Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

NASTAVIT ĆE SE SHOPPING U HERCEGOVINI

U Republiku Hrvatsku iz Hercegovine se može uvesti robe u vrijednosti do 2.200 kuna

Objavljeno prije

Objave u medijima da se u Republiku Hrvatsku iz Hercegovine od, 1. siječnja 2021. godine, može uvesti u osobnoj prtljazi, bez plaćanja PDV-a, robe vrijednosti koja ne prelazi iznos od 300 kuna, izazvale su negativne reakcije stanovnika pograničnih područja s obje strane granice.

Na tako moguće postupanje carinskih službenika RH, reagirali su i mnogi gospodarstvenici iz djelatnosti trgovine, čije sjedište je u pograničnom području, jer bi smanjivanje iznosa vrijednosti robe s 2.200 kuna, na 300 kuna dodatno utjecalo na njihovo poslovanje, koje je i onako ugroženo posljednjih godinu dana  zbog pandemije koronavirusa.

Zbog toga je Udruga gospodarstvenika Posušje (UGP) uputila molbu državnom tajniku Zvonku Milasu u Državnom uredu za Hrvate izvan RH, da poduzme određene aktivnosti kod mjerodavnih institucija u RH, da način postupanja carinskih službenika, kod uvoza robe u  osobnoj prtljazi u RH osoba iz pograničnih područja, bude kao što je i bio do, 31.12.2020., kada je u RH stupio na snagu novi Pravilnik o oslobođenju PDV-a za uvoz robe u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država.

Gospodin Milas je o molbi UGP-a upoznao ravnatelja Carinske Uprave RH Hrvoja Čovića i nakon njihovog sastanka, tajnik UGP-a razgovarao je s ravnateljem Čovićem na tu temu i on mu je rekao sljedeće:

  1. Po pitanju vrijednosti nekomercijalne robe koju u osobnoj prtljazi mogu uvesti u RH osobe koje imaju uobičajeno mjesto stanovanja u pograničnoj zoni RH i BiH (5 km od crte granice) i koji granicu ne prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza, kao što su: Vinica-Aržano, Vir-Cera, Čitluk-Jovića Most, Drinovci-Sebišina, Polog-Podprolog, itd.), ništa se nije promijenilo u načinu postupanja carinskih službenika u odnosu na period do 31.12.2020. godine. To znači, da te osobe mogu uvesti u RH robe u vrijednosti do 300 eura ili 2.200 kuna bez plaćanja PDV-a, isto kao i osobe čije je uobičajeno mjesto stanovanja izvan pograničnih zona.
  2. Osobe koje granicu prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza dnevno u RH mogu uvesti robe u osobnoj prtljazi do iznosa od 300 kuna.
  3. Od  1. 1. 2021. smanjene su količine trošarinskih i duhanskih proizvoda (alkohol, duhan) koje se mogu uvesti u RH bez plaćanja trošarine i PDV-a (članak 7. stavak 3. Pravilnika). I u ovom slučaju primjenjuje se isti način postupanja carinskih službenika prema osobama iz pograničnih i izvan pograničnih zona.Za osobe koje granicu prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza količina trošarinskih i duhanskih proizvoda je još manja (članak 8., stavak 3. Pravilnika).
  4. Za unos hrane i prehrambenih proizvoda iz BiH u RH postoje određena količinska ograničenja koju mogu unositi putnici za svoje osobne potrebe bez pregleda graničnog veterinarskog inspektora – popis i količine na linku: https://gov.hr/moja-uprava/aktivno-gradjanstvo-i-slobodno-vrijeme/na-putovanju/unos-hrane/1627

Javlja Grude.com.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom (dva utvrđena brzim antigenskim testom). Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika te jednoj iz Stona.

Ukupno je zaražena jedna muška i četiri osobe ženskog spola, a četiri ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Preminula je jedna muška osoba iz Župe dubrovačke (rođ. 1931.g.).

Prvu dozu cjepiva primilo je 14 415 žitelja Dubrovačko-neretvanske županije.

Izliječeno je 56 osoba: 13 iz Orebića, 11 iz Metkovića, devet iz Dubrovnika, pet iz Korčule, četiri iz Opuzena i Ploča, dvije iz Konavala, Kule Norinske i Vele Luke te jednoj iz Blata, Dubrovačkog primorja i Slivnog te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 66 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 58 088 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 68 osoba pozitivnih na koronavirus. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su četiri na invazivnoj, dva na neinvazivnoj ventilaciji te jedan na kisiku.

U samoizolaciji su 1194 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je šest kršenja mjere samoizolacije (pet na granici). Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 625 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije