpadom!“ se financira iz Europskog Kohezijskog fonda.

Sadržaj ovog pisanog materijala isključiva je odgovornost Grada Metkovića.

KAKO SPRIJEČITI NOVU PANDEMIJU

Je li COVID-19 uvod u nove, nadolazeće epidemije

Objavljeno prije

Autor

Postojeća pandemija korona virusa nije i neće biti zadnja pandemija u 21. stoljeću jer nas čeka puno opasniji udar virusa koji bi mogao nalikovati na Treći svjetski rad ili medicinski rat.

Njega će prouzročiti mutirani virus koji može biti poguban za stotine milijuna ljudi širom svijeta, smatra Michael Thomas Osterholm, član korona tima američkog predsjednika Joea Bidena, čije je upozorenje objavio poznati časopis Foreign Affairs, koji je prije 25 godina upozoravao na opasnost od virusne pandemije.

O tom pitanju pisala je znanstvenica Laurie Garrett 1994. najavljujući dolazak globalne pandemije.

Na primjeru pojave kuge u Indiji (u gradu Surat, 1994.) koji se naglo proširio u Indiji, dokazano je da svijet nije bio spreman na takav udar, a umrlo je 200 ljudi. Ta se epidemija može smatrati znakom  globalne opasnosti jer je indijska vlada pokušala zataškati podatke o širenju virusa.

Nešto kasnije, na Kosovu pod kontrolom srbijanske vojske i policije, vjerojatno je izbila virusna epidemija čija je smrtnost prema relevantnim podacima mogla biti od 10 do 40 posto. Nažalost, istraga o tom događaju nikada nije provedena.

Znanstvenici su upozoravali kako mikrobi ne poznaju granice te da se protiv virusa nitko na svijetu ne može boriti sam.

Tijekom 2003.godine u Kini je eskalirao koronavirus SARS koji se preko Hong Konga proširio po cijelom svijetu.

U Arabiji se 2012. godine pojavio koronavirus MERS, a nakon toga izbila je epidemija gripe u Meksiku, zatim epidemija ebole u zapadnoj Africi, te epidemija virusa zika u južnoj i sjevernoj Americi.

Zajedničko svim tim virusima je činjenica da su dolazili nenadano te da svijet nije bio spreman reagirati.

Poznati američki virolog Nathan Wolfe prateći novonastale opasnosti obilazio je svijet, nastojeći ”uloviti” opasne viruse. Uspio je prije deset godina objaviti knjigu ”Oluja virusa” u kojoj je najavio i pandemiju koja se danas događa, a za koju nismo bili spremni.

Savjetnik Donalda Trumpa, ekonomist Peter Navarro u siječnju 2020. upozorio je predsjednika SAD-a da korona virus treba zaustaviti jer bi Americi mogao donijeti milijunske žrtve i goleme gospodarske štete. Nažalost, Trump je te najave zanemario.

Spomenuti Michael Thomas smatra da bi postojeća pandemija mogla biti minorna u odnosu na nove pandemije. Ta bi nova pandemija odnijela milijune života, uništila bi svjetsko gospodarstvo i uništila živote budućih generacija.

Ujedno, to je poziv za globalnu medicinu i stvaranje globalnog antivirusnog saveza koji bi se trebao pripremati za pandemiju koja bi mogla trajati godinu ili dvije. On smatra da bi se trebalo cijepiti univerzalnim cjepivom protiv gripe, a uspostaviti zajedničko antivirusno djelovanje.

Prema svemu sudeći od takvog antivirusnog saveza neće biti ništa, jer je Kina bojkotirala istragu Svjetske zdravstvene organizacije o lanjskoj pojavi korona virusa u Wuhanu.

Osim toga u svijetu se vodi nezapamćeni trgovački rat oko cjepiva, u čemu je, tako se čini, Europa ostala kraćih rukava, a izbor cjepiva postalo je prvorazredno političko i ideološko pitanje.

Hoće li svijet biti spreman na Treći svjetski (medicinski) rat, teško je odgovoriti. Do tada čuvajmo se kako najbolje možemo i znamo!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije