Ostanimo u kontaktu

TURISTIČKA SEZONA

U priobalju turistička pustoš – turista nema, a živjeti se mora

Objavljeno prije

U pet desetljeća bavljenja novinarskim zanatom, nikada, ama baš nikada nismo vidjeli tako puste plaže, prazne ugostiteljske objekte, i tako malo vozila s inozemnim registarskim oznakama, kao što se moglo vidjeti u četvrtak, na potezu od Kleka do Zaostroga.

Razvidno je da je svemu kriva pandemija i novo širenje virusa korona u svijetu i u zemljama koje su susjedne Hrvatskoj.

Vlasnici objekata za iznajmljivanje na spomenutom priobalnom području nemoćno sliježu ramenima, razmišljaju kako prebroditi ovu sezonu i spremiti se za sljedeću, posebno oni koji su kreditima gradili smještajne objekte.

Gostiju nema pa nema, mnogi otkazuju rezervacije, a najava dolazaka turista u kolovozu i u rujnu nema onoliko koliko se moglo očekivati da se kriza nije nastavila.

Ni ugostitelji nemaju posla, a vlasnici otvorenih objekata ne znaju do kada će izdržati. Turistički radnici u nekim naseljima iz obalu smatraju da bi ipak moglo dogoditi da do kraja godine ostvare do 50 posto dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Međutim, svi s kojima smo razgovarali drže da je zdravlje ljudi najvažnije, od turizma što bude.
Novi režim za ulazak u Hrvatsku građana BiH, Srbije, Crne Gore i iz drugih zemalja gotovo u potpunosti je zauustavio dolaske gostiju iz tih zemalja, ali mjere epidemiologa i Nacionalnog stožera nitko ne dovodi u pitanje.

Promatrali smo i štandove s voćem, povrće, i raznim pripravcima za osvježenje turista u tranzitu uz magistralu od Opuzena do Rogotina, ali vozila i kupaca mogli smo izbrojati na prste jedne ruke.

Stoga nije lako ni proizvođačima voća i povrća jer nisu sigurni hoće li i kada prodati ono što su proizveli.

Prema svemu sudeći, najvažnije je da se svi građani pridržavaju propisanih mjera te da zajedno pokušaju spriječiti nove posljedice opakog virusa.

EUROPSKI ODBOR REGIJA

Župan Dobroslavić: Naklonost EU proširenju na zapadni Balkan je prilika za te zemlje, Gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu sastanka Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove (CIVEX) Europskog odbora regija. Jedna od temi sastanka je Paket mjera za proširenje EU-a 2020. Župan Dobroslavić u funkciji izvjestitelja govorio je o svom radu na pripremi mišljenja na ovu temu čija podloga je dokument Europske komisije objavljen u listopadu ove godine.

Rekao je kako će se mišljenje baviti položajem lokalne i regionalne samouprave u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, te manjkavosti demokracije na lokalnoj razini u smislu nedostaka u vladavini prava, upravljanju, slobodi medija, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i dr., te da će zagovarati jačanje položaja i uloge lokalne i regionalne samouprave. Naglasio je pritom da naklonost EU proširenju na zapadni Balkan predstavlja priliku za te zemlje čemu pridonosi i gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj. Također, mišljenja je da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale postati članice EU-a, što bi bilo dobro za te zemlje, ali i za EU, s političkog, gospodarskog i sigurnosnog aspekta, ali da sve te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za pristupanje EU, te da Turska treba tek uvjeriti EU da je doista spremna prihvatiti europske standarde i vrijednosti.

Europska komisija 6. listopada ove godine predstavila je Gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan, dokument kojim Komisija najavljuje pomoć u visini od devet milijardi eura za ulaganje na zapadni Balkan. U odnosu na Tursku EU je do sada preusmjerio 83 milijuna eura za potporu borbi protiv bolesti COVID-19 i potporu onima koji su najviše pogođeni. Europski odbor regija kontinuirano je uključen u procese na zapadnom Balkanu kroz svoju radnu skupinu za zapadni Balkan te tri zajednička savjetodavna odbora osnovana na paritetnoj osnovi s lokalnim i regionalnim vlastima iz zemalja u procesu pristupanja EU.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije