Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

HVALE VRIJEDNA AKCIJA

Učenici i profesori SŠ Metković s volonterima i Framašima uređuju kuću oca Ante Gabrića

Objavljeno prije

Uređenje kuće oca Ante Gabrića

Povodom obilježavanja 30. obljetnice smrti oca Ante Gabrića, u danas su se okupili učenici i profesori Srednje škole Metković s volonterima i Framašima u akciji čišćenja okoliša i uređenja rodne kuće našeg velikog sugrađanina. Sama udruga mladih oca Ante Gabrića osnovana je prije 9 godina pri SŠ Metković. Počeli su raditi na pomaganju obiteljima koji su slabijeg imovinskog stanja kao i učenicima koji su bili potrebiti (bilo da se radi o marendi ili opremi za kuharstvo, ili bilo što što su primjetili da se moglo pomoći). To ih je potaklo da još više pomažu. Kako je cijela akcija započela i čime se sve bave saznali smo iz kratkog razgovora s pedagoginjom Violetom Oršulić, koja je pokrenula projekt, a i pojasnila nam kako je krenula cijela priča.

Prije par godina kuću je uzela gospođa Violeta s njenim prijateljima koji su joj pomogli s restauracijom. Plan je, u sklopu kuće napraviti i muzej koji će raditi svećenici. Dalje ih je uputio vice postulator Antun Volenik koji je pomogao da ih usmjeri prema potrebitima u misijama u Indiji. Tako su prije 2 godine započeli su s obnovom jedne škole koja su iznutra opremili svom potrebnom opremom. Ove godine pokrenuta je akcija obnove škole u mjestu gdje je sahranjen otac Ante, koja je bila zatvorena nakon smrti oca Gabrića. Zajedno uz pomoć dvoje svećenika od kojih je jedan djelovao kao misionar uz oca Ante Gabrića, pokrenuta je daljnja akcija za pomoć, a posjet svećenika se očekuje tijekom studenog.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osim čišćenja kuće oca Gabrića, udruga ima velike planove za dalje. Kroz godinu ili dvije planira se otvoriti kuća za posjetitelje. Time naš grad dobiva ono što treba – spomen na oca Antu Gabrića na kojeg gledamo i bez sluga božjih kao na sveca.

Ovaj hvale vrijedan projekt podržale su i ostale škole pa i županija, ali tu ne prestaje. Odjek akcije planira se proširiti na Hrvatsku, a neki svećenici su udrugu kontaktirali i pozvali na spajanje s hrvatskim centrima u Australiji i Americi jer je otac Gabrić mnogo djelovao na tim područjima. Aktivni su, rasprostranili su se i pustili da se ova vijest na daleko čuje, a pomažu im i iz mnogih župa. Sadašnji cilj udruge je oživjeti njegove misije u Indiji, obnoviti školu kao i u mjestu gdje je sahranjen. Tako će Metković i dalje imati svoj doprinos u toj misiji. Sav prihod planiran nakon izgradnje kuće bit će namijenjen za misije i stipendije.

GALA HOME 740px

U projekt sudjeluju profesori SŠ Metković, njeni učenici zajedno s volonterima projekta 72 sata i gimnazijalkom Ivanom koja je pokrenula i naše Framaše.

Piše: Metković NEWS

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

GALA HOME 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije