Ostanimo u kontaktu

UDRUGA LAĐARA VIDONJE MLINIŠTE

U subotu se u Badžuli održava III. Ploticijada

Objavljeno prije

U subotu, 29. veljače s početkom u 17 sati u izletištu restorana Adria u Badžuli će se održati treća po redu Ploticijada u organizaciji Udruge lađara Vidonje Mlinište.

Prijave su zaključene, a 19 ekipa iz područja cijele doline Neretve će odmjeriti svoje snage u spremanju svima nama dobro poznate plotice.

Za dobru atmosferu je zadužena grupa “Gusari”.

Tko će skuhati najbolje plotice? Koji je tajni sastojak? Šta će žiriju biti presudno? Dođite i provjerite!

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Američkoj Crvenouhoj kornjači odgovara stanište uz rijeku Norin

Objavljeno prije

Šetajući i obilazeći masline, uz rijeku Norin, voditelj Ornitološkog društva Brkata sjenica Bariša Ilić naišao je na zanimljiv prizor.

Ispred njega se nalazila prilično velika Crvenouha kornjača, gotovo 30 cm dužine. Kopala je rupu za položiti jaja.

– Kad sam malo bolje pogledao, vidio sam da se radi o crvenouhoj kornjači, invazivnoj vrsti u Hrvatskoj. Kontaktirajući struku, dobio sam potvrdan odgovor. Radi se zaista o invazivnoj crvenouhoj kornjači koja je, vjerojatno dok je bila manja, krasila nečiji akvarij u kući, a kad je odrasla, puštena je na slobodu. To ne bismo smjeli činiti. Puštanjem u prirodu možemo narušiti prirodnu ravnotežu jer invazivne vrste najčešće ugrožavaju autohtone životinje oduzimajući im prostor za život i hranjenje, – rekao je Ilić.

Ovdje je riječ o američkoj crvenouhoj kornjači Trachemys scripta elegans koja je poluvodena kornjača i najčešće je možemo pronaći kao akvarijsku kornjaču. U dogovoru sa Zoološkim vrtom grada Zagreba bit će poslana i udomljena u zoološkom vrtu u prihvatilištu, ističu iz ornitološkog društva.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije