Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

NASTAVIT ĆE SE SHOPPING U HERCEGOVINI

U Republiku Hrvatsku iz Hercegovine se može uvesti robe u vrijednosti do 2.200 kuna

Objavljeno prije

Objave u medijima da se u Republiku Hrvatsku iz Hercegovine od, 1. siječnja 2021. godine, može uvesti u osobnoj prtljazi, bez plaćanja PDV-a, robe vrijednosti koja ne prelazi iznos od 300 kuna, izazvale su negativne reakcije stanovnika pograničnih područja s obje strane granice.

Na tako moguće postupanje carinskih službenika RH, reagirali su i mnogi gospodarstvenici iz djelatnosti trgovine, čije sjedište je u pograničnom području, jer bi smanjivanje iznosa vrijednosti robe s 2.200 kuna, na 300 kuna dodatno utjecalo na njihovo poslovanje, koje je i onako ugroženo posljednjih godinu dana  zbog pandemije koronavirusa.

Zbog toga je Udruga gospodarstvenika Posušje (UGP) uputila molbu državnom tajniku Zvonku Milasu u Državnom uredu za Hrvate izvan RH, da poduzme određene aktivnosti kod mjerodavnih institucija u RH, da način postupanja carinskih službenika, kod uvoza robe u  osobnoj prtljazi u RH osoba iz pograničnih područja, bude kao što je i bio do, 31.12.2020., kada je u RH stupio na snagu novi Pravilnik o oslobođenju PDV-a za uvoz robe u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Gospodin Milas je o molbi UGP-a upoznao ravnatelja Carinske Uprave RH Hrvoja Čovića i nakon njihovog sastanka, tajnik UGP-a razgovarao je s ravnateljem Čovićem na tu temu i on mu je rekao sljedeće:

  1. Po pitanju vrijednosti nekomercijalne robe koju u osobnoj prtljazi mogu uvesti u RH osobe koje imaju uobičajeno mjesto stanovanja u pograničnoj zoni RH i BiH (5 km od crte granice) i koji granicu ne prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza, kao što su: Vinica-Aržano, Vir-Cera, Čitluk-Jovića Most, Drinovci-Sebišina, Polog-Podprolog, itd.), ništa se nije promijenilo u načinu postupanja carinskih službenika u odnosu na period do 31.12.2020. godine. To znači, da te osobe mogu uvesti u RH robe u vrijednosti do 300 eura ili 2.200 kuna bez plaćanja PDV-a, isto kao i osobe čije je uobičajeno mjesto stanovanja izvan pograničnih zona.
  2. Osobe koje granicu prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza dnevno u RH mogu uvesti robe u osobnoj prtljazi do iznosa od 300 kuna.
  3. Od  1. 1. 2021. smanjene su količine trošarinskih i duhanskih proizvoda (alkohol, duhan) koje se mogu uvesti u RH bez plaćanja trošarine i PDV-a (članak 7. stavak 3. Pravilnika). I u ovom slučaju primjenjuje se isti način postupanja carinskih službenika prema osobama iz pograničnih i izvan pograničnih zona.Za osobe koje granicu prelaze preko pograničnih graničnih prijelaza količina trošarinskih i duhanskih proizvoda je još manja (članak 8., stavak 3. Pravilnika).
  4. Za unos hrane i prehrambenih proizvoda iz BiH u RH postoje određena količinska ograničenja koju mogu unositi putnici za svoje osobne potrebe bez pregleda graničnog veterinarskog inspektora – popis i količine na linku: https://gov.hr/moja-uprava/aktivno-gradjanstvo-i-slobodno-vrijeme/na-putovanju/unos-hrane/1627

Javlja Grude.com.

GU ‘METKOVIĆ 600’

Predstavljene poštanska marka, žig i omotnica s fotografijom Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metković.hr

U organizaciji GU ‘Metković 600’ u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković u subotu su predstavljene poštanska marka, žig i omotnica prvoga dana s fotografijom Metkovića.

Marku, žig i omotnicu prvoga dana predstavili su predsjednik i tajnik Udruge ‘Metković 600’ Ivica Puljan i Ivo Veraja, stručne suradnice HP-a Helena Tičinović i Miljenka Manenica te metkovski filatelist Mario Gabrić, a u nazočnost zamjenika gradonačelnika Metkovića Roberta Doke i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića.

Kako je istaknuto na predstavljanju, marku, žig i omotnicu prvoga dana Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u ponedjeljak, 17. siječnja, a povodom obilježavanja 600. obljetnice od prvoga spomena Metkovića u pisanom dokumentu. Inicijativu za tiskanje marke pokrenula je GU ‘Metković 600’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Prije dvije godine je poznati metkovski filatelist g. Mario Gabrić pristupio meni i g. Ivi Veraji s namjerom da se tiska poštanska marka povodom 150 godina crkve sv. Ilije proroka. Međutim, tada je bilo prekasno za realizaciju, pa je napravljen poštanski žig. Tada je krenula ideja da se nešto napravi i za 600. obljetnicu Metkovića, i to je naravno poštanska marka. Zahvaljujem se Hrvatskoj pošti što je u svoja izdanja za 2022. godinu uvrstila marku koja se zove ‘600. obljetnica Metkovića’. Marka je tiskana u 30000 komada, a u Metković ih je došlo 1500. Za filateliste su napravljene omotnice prvoga dana, a na njima se nalazi stari motiv Metkovića s mostom te marka i žig prvoga dana. Marku, omotnicu i žig dizajnirao je Duje Šegvić, a autor fotografije je Marin Veraja, – istaknuo je predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan.

Marka i omotnica prvoga dana moći će se kupiti u slobodnoj prodaji od 17. siječnja u svim hrvatskim poštanskim uredima, dok će se žig prvoga dana moći dobiti u Glavnoj pošti u Zagrebu u Branimirovoj ulici.

– Ovo je druga marka s kojom se mi kao grad vežemo. Naime, HP je 2005. izdala marku s fotografijom Narone i tada je žig prvoga dana bio u Poštanskom uredu u Vidu. Bilo je još nekoliko maraka povezanih s našim gradom, ali ovih 600. godina je znatna obljetnica i velik događaj te je HP prepoznala da svakako moramo obilježiti. Marka je ipak simbol i ona putuje svijetom. Lijepo je da naš grad putuje skupa s lijepim čestitkama i pismima te tako dođe do krajnjeg korisnika, – istaknula je stručne suradnice HP-a Miljenka Manenica.

Predstavljanje marke, žiga i omotnice s fotografijom Metkovića prvi je od planiranih događaja kojima će se obilježiti 600. obljetnica od prvoga spomena Metkovića u pisanim dokumentima. Kako je istaknuto na predstavljanju, Metković se prvi put spominje u dokumentu koji nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine.

– Prvi spomen Metkovića u pisanom dokumentu nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine. Taj se dokument nalazi u dubrovačkom arhivu, a javnosti ga je predočio prof. Ivan Jurić. Ovo područje tada je bilo pod kontrolom Dubrovačke Republike. Gabela je bila poznata luka gdje se trgovalo solju koja je bila strateška sirovina. Kako piše u spisu, pod Metkovićem na Neretvi carinici su presreli jednoga trgovca s njegovom posadom u lađi te mu zaplijenili robu jer su sumnjali na ‘šverc’. Taj trgovac se tada potužio dubrovačkom knezu i taj je spis ostao u arhivu s nadnevkom 17. siječnja 1422, – kazao je Puljan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije