Ostanimo u kontaktu

ŽUPANIJSKI PROGRAM DJELOVANJA ZA MLADE

U Metkoviću održane radionice o potrebama i problemima mladih

Objavljeno prije

Razvoj programa za mlade 13

U Galeriji Gradskog kulturnog središta danas su održane dvije radionice u sklopu izrade stratešog Županijskog programa djelovanja za mlade na kojima su sudjelovali mladi i predstavnici udruga, škola i javnih ustanova koji rade s mladima.

Dubrovačko-neretvanska županija je, u suradnji s Europskim domom Dubrovnik,  nedavno pokrenula izradu Županijskog programa djelovanja za mlade te je u sklopu izrade započela s radionicama na kojima se, kako kaže predsjednica Europskog doma Dubrovnik Adriana Kremenjaš-Daničić, prikupljaju informacije o potrebama i problemima mladih te su prve od njih održane u Metkoviću.

– Cilj radionica je prikupiti mišljenje na terenu u svim jedinicama lokalne samouprave o tome koji su problemi i potrebe mladih u pojedinim dijelovima županije kako bi se na temelju njihovih izjava sastavio dokument koji će postati Županijski program za mlade. Sudionici radionica su ljudi iz javnog sektora, jedinica lokalne samouprave i ustanova kao što su knjižnice i srednje škole, a tu su i predstavnici udruga koji rade s mladima i za mlade. Radionice su podijeljene tako da u prvoj budu osobe iznad 30 godina koje rade s mladima, a u drugoj radonici su samo mladi, dakle, osobe imeđu 15 i 30 godina jer smo vidjeli da je nekad bolje da se isti mladi lakše oslobode i lakše im je pričati kad nisu u blizini svojih profesora ili ravnatelja škole ili nekoga iz svoje općine, nego kad su između sebe i onda nekako lakše kažu ono što ih stvarno tišti – kazala je Kremenjaš-Daničić.

Današnje radionice okupile su mlade i starije s područja Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Zažablja, a na njima je bio i Čedo Vučković, vanjski suradnik za gospodarska pitanja i europske fondove Dubrovačko-neretvanske županije koji je kazao da se ovim programom želi potaknuti mlade na sudjelovanje u zajednici i na ostanak u njoj.

Županijskim programom djelovanja za mlade želi se stvoriti strateške temelje za definiranje županijske politike prema mladima, poboljšati uvjete života mladih na području županije, dobiti jasnu sliku problema i potreba te osnažiti civilni sektor mladih, kao i produbiti partnerski odnos između civilnog sektora mladih i žuapnijskih vlasti.

Na radionicama se istaknula velika potreba za ovakvim dokumentom budući da udruge i institucije koje rade s mladima trebaju, pri pisanju projekata kojima bi se dobio novac iz fondova, kao referencu imati dokument u kojem je objašnjeno da je mladima projekt zbilja i potreban.

Sudionici radionica su upisivali svoje prijedloge o poboljšanju života mladih na osam područja – obrazovno, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje u kontekstu cjeloživotnog učenja; zapošljavanje i poduzetništvo; socijalna zaštita i uključivanje; zdravlje i zdravstvena zaštita; aktivno sudjelovanje mladih u društvu; kultura i mladi; mladi u europskom i globalnom okruženju te volonterstvo.

Oni će služiti za nacrt Županijskog programa za mlade, nakon kojeg će uslijediti javno savjetovanje, a zatim će se uputiti na prihvaćanje Županijskoj skupštini nakon čega bi trebao postati temeljni dokument za definiranje županijske politike prema mladima u razdoblju 2018. – 2021.

Sljedeća radionica održat će se u ponedljak, 29. siječnja, u Pločama, a uz izradu programa za mlade, Dom mladih Dubrovnik je u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Sveučilištem u Dubrovniku pokrenuo projekt Info-centar za mlade Dubrovačko-neretvanske županije putem kojeg će, kao i putem društvenih mreža centra, mladi moći dobiti odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju.

Marija Jeramaz

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije