Ostanimo u kontaktu

UČIMO GOSPODARITI OTPADOM

Učenici OŠ don Mihovila Pavlinovića i Gimnazije Metković učili odgovorno postupati otpadom

Objavljeno prije

Kroz projekt „Učimo gospodariti otpadom!“ Grad Metković educira djecu predškoslkog i škoslkog uzrasta i mlade jer je izuzetno prenijeti ključne poruke vezano uz održivo gospodarenje otpadom a to su:

1. Odgovorno ponašanje u cilju smanjenja količina otpada
2. Otpad kao vrijedna sirovina
3. Odgovornim ponašanjem i održivim gospodarenjem otpadom ostvaruju se niži troškovi u cirkularnoj ekonomiji
4. Svojim aktivnostima i odgovornim postupanjem građani doprinose budućim generacijama

1. veljače 2019.
Radionice u OŠ Mihovila Pavlinovića

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je na zanimljiv način učenicima OŠ Mihovila Pavlinovića približila važnost odgovornog postupanja s otpadom radionicama od kojih je tijekom veljače (01.02.2019.) gdje su se učenici upoznali s edukatorima i važnosti djelovanja civilnog društva u donošenju pozitivnih promjena i poboljšanju kvalitete života građana te projektom i programom izobrazbe o održivom gospodarenju otpadom općenito. Djeca su aktivno sudjelovala na radionici koju je vodila gđa Tea Kuzmičić,edukatorica Udruge koja je upoznala djecu s programom edukacije o odvajanju otpada putem participativne metode (igranje igre o odvajanju otpada kako bi provjerili koliko dobro poznaju vrste otpada (plastika, plastika, opasni otpad iz domaćinstva, biootpad, metal,staklo).

13. veljače 2019. 
Radionica u OŠ Mihovila Pavlinovića

Održana je prva radionica iz ciklusa radionica edukacijskog programa „Kompostiranje“ koju je edukatorica udruge Miranda Šimac prezentirala 14-oro učenika od 2.-4. razreda OŠ Mihovila Pavlinovića.

U uvodnom dijelu radionice svi učenici su upoznati s Udrugom Sunce, edukacijskim programom i projektom „Učimo gospodariti otpadom!“
Zatim su se kroz igru učenici upoznali međusobno i s edukatorima Sunca. Učenici su prezentirali edukatorima trenutno stanje u školi vezano za odvojeno prikupljanje otpada i kompostiranje te smo zajedno pogledali gdje se spremnici nalaze.

Na kraju su se izmijenila mišljenja i stavovi o kompostiranju u školi i održanoj radionici.

Radionica Gimnazija Metković

Nakon održane uvodne radionice na kojoj su učenici osim upoznavanja s Udugom Sunce i njenim edukatorima, edukacijskim programom i projektom „Učimo gospodariti otpadom!“, usvojili i nadogradili znanje o kompostiranju. Upoznati su s problemom zbrinjavanja otpada općenito i s biootpadom kao podvrstom otpada kojega se kompostiranjem može pretvoriti u vrijedan novi proizvod – humus. Stoga smo se bacili na posao čim je izašlo sunce i na jučerašnjoj radionici uredili dio dvorišta, odijelili dio za kompostište te uz biootpad koji su učenici sakupili napravili kompostnu hrpu o kojoj učenici moraju brinuti do slijedeće radionice.

Projekt „Učimo gospodariti otpadom!“ se financira iz Europskog Kohezijskog fonda.

Sadržaj ovog pisanog materijala isključiva je odgovornost Grada Metkovića.

NESTVARNO LIJEPI PRIZORI S UŠĆA RIJEKE NERETVE

Ako već niste, sad je pravo vrijeme da otkrijete ovaj biser na jugu Hrvatske, uvjerite se i zašto

Objavljeno prije

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Zovu je prijestolnicom mandarina, zelenom dolinom, hrvatskom Kalifornijom – a ona, slavna i ponosita dolina Neretve, iz godine u godinu s punim pravom privlači sve više domaćih i stranih turista, dok njezini bogati i sočni plodovi te idilični krajolici nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Delta Neretve zapravo je jedina prava delta u Hrvatskoj, a plovidbe tim prekrasnim krajem – i to u izvornom neretvanskom plovilu – lađi – doživljaj je koji se ne zaboravlja, potvrdili su ama baš svi koji su iskusili ovo čarobno iskustvo.

Osim posjeta Pločama, Opuzenu i Metkoviću, najvažnijim gradovima u dolini Neretve, ne smijete propustiti ni kušati vrhunsku gastronomiju ovoga kraja – primjerice, jela od žaba i jegulja s čuvenim neretvanskim brudetom, piše Jutarnji.hr.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije