Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

U petak otvorenje izložbe Josipa Ivanovića

Objavljeno prije

Izložba Jopsipa Ivanovića

U petak, 10. studenog u 18:30, u galeriji Gradskog kultrurnog središta održat će se otvorenje izložbe Josipa Ivanovića. 

Organizira je Ustanova za kulturu i sport Metković, a zainteresirani će je moći posjetiti do 5. prosinca.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

Završen 18. Neretvanski susret posvećen Petru Šegedinu

Objavljeno prije

Foto: Metkovic.hr

Završio je dvodnevni 18. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen književniku Petru Šegedinu.

Sudionici susreta (akademik Mile Pešorda, profesor dr.sc. Antun Lučić, profesorica dr.sc. Marina Kljajo Radić, kniževnik Hrvoje Barbir, predsjednik OMH u Čitluku Andrija Stojić, predsjednica Južnohrvatskog ogranka DHK Anita Martinac, predsjednica OMH u Metkoviću Zorana Vekić), posjetili su njegovo rodno mjesto Orebić. O književnom opusu Šegedina izlagali su predavanja u prostorima Narodne knjižnice uz ugodno društvo voditeljice knjižnice Nataše Tolj te prekrasnih djevojaka obučenih u pelješku narodnu nošnju.

Slijedio je posjet Pomorskom muzeju, čiji je glavni inicijator osnivanja bio akademik Cvito Fisković. U njegovoj rodnoj kući ih je dočekao Fiskovićev sin, akademik Igor Fisković, pokazavši im vrt gdje je Šegedin boravio i ujedno stvorio priču o dva kamena (Riječ okovana Zlatom). Nakon toga su posjetili Samostan Gospe od anđela, koji stoji na stijeni visine 152 metra,sagrađen u gotičko – renesansnom stilu (kasno 16.stoljeće) u kojem je jedinstven Muzej maketa jedrenjaka i brodova kojima su orebički kapetani upravljali i posjedovali.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Raspelo iz crkve Uznesenja Marijina, izrađeno je od jednog komada drveta masline iz Getsemanskog vrta (svećenik Juraj Petrović), a unutra je i jednako vrijedna ikona Bogorodice koju je izbacilo more. U klaustru samostana su grobovi kapetana. Na obližnjem starom Kapetanskom groblju, posjetili su počivališta Petra Šegedina te Frane Vlatkovića, položivši cvijeće i zapalivši cvijeće.

Uz Vlatkovićev grob, nalazi se Mauzolej obitelji Mimbelli, koji je izradio hrvatski kipar svjetskog glasa Ivan Rendić. Naime, posljednji potomak te obitelji u Orebiću, Baldo Mimbelli gajio je fatalnu neostvarenu ljubav prema kćeri guvernante te je dao izraditi Rendićev kip „Usnule vestalke“ na sliku i priliku svoje nesuđene nevjeste. Kako se orebićka ljepota tijekom povijesti dopunjala, poznata je i zgoda cara Josipa Franje koji je došavši u Orebić rekao da mu je to najljepše mjesto monarhije!

Podsjetimo, 18. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen književniku Petru Šegedinu održan je u Metkoviću i Orebiću u organizaciji Društva hrvatskih književnika, Južnohrvatskoga ogranka DHK, Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i Općine Orebić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije