Ostanimo u kontaktu

KNJIGA MEDITERANA

U Splitu predstavljena knjiga Radojke Bagur ‘Nošnja u delti Neretve’

Objavljeno prije

U Splitu predstavljena knjiga Radojke Bagur „Nošnja u delti Neretve“

U prepunoj dvorani HAZU-a (palača Milesi) u sklopu kulturne manifestacije „Knjiga Mediterana“ u utorak 27.rujna predstavljena je knjiga profesorice Radojke Bagur. O knjizi su govorili domaćin Arsen Duplančić, Jozo Marević te sama autorica.

Svojim nastupom ovaj jedinstveni događaja obogatio je KUD Metković na čelu s gospodinom Zdravkom Obradovićem. Članice i članovi KUD-a Metković bili su odjeveni u različite nošnje neretvanskog kraja.

Podršku profesorici Bagur i njezinom značajnom djelu dali su i mnogobrojne članice i članovi Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu.

Knjiga profesorice Bagur govori o odijevanje  žitelja neretvanskog kraja u 19. i 20.stoljeću.

Nakladnici knjige su Kulturno umjetničko društvo MetkovićHrvatski sabor kulture i ogranak Matice hrvatske u Metkoviću.

Dan poslije, 28.rujna također u prostorijama HAZU-a predstavljeno je još jedno značajno djelo našeg neretvanina, znanstvenika i esperantista Joze Marevića koje nosi naslov „ Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik“

Domaćin ovog predstavljanja bio je Bratislav Lučin, dok je uz autora o knjizi govorio i uvaženi don Drago Šimundža

Ova hvalevrijedna knjiga objavljena je u travnju 2016. godine u nakladni Marka iz Velike Gorice. Enciklopedija sadrži 3.200 stranica u kojima je zastupljeno je oko 50.000 riječi, izraza i kratica s područja medicine na osam jezika: latinskom, hrvatskom, engleskom, njemačkom, francuskom talijanskom, španjolskom i esperantu.

Veliko hvala Radojki Bagur i Jozi Mareviću na njihovom cjelokupnom radu te im želimo da nastave jednako plodonosno.

Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije