Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

DEMOGRAFIJA

U Metkoviću održana konferencija ‘Doprinos jedinica lokalne i područne samouprave demografskoj revitalizaciji DNŽ’

Objavljeno prije

Konferencija „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Dubrovačko-neretvanske županije“ danas je u Metkoviću okupila predstavnike općina, gradova i županije, ali i stručnjake s područja demografije te predstavnike javnih i državnih tijela. Uime domaćina nazočne je pozdravio Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića, grada koji je istaknut kao pozitivan primjer i prema prirodnom prirastu i prema demografskim mjerama.

„Dubrovačko-neretvanska županija prema podacima iz 2011 i procjenama iz 2020. relativno dobro stoji demografski iako je nam ne idu u prilog starosna dob stanovništva i smanjeni prirodni prirast na nekim područjima županije. Demografija je svima važna no, na ovim rubnim područjima značaj je još veći s obzirom da je uz gospodarski značaj, naglasak i na obrani teritorija. Prema studiji koju smo radili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvorile su se jasne upute jedinicama lokalne samouprave i većina njih je uvela mjere za poboljšavanje demografske slike. No, za dobru demografsku sliku nužna je ukupna kvaliteta života na nekom području i smatram da naša županija na tom području radi uspješno“ – rekao je i župan Nikola Dobroslavić i zahvalio Vladi RH na potpori u realizaciji svih projekata. „Među njima su najvidljiviji posljednji primjeri spašavanja radnih mjesta i pomoć pri zapošljavanju u COVID krizi, ali i prometno povezivanje juga Hrvatske Pelješkim mostom nakon kojeg nastavljamo s gradnjom autoceste do Dubrovnika i brzih cesta. Sve su to preduvjeti koji uz spomenute mjere JLS-a mogu rezultirati uspješnom demografskom slikom revitalizacijom svih područja“ – zaključio je župan Dobroslavić.

„U Dubrovačko neretvanskoj županiji ima primjera s pozitivnim prirodnim prirastom poput Župe dubrovačke, Konavala i Metkovića, a ovakve konferencije su mjesta na kojima ističemo primjere dobre prakse kako bismo kroz razmjenu iskustava preslikali takvu situaciju i na one manje pozitivne sredine. Hrvatska je raznolika i svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje specifičnosti pa prema tim zahtjevima i kreiramo mjere. Ovakve konferencije su mjesta na kojima ne govorimo samo o brojkama i statističkim podacima koji su vezani uz prirodni prirast, već i za tržište rada“ – istaknula je državna tajnica u Središnjem uredu za demografiju i mlade Željka Josić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Tijekom izlaganja sudionika konferencije i panel rasprava otvorene su brojne zanimljive teme od perspektive revitalizacije stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije, preko tekućih i budućih demografskih procesa do ulaganja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i ostalih tijela državne uprave u području predškolskog odgoja i obrazovanja u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

INFORMACIJE ZA JAVNOST VEZANO ZA INFLUENCU PTICA

Ministarstvo poljoprivrede nalaže obavezno držanje sve peradi i ptica u zatvorenim nastambama

Objavljeno prije

Foto: Antonijo Oršulić

U nedjelju, 5. prosinca 2021. godine, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021). Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito.

U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda  te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Također molimo punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica.

U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije