Ostanimo u kontaktu

OŠ STJEPANA RADIĆA

U Metkoviću održan III. Međudržavni susret hrvatske književnosti

Objavljeno prije

Foto: Tomislav Tomić / Metković NEWS

U organizaciji Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika od 10. do 12. svibnja održan je III. Međudržavni susret hrvatske književnosti (Dubrovnik-Neretva, Hum-Hercegovina, Boka kotorska, Molise). Susret je obilježen kroz različite aktivnosti u Mostaru i Metkoviću. Susret u Metkoviću održan je u subotu, 11. svibnja u Osnovnoj školi Stjepana Radića.

Iz Molisea su na Susretu sudjelovali: Antonio Sammartino, Antonio Piccoli i Leopoldo Lalli; iz Boke kotorske: Adrijan Vuksanović, Zvonimir Deković, Dijana Sindik i Maja Grgurović; s područja Dubrovnik-Neretva Hrvoje Barbir, Enerika Bijać, Ljubo Krmek, Stjepan Sešelj, Josip Škerlj i Domagoj Vidović; s područja Hum-Hercegovina fra Miljenko Stojić, Mile Pešorda, Šimun Musa, Srećko Marijanović, Marina Kljajo-Radić, fra Vendelin Karačić, Ružica Soldo, Zdravko Kordić, Anita Martinac, Antun Lučić i Pero Pavlović.

Tako je prisutne u Metkoviću pozdravio Stjepan Šešelj koji je naglasio kako u mjestima njihovih susreta govori o književnicima koji su živjeli i djelovali u tim mjestima, pa je okupljenima pričao o Ivanu Slamnigu, Vladimiru Pavloviću i Stojanu Vučićeviću. Antonio Sammartino, Antonio Piccoli i Leopoldo Lalli  iz Molisea su potom predstavili svoju poeziju na moliškohrvatskom dijalektu, dok je Mile Pešorda govorio o svojoj knjizi, zbirci kolumni Sloboda – mir meju namiAnita Martinac iz Mostara emotivno je recitirala svoje dvije pjesme domoljubne tematike, a posebno se izdvaja pjesma Vojnik u srcu koja je 2015. godine proglašena najljepšom domoljubnom pjesmom. Adrijan Vuksanović i Zvonimir Deković iz Boke kotorske su se posljednji predstavili publici svojom poezijom, tj. govoreći o hrvatskoj baštini u Crnoj Gori. Kako je susret izgledao pogledajte u našoj galeriji:

GRADSKI PARK

Otvoren 7. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko rural

Objavljeno prije

U subotu, 18. svibnja u Gradskom parku u Metkoviću otvoren je 7. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko rural u sklopu Smotre folklora Na Neretvu misečina pala u organizaciji Udruge Dobra. Sajam su otvorili načelnica Općine Zažablje Maja Perleta Vrnoga i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Otvaranju sajma su pridonijeli svi uzrasti KUD-a Metković koji su svojim točkama uveličali otvaranje.

Predsjednica Udruge Dobra Simona Pavlović nam je rekla nešto više o samom sajmu:

‘Sajam se održava u sklopu projekta Aktiva – Pozitiva 2 kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Eko rural se financira sredstvima Grada Metkovića. Cilj ove manifestacije je informirati javnost o postojanju nekonvencionalne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i očuvanje običaja i tradicije izložbom autohtonih rukotvorina i predstavlja idealnu priliku za upoznavanje malih proizvođača poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina sa zainteresiranim posjetiteljima.’

Trenutno se na sajmu predstavlja oko 30 izlagača s različitim autohtonim proizvodima, suhomesnatim proizvodima, eko proizvodima i rukotvorima. Ukoliko ste u prilici imate još vremena posjetiti Eko rural i pogledati što sve nudi, a u međuvremenu pogledajte našu galeriju s otvorenja sajma:

Nastavi čitati

Najčitanije