UDRUGA VETERANA 4. GARDIJSKE BRIGADE

U OŠ Kula Norinska održano predavanje o Domovinskom ratu

Objavljeno 1. prosinca 2017. u kategorijama: Neretva, News, Obrazovanje.

Veterani, OŠ Kula norinska, Foto - Udruga veterana 4. GRB (1)

Galerija

Na poziv ravnatelja Osnovne škole Kula Norinska, Josipa Šprlje, te predsjednika UVDR ‘1991’ Krvavac, Hrvoje Vučkovića, a u nazočnosti nastavnice Anke Šunjić, Udruga veterana 4.gardijske brigade podružnica Dubrovačko neretvanske županije, u sklopu sata povijesti, upriličila je predavanje o Domovinskom ratu.

Svrha predavanja bila je upoznati učenike sedmih i osmih razreda ove škole o ratnim događanjima na području Južnog bojišta s težištem na 1991. i 1992. godinu. Učenici su upoznati s pripremama i ustrojavanju postrojbi u Dolini Neretve, prvim borbenim djelovanjima te zaustavljanju agresorske JNA i paravojnih formacija na crti Bistrina-Hutovo te sljedu oslobodilačkih operacija u oslobađanju Juga hrvatske čija je 25 godišnjica obilježena u desetom mjesecu ove godine u Dubrovniku.

Osvrt je bio na doprinosu domicilne 116.brigade HV-a te na posebnom doprinosu gardijskih brigada koje su predvodile oslobodilačke operacije, prije svega 4. GBR i 1. GBR.

Ukazano je na posebno težak put 4. GBR te na pojedine događaje u kojima je ova brigada imala presudnu ulogu, naravno, ne umanjujući ulogu ostalih gardijskih i pričuvnih postrojbi koje su dale svoj maksimalni doprinos u ovim operacijama.

Po završenom predavanju učenici su postavljali pitanja, na koje smo, nadamo se, adekvatno odgovorili.

Moramo napomenuti da je ozračje i ambijent u kojem smo boravili i održali predavanje, bio dostojanstven te se ovim putem zahvaljujemo već navedenom osoblju škole, kao i navedene udruge.

Naša Udruga i dalje će nastaviti održavati predavanja na teme iz područja Domovinskog rata na pozive nastavnika, profesora i ravnatelja škola iz Doline Neretve, a i šire.

Udruga veterana 4.gardijske brigade
Podružnica za Dubrovačko-neretvansku županiju

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari