Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PROJEKT VRIJEDAN 111 MILIJUNA KUNA

U Poslovnoj zoni Dubravica započinje izgradnja bioplinskog postrojenja

Objavljeno prije

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije Metković potpisali su danas ministar gospodarstva i održivoga razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor tvrtke Respekt d.o.o. Tomislav Mandić, a potpisivanju su, između ostalih, nazočili gradonačelnik Dalibor Milan, župan Nikola Dobroslavić, zamjenica župana Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA-e Melanija Milić.

Riječ je o projektu vrijednom 111 milijuna kuna, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 49 milijuna kuna.

Postrojenje će se graditi na području Poslovne zone Dubravica, rješavat će problem zbrinjavanja biootpada za jugu Hrvatske, prvenstveno iz mreže poduzetnika iz turizma, a istovremeno će se proizvoditi električna energija.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

„Ovo je hvalevrijedan projekt na kojem čestitam tvrtki Respekt d.o.o. Projekt izgradnje bioplinskog postrojenja omogućit će otvaranje niza novih radnih mjesta, ali i doprinijeti tome da se područje Dubrovačko-neretvanske županije i jednog dijela Splitsko-dalmatinske županije, na uspješan način pozabavi pitanjem biootpada. Postrojenje će omogućiti da se zbrine 22 tisuće tona biootpada, ali će, baš kao i sustav gospodarenja otpadom na području Grada Metkovića, doprinijeti tome  da RH bude korak bliže svome cilju u uspješnom gospodarenju otpadom“, kazao je ministar Ćorić nakon potpisivanja ugovora.

Direktor tvrtke Respekt d.o.o. Tomislav Mandić je istaknuo kako se projekt sastoji od tri faze.

„Projekt se sastoji od tri faze. Početak prve faze i gradnja postrojenja je u svibnju, a u idućim fazama ćemo izgraditi i Centar za gospodarenje otpadom. Trenutno smo kupili 40 tisuća metara kvadratnih na Dubravici, a samo bioplinsko postrojenje bit će na 17 tisuća metara kvadratnih. Još jednom želim zahvaliti Gradu Metkoviću i gradonačelniku Milanu, te Županiji i županu Dobroslaviću bez kojih zasigurno ne bi uspjeli u ovome“, istaknuo je Mandić.

70 novih radnih mjesta

Završetak gradnje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije očekuje se u svibnju 2023. godine, a realizacijom projekta otvorit će se 40 novih radnih mjesta. Po završetku druge faze projekta očekuje se zaposlenje još 50 osoba koje će raditi na poslovima gospodarenja otpadom.

„Kao gradonačelnik sam promijenio grad u infrastrukturom smislu, ali nisam dosada bio zadovoljan jer su nedostajala radna mjesta. Izgradnjom ovoga projekta, u sljedećih 5 godina zaposlit će se više od 70 ljudi. Važno je naglasiti kako će „Postrojenje za proizvodnju energije iz OIE Metković“ biti izgrađeno na području Poslovne zone Dubravica, za koji već sada imamo i tri pisma namjere od potencijalnih investitora. Nove investicije znače i dodatni razvoj grada te nova radna mjesta, a mi ćemo napravit da se one i ostvare“, naglasio je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Timski rad

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je prilikom potpisivanja Ugovora istaknuo važnost timskog rada u sustavu zbrinjavanja otpada.

„Mi iz Fonda smo izuzetno zadovoljni što smo danas ovdje u Metkoviću potpisali dva vrijedna ugovora. Upravo su ti ugovori dokaz da se u timskom radu Fonda, Ministarstva, jedinica lokalne samouprave i privatnih inicijativa može doći do rezultata“, naglasio je Kukić.

Zadovoljstvo projektom istaknuo je i župan Nikola Dobroslavić.

„Vidimo da u cijelom sustavu ima prostora i za privatnu inicijativu. Zahvaljujem svima koji su na ovome radili i u tome uspjeli, a posebno Fondu te Ministarstvu koje nas prati i u projektima vezanim za odvodnju, vodoopskrbu, zaštitu okoliša te u gospodarstvu, što je posebno važno u vrijeme koronakrize“, kazao je župan Dobroslavić.

MEMORIJALNA IZLOŽBA 'U MEDITERANSKOJ NOĆI'

Prirodoslovni muzej Metković poziva na otvorenje izložbe Nikole Vučkovića

U Subotu, 1. listopada u 11 sati, izložba ostaje otvorena do 20.prosinca 2022.

Objavljeno prije

U Prirodoslovnom  muzeju Metković  čuvati će se memorijalna građa, ostavština Nikole Vučkovića koja se će činiti sastavni dio trajnog fundusa muzeja, donacija njegove supruge Dragane Nuić Vučković.

Memorijalna izložba Nikole Vučkovića ‘U mediteranskoj noći‘ biti će otvorena u subotu, 1. listopada u 11 sati, i ostaje izložena do 20. prosinca 2022.

Nikola Vučković ( 5.1. 1956. Metković – 16.6. 2020. Mostar) Osnovnu je školu završio u Metkoviću, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti – smjer kiparstvo i industrijsko oblikovanje završio u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. godine u klasi prof. Alije Kučukalića. Bio je član Hrvatskih društava likovnih umjetnika Split i Dubrovnik, te član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Uz kiparstvo bavio se slikarstvom i dizajnom, izlagao je samostalno na 50 izložbi u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji. Sudjelovao je na preko 300 skupnih selektivnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te je dobitnik više strukovnih nagrada za crtež i kiparstvo. Autor je 18 javnih spomenika i skulptura u Hrvatskoj i BiH. Autor je zastave i grba grada Metkovića, te Velikog štita kneza Domagoja. Od 1996. godine bio je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije. Bio je gostujući profesor kiparstva na Pedagoškom odsjeku likovne kulture Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osnivač je Udruge likovnih umjetnika En Face u Širokom Brijegu i  Međunarodne likovne manifestacije „Privatno i javno“, te utemeljitelj nagrade za mlade umjetnike od 2003. godine. Uz svoj kiparski atelje u Širokom Brijegu otvorio je u umjetničku NV galeriju 2018. godine u kojoj se organiziraju samostalne i skupne izložbe likovnih umjetnika.

Djela Nikole Vučkovića su u mnogim privatnim zbirkama, te kolekcijama galerija u kojima je izlagao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nagrade i priznanja:

  • Nagrada za skulpturu PTICA na Opuzenskom Salonu, Opuzen 1985.
  • Treća nagrada za skulpturu na izložbi Pasionske baštine u Zagrebu, Muzej Mimara, 2005.
  • Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2005.
  • Prva nagrada ( izvedbena ) na natječaju za Spomenik domovinskom ratu Županije  Dubrovačko- Neretvanske, 2006., Bistrina, Vjetreni Mlin
  • Treća nagrada za crtež na Analu crteža BiH u Mostaru, 2006.
  • Grand-Prix na Analu crteža BiH, Mostar 2007.
  • Nagrada za kiparstvo i instalaciju,V. Međunarodni bijenale minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada Grand-Prix na V. Međunarodnom bijenalu minijature BiH, Tuzla 2009.
  • Nagrada za kiparstvo na I. Internacionalnom analu minijature, Galerija GM Muzeja suvremene umjetnosti minijature, Tuzla, 2011.
  • Nagrada grada Metkovića za životno djelo (posthumno), Metković, 2021.

Ostavština koja  će se čuvati u Prirodoslovnom muzeju Metković ispisuje njegov život ostvarenim djelima pridonoseći svojom raznolikošću mozaiku jednog životnog iskustva, jedne  struke, jednog puta koji je obilježio razvoj mnogih studenata i kolega .

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije