Ostanimo u kontaktu

REFORME U ŠKOLSTVU

U svim reformskim nastojanjima bitni su ishodi tih istih zahvata

Objavljeno prije

U mladoj i neovisnoj državi Hrvatskoj često slušamo o potrebi i realizaciji raznovrsnih reformskih zahvata pa tako i onih u obrazovanju, od vrtića i osnovnih škola do fakulteta i visokog obrazovanja.

U tijeku je provedba reformskih ciljeva u obrazovanju u kojoj je temeljni cilj ostvarenje pretpostavki za afirmaciju škole za život, kako se to naglašava u svim dokumentima i izjavama provoditelja tih zahtjeva.

O tomu se godinama govori, a i treba, prije svega zbog posve novog pristupa učenju i radu u školama, zbog orijentacije na istraživački rad uz pomoć novih tehnologija, ali i za stjecanje iskustvenih spoznaja koje pomažu u bržem pronalaženju zapošljavanja .

Međutim, počesto se čuju izjave dužnosnika i stručnjaka koji sudjeluju u kreiranju reformskih zahvata kako su baš njihovi prijedlozi među najboljima i kako su baš najbolji orijentiri za budućnost mladih naraštaja.

Ne treba zaboraviti da je školski sustav dinamičan niti da reforme nisu od jučer.

U starom i novom društvenom sustavu postojale su brojne inicijative za promjenama u školskom sustavu, ovisno od političke opcije koja je na vlasti.

U proteklim desetljećima nije bilo školske godine bez novih izmjena i dopuna pravilnika ili nastojanja da se poboljšaju pedagoške metode, didaktički pristupi i osnaži materijalna osnovica rada u školama.

Uoči svake školske godine nastavnici su pozivani na savjetovanja (edukacije) za provedbu usvojenih pravila i mjerila pri čemu su trošena nemala financijska sredstva. O ishodima se vrlo malo razgovaralo, iako su analize provedbe reformi jasno ukazivale da ciljevi nisu u cijelosti ostvareni. Radilo se o rasterećenju učenika, napuštanju predavačkih metoda, smanjenju težine učeničkih torbi, uvođenju u uporabu novih nastavnih sredstava, boljoj skrbi za učenike s teškoćama, besplatnim udžbenicima i ostalome.

Važnije od svega bila je intencija na istraživačkim i stvaralačkim aktivnostima učenika, da oni iz pomoć učitelja mogu sami dokučiti osnovne tekovine znanosti i prilagoditi svoje mogućnosti društvenim zbivanjima.

Najveći teret u svim reformama padao je na leđa učitelja i nastavnika. Mnogi od njih izdvajali su vrijeme za sudjelovanje na edukacijskim skupovima dajući svoj doprinos u realizaciji promjena u školskom sustavu.

Osim toga postojali su ogromni prijepori prigodom uvođenja građanskog i zdravstvenog odgoja u školski sustav, ali i zbog provedbe drugih elemenata koji su imali za cilj unapređenje sustava, odgoja i obrazovanja.

Školske uprave su se uz brigu o reformama morale nositi i s mjerama za sprječavanje nasilja u školama, trebale su brinuti o poboljšanju materijalnih uvjeta za rad, unaprijediti zaštitu na radu, skrbiti o osobama s invaliditetom, tražiti nove oblike rada u dopunskoj i dodatnoj nastavi te u izvanškolskim aktivnostima, a sve to opet je počivalo na leđima prosvjetnih radnika.

Nakon prve godine eksperimentalne faze najnovije školske reforme, resorno ministarstvo smatra da je postignut ogroman uspjeh, a neki sindikati i skupine učitelja-praktičara smatraju da bi stvarnu reformu i sam pristup trebalo odgoditi za još jednu školsku godinu.

Jedno je sigurno, novi društveni odnosi u zemlji i svijetu traže i nove prilagodbe na svim razinama pa tako i u školstvu. Drugo je pitanje jesmo li potpuno spremni za brze promjene i može li naše društvo osigurati kvalitetnu materijalnu osnovicu za takve promjene. Da su promjene potrebne svjedoče primjeri na tržištu rada na kojemu nedostaju brojna zanimanja, od vozača, medicinskih sestara, liječnika, profesora fizike ili matematike, do radnika u brodograđevnoj industriji.

Ishodi suvremenih intervencija u školski sustav ne mogu biti vidljivi odmah, za to trebaju godine i godine. Reforme jesu potrebne , ali s jasnim vremenskim određenjima i ciljanim ishodima koji moraju biti potvrđeni u praktičnom životu. Temeljni kamen u tim nastojanjima svakako su prosvjetni radnici koji pozorno slušaju i aktivno rade.

NOĆNI ŽIVOT

Najavljujemo još jedan vrhunski vikend u Grey&Padrinu, uz Delta Sound Industry i DJ Andru

Objavljeno prije

Očekuje nas još jedan ludi vikend prepun zabave moguć samo u Grey Clubu & Padrino restaurantu.

Delta Sound Industry ovoga petak nabrijava atmosferu do ranih jutarnjih sati uz Track You – Carnival Rave Madness program koji donosi malo drukčiji ritam u Grey Club.

Sutradan, u subotu 22. veljače očekuje nas vrhunski trash party uz residenta kluba DJ Andru.

Grey Club & Padrino restaurant i ove subote nagrađuje najsretnije među vama pa stoga na njihovom službenom Instagram profilu tagirajte barem 2-3 osobe s kojima dolazite, a vaš omiljeni klub vas časti s bocom po izboru.

Da vodstvo kluba misli na sve detalje pokazuje i ovaj detalj, kako se bliži korizma u subotu do 24:00 sata na sve boce ostvarujete 10% popusta!

GREY&PADRINO PAZI NA SVOJE POSJETITELJE!
Ako trebate prijevoz, isključivo do kluba ili nakon lude zabave nazad do doma, javite se u DM Instagrama Grey&Padrino.
Također u DM Instagrama Grey&Padrino možete ostvariti i rezervaciju stolova tako da na vrijeme osigurate svoje mjesto u najzabavnijem noćnom provodu u dolini Neretve.

Za one koji ne znaju Grey & Padrino se nalazi iza INA benzinske pumpe na magistralnoj cesti iz Opuzena prema Pločama.

Vidimo se i ovog vikenda u Grey & Padrinu!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije