Ostanimo u kontaktu

REVOLUCIJA U KBC-U SPLIT

U timu koji je uveo revoluciju na splitske Firule je i Metkovac Nikola Crnčević

Objavljeno prije

Iduće godine KBC Split “borit” će se s KBC-om Zagreb (Rebro), KBC-om Rijeka, KB-om Dubrava i Specijalnom bolnicom Magdalena za novčana sredstva, koja će u 2020. godini za transkateterske implatancije aortnog zalistka (TAVI) izdvojiti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Za potrebe te kardiološke operacije HZZO je u ovoj godini izdvojio 12 milijuna kuna, no za ta sredstva se nije “borio” KBC Split, jer ova metoda liječenja aortnog zalistka u Splitu je prvi put uspješno obavljena 8. studenoga ove godine.

Splitsku “revoluciju” u liječenju aortnog zalistka, na Odjelu za intervencijsku kardiologiju Klinike za bolesti srca i krvnih žila, predvodili su mr. sc. dr. med. Frane Runjić i dr. med. Ivica Kristić, s multidisciplinarnim timom stručnjaka KBC-a Split, u kojemu je između ostalog bio i prof. dr. Ivo Vuković, jedan od najistaknutijih hrvatskih kardiologa. U timu je važno spomenuti i našeg Metkovca Nikolu Crnčevića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
– Dvoje pacijenata, muškarac i žena bolovali su od aortne stenoze, najčešće bolesti srčanih zalistaka u zapadnom svijetu, a kako je postojao izrazito velik rizik za klasičnu operaciju zalistaka, odlučili smo se za TAVI metodu. Operativni zahvat ovom metodom traje između jednog i dva sata, izuzimajući pripremu pacijenta za operaciju i kudikamo je lakši za pacijenta, koji je već nakon nekoliko sati na nogama i vrlo brzo izlazi iz bolnice. Standardnom metodom oporavak bi bio puno teži i duži – kaže nam prof. dr. Vuković.

Mirna ruka

Sam postupak TAVI metodom zahtijeva mirnu ruku i potpunu koncentraciju operatera.

– Nakon što se pacijenta pripremi za operaciju, stavi ga se u “plitku” anesteziju te mu se reparira preponska krvna žila (arterija) preko koje se ulazi u organizam i “putuje” sve do srca, odnosno do oboljelog zalistka. Kroz preponu se uvode svi potrebni materijali, žice, kateteri, baloni i sami zalistak, koji postavljamo umjesto bolesnog zalistka – pojašnjava nam postupak prof. dr. Vuković.

Sam postupak TAVI metode ide strogo propisanim smjernicama.

– Kroz preponu dolazimo do samog izmijenjenog aortnog zalistka te kroz njega prolazimo žicom do srca. Nakon toga se “bolesni” zalistak proširi balonom, a potom se na mjesto nativnog zalistka postavlja umjetni biološki zalistak. I tada je operativni zahvat TAVI metodom gotov – govori prof. dr. Vuković.

Konačni rezultat je isti kao i kod klasične operacije, samo je oporavak pacijenta puno lakši i kraći. U Njemačkoj ovakav postupak košta oko 40 tisuća eura, u nekim državama zapadnog svijeta bi vjerojatno oboljeli morao prodati sve što ima da plati operaciju, dok u Hrvatskoj, koja po mnogima nema dobro zdravstvo, ovu operaciju može priuštiti svatko, ako ima zdravstveno osiguranje, bilo ono “normalno” ili dopunsko. Naravno, uz pretpostavku da sve potrebne TAVI metode liječenja (operacije) financijski prati država.

Novi život

Kolika je cijena operativnog zahvata u Hrvatskoj nismo uspjeli saznati (zavisno o utrošenom materijalu i kvaliteti materijala), ali znamo da jedan zalistak košta oko 150 tisuća kuna.

– Pripreme za uvođenje ovog postupka u KBC Split trajale su dvije godine, voditelji projekta su dr. Runjić i dr. Kristić, no sve to ne bi bilo izvedivo da nismo imali potporu kardiokirurga, radiologa, kardio- anesteziologa i naravno naših instrumentarki u operacijskoj dvorani, kao i inženjera radiologije – zaključuje naš sugovornik.

 FALI NOVCA ZA VIŠE
U Hrvatskoj se za sada obavi 60-ak ovakvih postupaka godišnje, dok se u susjednoj Sloveniji, koja je puno manja, ali očigledno financijski moćnija, godišnje obavi 200-tinjak ovakvih postupaka. Prema neslužbenim izračunima, Hrvatska bi godišnje imala potrebe za 300-tinjak TAVI procedura, ali to bi značilo dodatno, golemo izdvajanje novca. Ako svaki zalistak košta oko 20 tisuća eura, to znači da bi se trebalo izdvojiti oko šest milijuna eura.

POČELI UPISI

Nagradna igra na Instagramu Sveznalice

Objavljeno prije

Prisjetimo se, naš etablirani centar za pripremu maturanata za državnu maturu Učilica je promijenio naziv u Sveznalica. Osim promjene samog imena, ostalo ostaje isto, dokazana kvaliteta i provjereni rezultati na državnoj maturi.

Upisi u Sveznalicu su počeli, a osim naših maturanata sveprisutniji su maturanti iz drugih gradova i okolice, posebice maturanata preko granice. Razlog možda leži i u programu reforme ”Škole za život” koja se provodi zadnje dvije godine.

Sveznalica i ove godine organizira nagradnu igru pri čemu dijeli 3 besplatna tečaja za maturu. Nagradna igra se odvija na Instagramu i sudjelovati mogu svi maturanti, kao i njihovi roditelji. Više informacija saznajte na @Instagram profilu Sveznalice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ostale informacije o samim tečajevima, upisima, ponudi i predavanjima saznajte na sveznalica.hr ili pozivom na broj 099 / 6676 – 838.

Nagradna igra Sveznalica

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije