Ostanimo u kontaktu

OŠ STJEPANA RADIĆA

Učenici 5.a razreda pomažu u školovanju svoje vršnjakinje u dalekoj Tanzaniji

Objavljeno prije

Na roditeljskom sastanku roditelji 5.a razreda su se složili da njihova djeca, kao razred budu kumovi  jednom djetetu u sirotištu sv. Ante u Songei, Tanzanija. Kumstvo se provodi preko Udruge Kolajna ljubavi, s kojom već dulji niz godina OŠ Stjepana Radića surađuje. Udruga već 11 godina putem kumova, koji su njihovi najveći dobročinitelji, pomaže školovanje djece u afričkim državama Tanzaniji i novije Keniji. Obaveza kumova je podmirivanje godišnje školarine za dijete, koja iznosi oko 1000 kuna. Učenici će redovito tijekom kumstva dobivati izvješće o uspjehu djeteta u školi. Prvo je već stiglo.

Nakon što su roditelji podržali inicijativu, pedagoginja Vugdelija se je obratila Udruzi i oni su učenike i razrednicu Mirelu povratno informirali kako će pomagati školovanje svoje vršnjakinje 10-godišnje Reniste Kayombo.

Renista dolazi iz regije Ruwuma i okolice grada Songea, koji je na samom jugu Tanzanije. Cijela ta regija neizmjerno je siromašna i ljudi žive u nehumanim uvjetima. Renistina obitelj živi u maloj potleušici napravljenoj od blata sa slamnatim krovom koji nerijetko prokišnjava. Sretna su ona djeca čija kuća ima tanki limeni krov. Struja im je nepoznanica i zalazak sunca označava i kraj dana. Pokoja obitelj ima solarne svijetiljke ili obične svijeće za rasvjetljavanje svojih domova. Vanjski wc-e, sobice bez pravog kreveta i tzv. dnevni boravak bez stola i stolica najčečći su opisi domova djece u ovoj regiji. Odlazak po vodu na bunare i rijeke dio je njihove svakodnevice kao i prikupljanje drva za kuhanje objeda. Svakodnevni ili rjeđe vikend odlasci u polje, također su rutine ove djece. Stoga ne čudi da im odlazak u školu predstavlja spas i to doživljavaju je ogromnom srećom i blagoslovom.

Sirotište, koje radije zovu domom za djecu, povećalo se i danas skrbi o 53 djece čije su životne prilike bile toliko teške i loše da su morali biti smješteni u dom. Medju njima je i Renista. U Udruzi su žalosni zbog teške sudbine koja ju je natjerala da napusti svoj dom, no istodobno i sretni jer je u sirotištu pronašla nove prijatelje, koji su joj kao obitelj, te živi u pristojnim i dobrim uvjetima. Dojučerašnje spavanje na tvrdom podu, zamijenila je krevetom; dnevno jedan obrok palente, s 4 raznovrsna obroka; kopanje u polju, s pohađanjem škole. Iz dana u dan sve je više napredovala u svakom pogledu! Renista Kayombo vrlo dobro savladava školsko gradivo, uči redovito i trudi se u skladu sa svojim mogućnostima. Najdraži predmeti su joj Religija i Sociologija, dok joj nešto slabije leži Matematika iz koje postiže i malo slabije rezultate. No, u sirotištu vjeruju da će se tijekom ove godine dodatno potruditi i popraviti rezultate. U školi i u sirotištu redovito izvršava sve svoje obveze i rado sudjeluje u svim radionicama i akcijama. Časne sestre voditeljice sirotišta pohvaljuju njezinu dobrodušnost, radoznalost i požrtvovnost i veseli ih što izrasta u divnu djevojku.

Renista i njeno troje braće – Huberth, Alana i Happyfania – dolaze iz obitelji koja broji 6-ero djece. Iz Udruge su obavijestili učenike kako su svo četvero djece bili jako istraumatizirani i potrebni ljubavi te je trebalo dosta vremena da u domu barem malo zaborave na tužnu sudbinu njihove obitelji, a učenicima se od srca zahvalili što jednom od njih pomažu u školovanju!

Izvor: OŠ Stjepana Radića

EKO RUJAN

Obilježen Međunarodni dan ozonskog omotača u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu

Objavljeno prije

Jučer je u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu obilježen Međunarodni dan ozonskog omotača. Učenicima prvih razreda i profesorima su predstavnici DUNEA-e, Petra Popović i Petar Maleta, kroz edukativnu prezentaciju „Utjecaj čovjeka i poljoprivrede na klimatske promjene“, pokušali ukazati na važnost očuvanja ozonskog omotača, te ih osvijestiti o problematici globalnog zatopljenja i efekta staklenika koji u konačnici utječu na poljoprivrednu proizvodnju, kvalitetu života te uzrokuju klimatske promjene s čijim se posljedicama sve više suočavamo.

Osim što je naglasak prezentacije bio na sastavu i nastanku ozonskog omotača, njegovom oštećenju – ozonskim rupama te mogućnostima vlastitog doprinosa zaštiti i oporavku, predstavio se i GeCo2 projekt te održiva kružna ekonomija koja je jedna od sastavnih dijelova zelene tranzicije – EU prioriteta za 2021. godinu. Nakon održane prezentacije su svi sudionici u školskom vrtu zajedno zasadili voćke i drugo zavičajno bilje kako bi dali svoj mali doprinos zelenoj tranziciji.

Naime, obilježavanje ovog međunarodno važnog datuma, samo je jedna od ekoloških aktivnosti „Eko rujna” u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao i rujanskih aktivnosti projekta EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije.

EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije član je mreže EUROPE DIRECT u Hrvatskoj, koja je dio sveeuropske mreže centara. Ti centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u raspravu o budućnosti EU.

EKO RUJAN

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije