Ostanimo u kontaktu

ANTIČKA NARONA U 3D-u

U model dodane vile i kazalište, trebao bi biti gotov u tri godine

Objavljeno prije

01.napravljen 3D modeli_narona

U tijeku je izrada 3D modela antičke Narone na kojoj rade Stjepan Ujdur i Ivan Popić iz Opuzena.

U 3D modelu je završeno kazalište i tri vile u kojima su stanovali vojni i civilni upravitelji Narone. Njihove modele možete pogledati u fotogaleriji dok kazalište detaljnije možete proučiti na poveznici VT 360 PAN modela. Nema materijalnih niti pisanih tragova da su vile i kazalište bili na ovim mjestima, pa su moguće naknadne  promjene pozicija. Kod izrade 3D  modela poštuje se  Vitruvijeva preporuka za izradu rimskih  građevina.

Za same radove na 3D modelu, Stjepan Ujdur kaže da bi mogli biti gotovi za dvije do tri godine.

– Moram priznati sporo ide, jer je jedno računalo crklo, a ovo moje radi sa 70 % kapaciteta, neće se napraviti za godinu, ali hoće za dvije-tri.  Autori 3D modela i rendiranja snimaka i VT 360 PAN-a su moja malenkost i Ivan Popić. Obojica smo iz Opuzena. Sada nam se je priključio i jedan naš lokalni slikar iz Opuzena Svetko Šutić za konzultacije oko boja za izrade teksatura za 3D modele – kazao je Ujdur.

Nakon izrade vila i kazališta, sljedi rad na insulama, zgradama u kojima su živjeli obični smrtnici.

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije