Ostanimo u kontaktu

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

U potrazi za ćukavicom u Dubrovačkom primorju

Objavljeno prije

Istraživanja ćukavice – Burhinus oedicnemus nastavio sam na širem području Dubrovačko neretvanske županije nakon pronalaska ćukavice u delti Neretve, – javlja Bariša Ilić iz ornitološkog društva Brkata sjenica te dodaje:

– Dana 03.06.21. uputio sam se na Lisačke rudine i na tri odabrane plohe pokušavao naći ćukavicu. Pretraživao sam područje automobilom budući se ptica manje boji automobila može se prići bliže i uočiti pticu što zbog izgleda i stapanja sa okolišem predstavlja problem. Na drugoj odabranoj plohi uočena je jedinka koja se polako udaljavala od automobila. Drugu pticu nisam uočio. Nakon obilaska treće plohe vraćam se na tu poziciju da provjerim ponovo. Dolaskom na plohu u blizini prvog opažanja uzlijeću obadvije jedinke što bi moglo značiti da su mladi u blizini, a datum ide tome u prilog. U idućem obilasku dolazim pred večer i vabom istražujem da li na ostale dvije plohe možda ima još ptica. Na prvoj plohi bez uspjeha ali na drugoj plohi odmah nakon puštanja vaba nadlijeću me dvije ptice uz glasno javljanje i slijeću niti 20 metara od mene i kad su sletjele nisu se više javljale. Pokušao sam promatrati da li možda dođu bliže na vab ali nisam ih uočio.

Mislim da je par koji sam prvi uočio imao uredno gniježđenje prema opažanju na terenu, a druge dvije ptice na drugoj poziciji daju nadu da možda i one gnijezde. Više ćemo znati dogodine kad mislim temeljito istražiti to područje ali ranije nego ove godine. Ovim nalazima smo proširili areol gniježđenja ćukavice od okolice Šibenika što smo već u prošlom javljanju spomenuli pa evo gotovo do Dubrovnika, – napisao je Ilić.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

U posljednja 24 sata obrađeno je 112 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 81 174 uzoraka.

Izliječene su četiri osobe: tri iz Metkovića te jedna iz Opuzena.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su dvije osobe pozitivne na koronavirus.

U samoizolaciji su 204 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 825 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije