Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

U srijedu predavanje Tarre Barat ‘Alkalno za zdravlje’

Objavljeno prije

Foto: Gradska knjižnica Metković

Foto: Gradska knjižnica Metković

Gradska knjižnica Metković, poziva vas, u srijedu, 8. studenoga u 19 sati, na predavanje i prezentaciju Tarre Barat Alkalno za zdravlje.

Dobro zdravlje ovisi o alkalnosti organizma. Što je alkalnost organizma? Što je alkalna prehrana? Što su kisele emocije? Koji čimbenici (prehrana, način razmišljanja itd.) stvaraju alkalno stanje u organizmu? Kako pratiti stanje svoga zdravlja i kako provjeriti pH vrijednost tijela?

Pretjerana kiselost organizma dovodi do umora, nedostatka energije, oslabljenog imuniteta, pretjerane debljine, a ako potraje duže može dovesti do raznih oboljenja poput dijabetesa, osteoartritisa i mnogih drugih. Dobro zdravlje ovisi o alkalnosti (lužnatosti) organizma. Što je pH ravnoteža? Sve više se danas govori o alkalnoj prehrani kao preduvjetu za zdravlje. Prehrana u omjeru 70-80% alkalne i 20-30% kisele ojačat će vaš  imunološki sustav, bit ćete izdržljiviji i osjećat ćete se bolje.

No, nije samo hrana ta koja doprinosi optimalnom zdravlju. Koji su još čimbenici (način razmišljanja i djelovanja) koji stvaraju alkalno stanje u organizmu? Koji su čimbenici koji stvaraju kiselo stanje u organizmu?

O svim ovim faktorima govorit ćemo na predavanju. Naučit ćete i kako poboljšati svoje zdravlje, kako pratiti pH vrijednost u tijelu.

Kada je pH vrijednost u tijelu previše kisela imate nisku razinu energije, osjećate se umorno, iscrpljeno.

Kada je pH u tijelu lužnata – ne dolazi do pada imuniteta, osjećate se dobro i imate dovoljno snage za obavljanje svih svojih aktivnosti. Saznajte na predavanju načine na koje možete pratiti stanje svoga zdravlja ili sklonost bolesti.

Gradska knjižnica Metković

WATERCARE

Zajednička konferencija Interreg Italy-Croatia CBC Programa na temu održivog morskog eko-sistema

Objavljeno prije

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na zajedničkoj konferenciji projekata iz Italija-Hrvatska CBC Programa ispred projekta WATERCARE, a konferenciji su nazočili i predstavnici projekata ADSWIM, ASTERIS I ECOMAP.

Tema konferencije, koja je održana online, bila je ′′Razgovor o praksama i metodama održivog morskog eko-sistema”. Panelisti ovog događaja bili su hrvatski i talijanski stručnjaci u tom području koji su govorili o svojim metodama, uzorkovanju, problemima, strategijama i inovativnim rješenjima za različitu problematiku u vezi s upravljanjem vodama. Konferencija je organizirana kao razmjena iskustava između projekata iz Programa prekogranične suradnje Italije i Hrvatske Interreg, a čija je niša očuvanje i stvaranje održivog morskog ekosustava i inovativnih rješenja za upravljanje vodama.

Predstavnici WATERCARE-a objasnili su sudionicima i ostalim panelistima metode uzorkovanja koje se koriste u sklopu projekta te cilj, a to je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je i razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje. Osim navedenih ciljeva WATERCARE će i izraditi smjernice koje će pomoći u procesima odlučivanja u upravljanju vodama za kupanje.

Predstavnici projekta ADSWIM govorili su o problematici otpadnih voda, njihovoj obradi, pročišćavanju i poboljšanju kvalitete. Predstavnici ASTERIS-a objasnili su prodor slane vode, određivanju potreba i prepreka kod upravljanja rizikom i uspostavljanje praktičnih alata za održivo gospodarenje kroz identifikaciju graničnih uvjeta na lokalnoj razini na Jadranu, a predstavnici ECOMAP-a upoznali su sudionike o glavnim ciljevima njihovog projekta fokusiranih na ekološki održivo upravljanje marinama i turističkim lukama.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci. Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije