Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

VRHUNSKI REZULTATI NA SVIM POLJIMA RADA

Učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola u Metkoviću među najuspješnijima su u Hrvatskoj

Objavljeno prije

Foto ilustracija

Zahvaljujući naporima učenika, učitelja i profesora, osnovne i srednje škole u Metkoviću postižu vrhunske rezultate ne samo u osnovnom procesu odgoja i obrazovanja, već i u brojnim izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima.

Godinama ostvaruju iznadprosječne rezultate u svim oblicima natjecanja učenika u znanju i vještinama, od onih školskih/ gradskih do županijske i državne razine, te u sportu posebice.

Vrhunski rezultati nisu došli slučajno. Oni su rezultat dodatnih aktivnosti nastavnika i učenika, ali i roditelja učenika koji donose priznanja i medalje.

Posebno treba napomenuti da i u vrijeme korone ni jedni ni drugi ne odustaju te se prijavljuju u nove europske projekte koje će također uspješno provoditi u suradnji s drugim srodnim europskim školama.

Zadivljujući rezultati koje učenici postižu uz punu podršku svojih mentora nisu plod slučajnosti već su rezultat njihova interesa i jasnih programa koje donose škole.

U te uspjehe utkane su stotine sati učenja, priprema, testiranja, i brojne druge aktivnosti.

Stoga, i zbog tradicionalno dobre organizacije školskog sustava u Metkoviću ne iznenađuje broj visokoobrazovnih osoba podrijetlom iz Metkovića, od kojih su mnoge stekle i titule doktora znanosti.

Dubrovačko-neretvanska županija i resorno ministarstvo sukladno svojim mogućnostima ulažu u rekonstrukciju i dogradnju školskih objekata te u opremanje učionica i radionica. Naši učenici i nastavnici uzvraćaju iznimnim rezultatima na svim poljima odgojno obrazovnog rada.

ŽUPANIJSKI PROJEKTI

‘dRural’ Domu zdravlja Metković donosi virtualnu čekaonicu, a dolini Neretve digitalnu tržnicu

Objavljeno prije

Sastankom predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne razvojne agencije DUNEA, Grada Metkovića, i Doma zdravlja Metković nastavljene su aktivnosti na projektu dRural kojim se u Domu zdravlja Metković razvija virtualna čekaonica, a u dolini Neretve digitalna tržnica. Dom zdravlja Metković bit će tako svojevsni pilot projekt te ideje i novog načina pristupa zdravstvenoj zaštiti, a dolina Neretve bit će prva digitalna tržica na ovom području.

U kasnijem dijelu provedbe projekta namjerava se navedena rješenja promovirati i u drugim dijelovima regije i šire. U suradnji s Gradom Metkovićem, Domom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojnim centrom u Osijeku te partnerima iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije, Dubrovačko-neretvanska županija početkom godine je krenula s provedbom ovog projekta financiranog u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020. pod nazivom „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“. Sastanku partnera iz Dubrovačko-neretvanske županije s ciljem bolje kooridnacije aktivnosti prethodile su i dvije uvodne on-line konferencije svih sudionika projekta na kojima su definirane obveze partnera u idućih 6 mjeseci. 31 partner iz 9 zemalja udružio se kako bi se stvorilo mrežno tržište koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi usluge od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave do stručne pomoći.

Projektom dRural će pomoći rastu gospodarstva, stvarati radna mjesta, poticati lokalne poduzetnike i poboljšati kvalitetu života. Ovakvo tržište usluga prvo će biti pokrenuto u četiri europske ruralne regije – španjolskoj regiji Extremadura, švedskoj Jämtland Härjedalen, nizozemskoj regiji Gelderland i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Županija je u suradnji s DUNEA-om, u posljednjih nekoliko godina poduzela brojne korake s ciljem ‘pametnog’ razvojnog pristupa svim dijelovima županije. Uz donesenu „ICT strategiju Dubrovačko-neretvanske županije“, Županija je uspješno pripremila projekt razvoja širokopojasne infrastrukture odnosno regulirala daljnju provedbu iste. I dalje se nastavlja s projektima razvoja i primjene ‘pametnog’ koncepta diljem županije.

dRural će se prema očekivanjima širiti i izvan prve četiri regije, a već u drugoj fazi projekta raspisat će se otvoreni poziv ostalim ruralnim zajednicama, takozvanim zrcalnim regijama, koje su voljne primijeniti predloženo digitalno tržište usluga. Javni poziv će biti namijenjen i gospodarskim subjektima putem dodjele potpora male vrijednosti, a s ciljem omogućavanja dodatnog kanala prodaje i komunikacije s kupcima kroz spomenuta uspostavljena digitalna rješenja.
Projekt „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“ financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je osigurano milijun i pol kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt traje do lipnja 2024. godine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije