Ostanimo u kontaktu

ZDRAVSTVO U DOLINI NERETVE

U Metkoviću dva puta tjedno specijalisti; kirurg, logoped, kardiolog i neurolog

Objavljeno prije

Danas su Dom zdravlja Metković posjetili župan Dubrovačko-neretvanske županije gosp. Nikola Dobroslavić, zamjenica župana gđa Žaklina Marević, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik gosp. Marijo Bekić te gradonačelnik Metkovića gosp. Dalibor Milan. Posjet je upriličen prigodom početka rada zdravstvenog punkta u Opuzenu te dolaskom doktora specijalista u Dom zdravlja Metković čime će stanovnici doline Neretve dobiti bolju zdravstvenu zaštitu koju zaslužuju. Prilikom svog posjeta najprije su obišli ordinaciju u kojoj danas radi specijalist kirurgije, voditelj službe za kirurgiju Opće bolnice Dubrovnik dr. med. Ivica Stojanović koji će danas pregledati desetak pacijenata te napraviti i dva manja kirurška zahvata.

Potom su zajedno s ravnateljem Doma zdravlja Metković gosp. Mihovilom Štimcem održali konferenciju za medije.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić prvi se obratio novinarima i rekao kako je ovo samo početak onoga što će rezultirati Dnevnom bolnicom u Metkoviću, za koju je dobivena građevinska dozvola te je u tijeku izrada izvedbenog projekta, projekta građevinskih radova i troškovnika što će biti dovršeno kroz dvadesetak dana. Prije početka rada Dnevne bolnice Metković, Opća bolnica Dubrovnik izlazi na teren te se približava žiteljima doline Neretve dolascima specijalista dva puta tjedno – utorkom kada će dolaziti kirurg i petkom kada će se mijenjati ostali specijalisti i to redom kroz naredni mjesec: logoped, kardiolog, neurolog te ponovno logoped.

Župan Dobroslavić govorio je također o pripremama za otvaranje Dnevne bolnice Metković te o početku dolazaka specijalista u Dom zdravlja Metković zbog poteškoća dolaska pacijenata iz doline Neretve do Opće bolnice Dubrovnik te se na ovaj način liječnici približavaju pacijentima. Od velike važnosti je i osnivanje zdravstvenog punkta u Opuzenu gdje će vikendom raditi liječnici obiteljske medicine. Dom zdravlja Metković također provodi i nabavku opreme za liječnike obiteljske medicine i pedijatre koja će pridonijeti većoj sigurnosti pacijenata za koju je sredstva osigurao Grad Metković. Predložen je i još jedan punkt hitne medicine u dolini Neretve, te su u tijeku pregovori s Ministarstvom da se konačno riješi helikopterska hitna služba u našoj županiji, tj. u području doline Neretve. Župan je naglasio važnost izvrsnih liječnika i predanih medicinskih sestara koje imamo i zahvalio im na njihovom trudu.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Štimac je obavijestio novinare kako će se hematološki analizatori nalaziti u zdravstvenom punktu u Opuzenu te u hitnoj medicinskoj službi u Domu zdravlja Metković gdje će biti dostupni 24 sata.

Gradonačelnik Metkovića Milan je izrazio zadovoljstvo što se stupanj zdravstvene zaštite u gradu Metkoviću i dolini Neretve uvelike poboljšava dežurstvima vikendom i dolascima specijalista. Grad Metković je osigurao 500 tisuća kuna za zdravstvenu zaštitu svojih stanovnika u dogovoru s ravnateljem Doma zdravlja i ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu. Oprema koja će se nabaviti za Dom zdravlja je hematološki analizator, dva CRP analizatora te transportni inkubator, a za Hitnu pomoć Grad će sufinancirati kupnju vozila hitne pomoći. Najavljeno je i izdvajanje jednog većeg novčanog iznosa i za sljedeću godinu kako bi se povećao stupanj zdravstvene zaštite.

VISIBABA KRALJICE OLGE

Zanimljivo poslijepodne u prirodi članova Ornitološkog društva Brkata sjenica

Objavljeno prije

Foto: B.I./fb Brkata sjenica

Još jedno poslijepodne u prirodi članova Ornitološkog društva Brkata sjenica rezultiralo je zanimljivim nalazima i fotografijama. Prenosimo osvrt.

– Dan ne baš lijep, oblačno nije da mi se stoji doma korona nemaš di pa se odluka nameće sama po sebi odlazimo u prirodu vidjeti ima li šta u ptičjem svijetu nova na lokaciji gdje nismo duže vrijeme bili. Lokaciju za sada ne bi otkrivali zbog zanimljivosti koja slijedi. Šta se ptica tiče kao i obično škanjci, kobci i vjetruše od grabljivica i solidan broj pjevica uz jedno gnijezdo brgljeza kamenjara koje će biti u galeriji fotografija. Zanimljivost koju smo spomenuli odnosi se na Visibabu kraljice OlgeGalanthus reginae-Olgae koja po dosadašnjim saznanjima ima stanište od Grčke, Sicilije do juga Hrvatske, Snježnice u Konavlima i Kuparima kod Dubrovnika. Ako se pokaže točnim na što upućuje izgled, vrijeme cvatnje i siva pruga sredinom lista što je razlikuje od druge vrste u Hrvatskoj Galanthus nivalis biti će to vrijedan nalaz za dolinu Neretve i Hrvatsku. Podaci i slike idu u stručne službe ministarstva koje će mislim potvrditi da se radi o visibabi kraljice Olge. Poslijepodne koje nije baš obećavalo ipak se pretvorilo u nešto vrlo lijepo.

Opis Visibaba kraljice Olge – Preneseno sa Wiktipedije

Visibaba kraljice Olge, jedna od dviju vrsta visibaba koje rastu u Hrvatskoj. Ova vrsta raste tek u Grčkoj, otoku Siciliji, i na jugu Hrvatske, na obroncima Snježnice u Konavlima i u Kuparima kod Dubrovnika. Ime je dobila u čast grčke kraljice Olge, bake britanskog princa Filipa. (Wikipedia)
Red: Šparogolike. Viša klasifikacija: Visibaba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije