Ostanimo u kontaktu

INFORMIRAJTE SE O MOGUĆNOSTIMA I PRILIKAMA EU FONDOVA

U Opuzenu svečano otvoren EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

U Opuzenu je u četvrtak otvoren EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije. Centar su svečano otvorili župan Nikola Dobroslavić te voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, a uz nazočnost zamjenika župana Joška Cebala, savjetnice župana Žane Marević, ravnateljice DUNEA-e Melanije Milić, gradonačelnika i načelnika neretvanskih gradova i općina, pročelnika Jedinstvenoga upravnoga odjela Grada Metkovića Ivice Popovića te ostalih.

Riječ je o centru kojega vodi Regionalna razvojna agencija DUNEA, u suradnji sa Srednjom poljoprivrednom i tehničkom školom u Opuzenu te Udrugom Erasmus Student Network Dubrovnik, a kojemu je cilj približiti Europu građanima te poticati njihovo uključenje u raspravama o budućnosti Europske unije.

Kako je istaknuo voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, ovaj centar jedan od njih 10 u Hrvatskoj te 420 u Europi.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Europskoj komisiji je vrlo važno raditi na lokalnoj razini, odnosno pružiti informaciju svim građanima EU o mogućnostima i prilikama koje članstvo u EU nudi, što će biti najveća vrijednost ovoga centra. Osim toga, Centar će prikupljati ideje građana, udruga i gospodarstvenika što će pridonijeti projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova. Vrlo sam impresioniran projektima koje je provela i koje provodi Dunea, što je pokazatelj da je Hrvatska prikupila dovoljno iskustva od početka članstva u EU, – istaknuo je Zlatev.

U sklopu svojih aktivnosti, Centar Europe Direct organizirat će različite interaktivne radionice, panel rasprave, manifestacije te prezentacije. Župan Nikola Dobroslavić je naglasio kako će uz pomoć svih tih aktivnosti građani moći kreirati europske politike.

– Osim što je Centar način na koji Europska unija svoje politike želi približiti građanima, isti je i prilika da se politike EU kreiraju odozdo prema gore. Moći ćemo dobiti upute od građana što je od europskih politika dobro i što oni žele. Tako sami građani mogu sudjelovati u kreiranju europske budućnost, ali i biti bolje upoznati o svim prednostima koje nam članstvo u EU donosi. Već je poznato kako DNŽ koristi pozamašna sredstva iz europskih fondova, a možemo se pohvaliti da se u našoj županiji provodi najveći infrastrukturni projekt u RH, sufinanciran europskim sredstvima– Pelješki most, – kazao je župan.

Osim Pelješkoga mosta, u DNŽ se trenutno provode brojni veliki projekti sufinancirani iz različitih europskih fondova.

– Što se tiče samih projekata i apliciranja na fondove EU, trenutno su u provedbi 73 projekta koja su sufinancirana iz različitih europskih fondova. Ovaj Centar svakako će pridonijeti boljoj vidljivosti, komunikaciji s građanima te njihovoj edukaciji o koristima koje mogu imati zahvaljujući članstvu u EU, – naglasila je ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić.

Prije samoga otvorenja Centra održane su i uvodne prezentacije u sklopu kojih su Centar predstavile djelatnice DUNEA-e Petra Popović i Antonija Odak koja je, uz Ivu Pozniak, predstavila i neke od projekata koje DUNEA provodi.

CENTAR ZA KARIJERE MLADIH

Savjetnica župana Žaklina Marević na otvorenju EXPO smotre visokoobrazovnih institucija

Objavljeno prije

Savjetnica župana Žaklina Marević nazočila je u ponedjeljak u Dubrovniku EXPO smotri visokoobrazovnih institucija u sklopu koje će srednjoškolci iz Dubrovačko- neretvanske županije kao i njihovi vršnjaci iz Splitsko – dalmatinske županije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine dobiti priliku upoznati se s brojnim visokoobrazovnim institucijama, tvrtkama i drugim sudionicima, a sve kako bi se što bolje pripremili za tržište rada.

Savjetnica Marević ovom je prilikom istaknula kako je raduje što su, uz dubrovačke, na događaj stigli i učenici iz drugih županija, ali i zemalja.

”Ova suradnja znači puno svima nama, posebno mladima za razvijanje što bolje i kvalitetnije budućnosti”, napomenula je ona.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Više od 1500 maturanata kroz dva dana imat će priliku upoznati se s programima Visokog učilišta Algebra, RIT Croatia, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku, University Collegea Aspira, Sveučilišta VERN’, Hrvatskog katoličkog sveučilište, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Učilišta Profokus.

Srednjoškolcima će se u formi izlagača i panelista predstaviti i Predstavništvo Europske komisije u RH, a naglasak će staviti na Konferenciju o budućnosti Europe i programe za mlade.

Smotra se održava u organizaciji Centra za karijere mladih Dubrovnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije