ZABRANA KUPANJA

U Neretvi pronađene visoke količine opasnih bakterija

Te bakterije mogu uzrokovati teške bolesti kao što su infekcija gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta, sepsa i meningitis.

Objavljeno 9. srpnja 2013. u kategorijama: BiH, Metković, News.

Neretva

Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je jučer, 8. srpnja, objavio kako je Neretva zagađena bakterijama te nije za kupanje. Naime, ispitivanja su pokazala da je Neretva u svom južnom toku fekalno zagađena, odnosno da se radi o visokoj koncentraciji bakterija Escherichie coli, Enterococus faecali i Serratia. Stupanj zagađenosti prelazi 20.000 kolonija po litri vode, što znači da se ne bi smjelo kupati u takvoj vodi.

Te bakterije mogu uzrokovati teške bolesti kao što su infekcija gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta, sepsa i meningitis.

Kako bi se ustvrdio stupanj zagađenosti, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona u suradnji sa Hrvatskim službama najavio je detaljnu analizu svih voda južnog toka Neretve. Kao jedan od većih uzroka navode se otpadne tvari i fekalije sa područja Mostara gdje nema pročišćivača te se tako otpadne tvari izlijevaju direktno u rijeku Neretvu.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije je uzeo uzorke vode iz Neretve u Metkoviću, Opuzenu i na Ušću. Rezultati analize koja je u tijeku trebali bi biti objavljeni za dva dana.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari