Ostanimo u kontaktu

VELIKO SRCE MALOM SRCU

U Metkoviću održan edukativno-zabavni susret ‘Srce za Neretvu’

Objavljeno prije

1903_Veliko srce malom srcu 12

U kazalištu Ustanove za sport i kulturu Metković, u organizaciji udruge Veliko srce malom srcu, jučer je održan edukativno-zabavni program Srce za Neretvu.

Događaj se održao pod pokroviteljstvom Grada Metkovića te su gradonačelnik Dalibor Milan i dr. Marije Radonić na početku prisutne pozdravili prigodnim govorom, nakon čega je slijedio edukativni dio programa.

Kardiologinja dr. Marija Sršen Krstulović i kirurginja u OB Dubrovnik predavala je o učestalosti prirođenih srčanih grešaka kod djece u Dubrovačko-neretbanskoj županiji koja je između 1-2-%, na razini hrvatskog i svjetskog prosjeka. Spomenula je prometnu odsječenost što kod liječenja srčanih bolesti predstavlja problem.

Nakon dr. Sršen Krstulović, predavanje je održao spec. pedijatrije dr.sc. Vlado Krmek govorio je o troje djece s prirođenim bolestima iz Metkovića i onome što se događa nakon dijagnoze, te se također osvrnuo na prometnu problematiku.

– Naglasio sam problem prometne izoliranosti i udaljenosti do glavnih kliničkih centara gdje se može pružiti konačna zdravstvena skrb za takvu djecu, nekada je to toliko hitno da stvarno puno znači ta naša udaljenost, a zatim što učiniti da ipak budemo jednako zdravstveno tretirani kao ono koji su blizu centara – kazao je dr. sc. Krmek koji je rekao i da je emotivno vezan uz udrugu Veliko srce malom srcu, budući da je u posljeratnim godinama, kada je dovodila svjetske stručnjake kako bi se unaprijedila briga o djeci sa srčanim problemima, bila nešto što je gledalo naprijed.

Predsjednik udruge Veliko srce malom srcu, dječji kardiokirurg iz Zagreba dr. Dražen Belina, govorio je o operacijskom timu i onome što se događa u operacijskoj dvorani.

– Tema mog predavanja je Srce na dlanu. To je ono što me roditelji često pitaju. Sve znamo do onog trenutka kad se vrata operacijske sale zatvore, ali pitanje je što se događa iza onih vrata – rekao je dr. Belina.

Edukativni dio programa završio je kratkim predavanjem socijalne radnice u Centru za socijalnu skrb Metković, Željke Kraljević koja je govorila o pravima djece i roditelja iz područja socijalne skrbi, nakon čega je gradonačelnik Dalibor Milan sudionicima podijelio prigodne poklone.

U zabavnom dijelu programa nastupali su Plesni studio LazaretiPlesni studio Step’n jazz i Baletni odjel Umjetničke škole Luka Sorkočević iz Dubrovnika te KUD Metković.

Zrinka Japunčić, voditeljica Plesnog studija Lazareti, rekla je da su se dubrivački plesači rado odazvali pozivu da sudjeluju u jučerašnjem programu budući da uvijek sudjeluju u humanitarnim akcijama, a posjetitelji su imali priliku vidjeti zanimljive izvedbe od klasičnog do suvremenog baleta i stepa.

Program je vodila Marija Vuletić, a posjetitelji su po simboličnim cijenama u predvorju mogli kupiti prigodne suvenire udruge Veliko srce malom srcu, a kako je sve izgledalo možete vidjeti u fotogaleriji.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije