Ostanimo u kontaktu

PRIPREME ZA NOVU VATROGASNU SEZONU

U ovogodišnju protupožarnu sezonu ulazimo spremniji i opremljeniji

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana Joško Cebalo primili su u četvrtak u Palači Ranjina županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića i predsjednika Vatrogasne zajednice zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Iva Franušića.

Tema sastanka je bila tijek priprema za ovogodišnju protupožarnu sezonu na području Dubrovačko-neretvanske županije, a s posebnim osvrtom na obveze Županije i jedinica lokalne samouprave, proizašlim iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2021. godini. Tako su Simović i Franušić izvijestili kako će na području Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna biti dodatno zaposleno 225 sezonskih vatrogasaca, a na području otoka Korčule, Mljeta i poluotoka Pelješca bit će ustrojene i Sezonske interventne vatrogasne postrojbe koje će se popuniti domicilnim profesionalnim vatrogascima. Također, istaknuto je kako će, temeljem procjene opasnosti od požara na priobalnom području i potrebe ispomoći, na otok Lastovo biti upućena ispomoć dopunskim snagama – dislokacija vatrogasaca s vatrogasnim vozilom iz kontinentalnog dijela RH, a isto tako izvršit će se i dodatna popuna Interventne vatrogasne postrojbe Dubrovnik profesionalnim vatrogascima s kontinenta. Na posebno ugrožena područja Županije izvršit će se plansko raspoređivanje vozila iz robnih zaliha, u skladu s iskazanim potrebama.

Na sastanku je posebno istaknuto kako će se u ovu protupožarnu sezonu ući još spremnije, jer će vatrogasci naše županije biti opremljeniji za pet novih vatrogasnih vozila, od kojih su tri već isporučena vatrogasnim postrojbama, a dolazak još dva nova vatrogasna vozila očekuje se uskoro. Radi se, naime, o vatrogasnim vozilima koja su nabavljena u okviru Projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ u sklopu  OPKK 2014.-2020., a koje vodi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Također, vatrogasne postrojbe s područja Dubrovačko-neretvanske županije dobile su i šest novih kombi vozila za prijevoz vatrogasaca, financiranih putem Ministarstva poljoprivrede, iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma, a iz programa ruralnog razvoja RH, M07- Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, Sektor „Zajednički vatrogasni domovi“ (projekt koji se financira s 80 posto iz sredstava Europske unije), započela je izgradnja vatrogasnog doma na Grudi, a u pripremi je i početak izgradnje vatrogasnog doma u Putnikovićima, općina Ston. U općini Kula Norinska u pripremi je početak izgradnje vatrogasnog doma, koji će se financirati u okviru EU-projekta FIRESPILL.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

U posljednja 24 sata obrađeno je 112 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 81 174 uzoraka.

Izliječene su četiri osobe: tri iz Metkovića te jedna iz Opuzena.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su dvije osobe pozitivne na koronavirus.

U samoizolaciji su 204 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 825 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije