Ostanimo u kontaktu

OŠ STJEPANA RADIĆA

Učenici 5.a razreda pomažu u školovanju svoje vršnjakinje u dalekoj Tanzaniji

Objavljeno prije

Na roditeljskom sastanku roditelji 5.a razreda su se složili da njihova djeca, kao razred budu kumovi  jednom djetetu u sirotištu sv. Ante u Songei, Tanzanija. Kumstvo se provodi preko Udruge Kolajna ljubavi, s kojom već dulji niz godina OŠ Stjepana Radića surađuje. Udruga već 11 godina putem kumova, koji su njihovi najveći dobročinitelji, pomaže školovanje djece u afričkim državama Tanzaniji i novije Keniji. Obaveza kumova je podmirivanje godišnje školarine za dijete, koja iznosi oko 1000 kuna. Učenici će redovito tijekom kumstva dobivati izvješće o uspjehu djeteta u školi. Prvo je već stiglo.

Nakon što su roditelji podržali inicijativu, pedagoginja Vugdelija se je obratila Udruzi i oni su učenike i razrednicu Mirelu povratno informirali kako će pomagati školovanje svoje vršnjakinje 10-godišnje Reniste Kayombo.

Renista dolazi iz regije Ruwuma i okolice grada Songea, koji je na samom jugu Tanzanije. Cijela ta regija neizmjerno je siromašna i ljudi žive u nehumanim uvjetima. Renistina obitelj živi u maloj potleušici napravljenoj od blata sa slamnatim krovom koji nerijetko prokišnjava. Sretna su ona djeca čija kuća ima tanki limeni krov. Struja im je nepoznanica i zalazak sunca označava i kraj dana. Pokoja obitelj ima solarne svijetiljke ili obične svijeće za rasvjetljavanje svojih domova. Vanjski wc-e, sobice bez pravog kreveta i tzv. dnevni boravak bez stola i stolica najčečći su opisi domova djece u ovoj regiji. Odlazak po vodu na bunare i rijeke dio je njihove svakodnevice kao i prikupljanje drva za kuhanje objeda. Svakodnevni ili rjeđe vikend odlasci u polje, također su rutine ove djece. Stoga ne čudi da im odlazak u školu predstavlja spas i to doživljavaju je ogromnom srećom i blagoslovom.

Sirotište, koje radije zovu domom za djecu, povećalo se i danas skrbi o 53 djece čije su životne prilike bile toliko teške i loše da su morali biti smješteni u dom. Medju njima je i Renista. U Udruzi su žalosni zbog teške sudbine koja ju je natjerala da napusti svoj dom, no istodobno i sretni jer je u sirotištu pronašla nove prijatelje, koji su joj kao obitelj, te živi u pristojnim i dobrim uvjetima. Dojučerašnje spavanje na tvrdom podu, zamijenila je krevetom; dnevno jedan obrok palente, s 4 raznovrsna obroka; kopanje u polju, s pohađanjem škole. Iz dana u dan sve je više napredovala u svakom pogledu! Renista Kayombo vrlo dobro savladava školsko gradivo, uči redovito i trudi se u skladu sa svojim mogućnostima. Najdraži predmeti su joj Religija i Sociologija, dok joj nešto slabije leži Matematika iz koje postiže i malo slabije rezultate. No, u sirotištu vjeruju da će se tijekom ove godine dodatno potruditi i popraviti rezultate. U školi i u sirotištu redovito izvršava sve svoje obveze i rado sudjeluje u svim radionicama i akcijama. Časne sestre voditeljice sirotišta pohvaljuju njezinu dobrodušnost, radoznalost i požrtvovnost i veseli ih što izrasta u divnu djevojku.

Renista i njeno troje braće – Huberth, Alana i Happyfania – dolaze iz obitelji koja broji 6-ero djece. Iz Udruge su obavijestili učenike kako su svo četvero djece bili jako istraumatizirani i potrebni ljubavi te je trebalo dosta vremena da u domu barem malo zaborave na tužnu sudbinu njihove obitelji, a učenicima se od srca zahvalili što jednom od njih pomažu u školovanju!

Izvor: OŠ Stjepana Radića

NERETVANSKI PUB KVIZ

U prvom kvizaškom druženju nakon ljetne stanke prvo mjesto pripalo je ekipi ‘Rocky – Rambo 2-1’

Objavljeno prije

U prvom kvizaškom druženju nakon ljetne stanke prvo mjesto je pripalo ekipi ROCKY-RAMBO 2-1, koja je u konkurenciji 19 kvizaških ekipa upisala 103,5 bodova. Za prvo mjesto su dobili poklon bonove za Amadeus II d.o.o. Ploče i turu pića od Motela Delta.

Drugo mjesto je zauzela ekipa ONA I ON I ON I JA sa 101 bodom te su uz turu pića od Motela Delta dobili i jumbo pizzu od opuzenskog Fast Fooda Ljiljana.

Trećeplasirana RUSKA TRIBINA sa 99,5 bodova je dobila poklon paket sladoleda CARMEL ICE. U kategoriji LAKILUZER za 13. mjesto je tura pića otišla ekipi DVOJAC NA PARIĆE.

Sljedeći Delta kviz 34/2019 igra se u petak 30. kolovoza s početkom u 21 sat.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije